ISDE wijzigingen 2020 - overgangsregeling particulieren | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

ISDE wijzigingen 2020 - overgangsregeling particulieren

01-07-2020

Per 1 januari 2020 zijn een aantal wijzigingen doorgevoerd in de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Heeft u als particulier eind 2019 nog een apparaat aangeschaft? Dan kunt u mogelijk gebruikmaken van onderstaande overgangsregeling. Deze regeling geldt niet voor zakelijke gebruikers.

Wijzigingen per 1 januari 2020

  • U kunt geen ISDE-subsidie meer krijgen voor pelletkachels en biomassaketels.
  • U kunt geen ISDE-subsidie meer krijgen voor apparaten die worden geplaatst in bouwwerken waarvoor de omgevingsvergunning na 30 juni 2018 is aangevraagd.
  • Er geldt een ander subsidiebedrag voor kleine warmtepompen die zijn bestemd voor de verwarming van tapwater, zoals warmtepompboilers.

Overgangsregeling voor particulieren

Voor particulieren gelden overgangsperiodes:

  • Heeft u als particulier vóór 1 januari 2020 voor uw eigen woning een pelletkachel of biomassaketel aangeschaft en geïnstalleerd? Dan heeft u na de installatie nog 6 maanden de tijd om subsidie aan te vragen.
  • Heeft u als particulier vóór 1 januari 2020 een warmtepomp of zonneboiler aangeschaft voor een bouwwerk waarvoor de omgevingsvergunning na 30 juni 2018 is aangevraagd? En installeert u die warmtepomp of zonneboiler voor 1 januari 2021? Dan kunt u binnen 6 maanden na de installatie nog subsidie aanvragen.
Deze overgangsbepaling - voor de installatie van warmtepompen en zonneboilers die al in 2019 zijn aangeschaft t.b.v. een (nieuwbouw)woning waarvoor de omgevingsvergunning is aangevraagd na 30 juni 2018 - is per 17 juni 2020 verruimd. 
Vanwege COVID-19 is het voor particulieren namelijk niet altijd mogelijk om een installatiebedrijf in te huren dat voor 1 juli 2020 de installatie zou kunnen installeren. Om deze reden moet de installatie in geval van deze overgangsbepaling voor 1 januari 2021 geïnstalleerd zijn. Dit was eerst 1 juli 2020.

Afwijzing ontvangen vanwege uitputting budget

Heeft u eind 2019 een aanvraag gedaan voor een subsidie voor een warmtepomp, zonneboiler, biomassaketel of pelletkachel? En heeft u daarop een afwijzing ontvangen omdat het budget op was. Dan kunt u in 2020 een hernieuwde aanvraag doen. Gezien de overgangsregeling gelden hiervoor de volgende termijnen:

  • Wilt u een hernieuwde subsidieaanvraag doen voor een pelletkachel of biomassaketel? Dan moet u uw aanvraag voor 1 juli 2020 indienen.
  • Wilt u een hernieuwde subsidieaanvraag doen voor een warmtepomp of zonneboiler? Dan moet u uw aanvraag uiterlijk 31 december 2020 indienen.

Voorwaarden

Wilt u van de overgangsregeling gebruikmaken of een hernieuwde aanvraag doen vanwege uitputting van het budget? Dan moet u aan verschillende voorwaarden voldoen. De belangrijkste is dat u een particulier bent. Daarnaast gelden er voorwaarden voor de apparaten die u aanschaft.

ISDE aanvragen

Voldoet u aan de voorwaarden en wilt u ISDE-subsidie aanvragen? Volg dan het stappenplan voor particulieren.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.