ISDE: Emissiewaarden- en installatie-eisen pelletkachels en biomassaketels | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

ISDE: Emissiewaarden- en installatie-eisen pelletkachels en biomassaketels

12-08-2020

Tot en met 2019 kon u Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) aanvragen voor biomassaketels en pelletkachels. Per 1 januari 2020 is de subsidie voor deze 2 apparaten vervallen. Voor particulieren geldt er een overgangsregeling. Daarvoor moeten de apparaten voldoen aan bepaalde emissie- en installatie-eisen.  

Met een pelletkachel of biomassaketel verwarmt u uw huis of (bedrijfs)pand zonder aardgas te gebruiken. In plaats daarvan gebruikt u geperste houtkorrels. Een pelletkachel kunt u alleen gebruiken voor verwarming, een biomassaketel kunt u ook gebruiken voor warm water.

Installatie-eisen

De installatie van een pelletkachel of biomassaketel moet veilig en correct gebeuren door een deskundig installateur. Zorg ervoor dat uw schoorsteen voldoet aan de eisen van veiligheid en overlastbeperking.

Voorschriften van uitvoering en veiligheid vindt u bijvoorbeeld in brancherichtlijnen en ook in het Bouwbesluit. Een vakbekwame installateur vindt u bijvoorbeeld via het openbaar kwaliteitsregister www.qbisnl.nl.

Emissie-eisen pelletkachels en biomassaketels

Om de uitstoot (emissie) van verontreinigende stoffen tot een minimum te beperken, gelden er voor biomassaketels en pelletkachels emissie-eisen.

Voor pelletkachels staan deze eisen in de Europese Verordening (EU) 2015/1185. Voor biomassaketels kunnen we ons niet baseren op een geschikte Europese verordening, maar gaan we uit van de uitstoot die vrijkomt bij het gebruik van de best beschikbare technieken. De eis voor stikstofoxiden komt voort uit het Activiteitenbesluit.

Een goedgekeurd laboratorium of instituut - dat voldoet aan de norm ISO 17025 - moet het rendement en de emissies van de pelletkachel of biomassaketel vaststellen. Dat moet gebeuren volgens internationale normen (ISO of ISO/IEC), die zijn vastgelegd in richtlijnen van het Europese parlement en de Europese Raad. De normen staan in onderstaande tabellen.

Emissiewaarden pelletkachels en biomassaketels

Emissiewaarden pelletkachels

BeschrijvingNominaal rendementKoolmonoxide (CO) [mg/m3]Zwevende deeltjes (PM) [mg/m3]Gasvormige organische verbindingen (OGC) [mg/m3]Stikstofoxiden (NOx) [mg/m3]
NormEN 14785EN 14785EN 14785EN 14785EN 14792 en EN 14785
Emissiewaarde85%3002060200

We gaan hierbij uit van een kachel die automatisch gestookt wordt op samengeperst hout in de vorm van pellets. Deze pelletkachel voldoet aan de minimale emissie-eisen voor emissies in droog rookgas bij 13% zuurstof voor apparaten met een gesloten voorkant, die bestemd zijn voor lokale ruimteverwarming en die houtpellets gebruiken.

 

Emissiewaarden biomassaketels

BeschrijvingNominaal rendementKoolmonoxide (CO) [mg/Nm3]Zwevende deeltjes (PM) [mg/Nm3]Gasvormige organische verbindingen (OGC) [mg/Nm3]Stikstofoxiden (NOx) [mg/Nm3]
NormEN-303-5EN-303-5EN-303-5EN-303-5EN 14792
Emissiewaarde89%75038n.v.t.300

We gaan hierbij uit van een automatische op houtachtige biomassa gestookte ketel. Deze ketel voldoet aan de minimale emissie-eisen in droog rookgas bij 6% zuurstof voor gesloten apparaten die bestemd zijn voor lokale ruimteverwarming of voor processen die vaste houtachtige biomassa gebruiken.

ISDE aanvragen

Voldoet uw apparaat aan de genoemde emissiewaarden en wilt u ISDE-subsidie aanvragen? Volg dan het stappenplan voor particulieren.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.