Service menu right

ISDE: Subsidie duurzame energie voor zakelijke gebruikers

Uw (bedrijfs)pand verwarmen tegen lagere kosten en in Nederland de uitstoot van CO2 verminderen? Maak gebruik van de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). U krijgt dan een deel van uw investeringskosten terug bij de aanschaf van een of meer warmtepompen, zonneboilers, pelletkachels en biomassaketels.

De zakelijke markt is voor deze subsidie een breed begrip. Belangrijk is dat u een geldig KvK-nummer heeft. Hieronder een overzicht van zakelijke partijen:

 • bedrijven, zelfstandig ondernemers
 • ondernemers in de land- en tuinbouw
 • verenigingen van eigenaren (VVE’s) en woningcorporaties
 • maatschappen, stichtingen en verenigingen
 • gemeenten, provincies en openbare lichamen (per 1 juli 2017)
 • zakelijke partijen uit het buitenland die een project in Nederland willen realiseren

Budget

De beschikbare subsidie voor zakelijke gebruikers en particulieren bedraagt in 2019 € 160 miljoen. De hoogte van het subsidiebedrag per apparaat hangt af van het soort zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of pelletkachel en de energieprestatie. De exacte bedragen staan in de apparatenlijsten.

Stand van zaken

Wilt u weten hoeveel budget er nog beschikbaar is? Bekijk de Stand van zaken ISDE.

Aanvragen

 • in 2019 kunt u subsidie aanvragen tot en met 31 december 2019 (17.00 uur). Aanvragen doet u via mijn.rvo.nl. Hiervoor heeft u eHerkenning (zakelijk) op minimaal betrouwbaarheidsniveau 1 nodig. U kunt ook iemand machtigen om de aanvraag namens u te doen. Zakelijke partijen uit het buitenland kunnen contact met ons opnemen voor het doen van een aanvraag.
 • RVO.nl behandelt de aanvragen op volgorde van binnenkomst. Meer dan 90% van de aanvragen handelen we binnen 8 weken af. De overige aanvragen ontvangen na ongeveer 7 weken een brief. Hierin vermelden we dat de afhandeltermijn eenmalig wordt verlengd. Bijvoorbeeld omdat bepaalde informatie ontbreekt.

Stappenplan voor uw aanvraag

Gaat u ISDE-subsidie aanvragen? Doorloop eerst het ISDE Stappenplan voor uw aanvraag.

  In de praktijk

  Andere ondernemers maken al succesvol gebruik van de ISDE. Lees hun ervaringen en tips in de praktijkverhalen.

  Wet- en regelgeving

  Heeft u meer informatie nodig om na te gaan of een apparaat voldoet aan de (technische) eisen voor de ISDE? Raadpleeg dan de Wet- en regelgeving (ISDE)

  Meer weten?