ISDE: Veelgestelde vragen woningeigenaren | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

ISDE: Veelgestelde vragen woningeigenaren

Veelgestelde vragen

Ik wil mijn woning uitbreiden met een nieuwe opbouw of uitbouw. Krijg ik daar ook subsidie voor?

Nee, de subsidie is bedoeld voor energiebesparende maatregelen binnen de bestaande thermische schil. Een uitbreiding (aanbouw, bijbouw) van een woning of een plaatsing van een nieuwe dakkapel komen niet in aanmerking voor deze subsidie.

Ik wil een schuifpui plaatsen in de gevel, waardoor het bestaande glasoppervlak wordt uitgebreid. Komt deze uitbreiding ook in aanmerking voor subsidie?

Nee, het recht op subsidie betreft het vervangen van glas in de bestaande thermische schil. Uitsluitend het al aanwezige glasoppervlak van vóór de renovatie komt in aanmerking voor de subsidie, niet de uitbreiding hiervan.

Krijg ik ook subsidie voor het isoleren van mijn in- of uitpandige garage of bijgebouw?

Alleen een inpandige (verwarmde) garage* die een woonbestemming krijgt, komt in aanmerking voor deze subsidie. Het isoleren van uitpandige garages en of andere bijgebouwen niet.

*Een inpandige garage is een garage die grenst aan de woonfunctie met minimaal een zijgevel en het plafond van de garage.

Alleen verwarmde inpandige garages komen in aanmerking voor subsidie met betrekking tot de buitengevel. Een uitpandige garage andere bijgebouwen die geheel vrij staan van de woning komen niet in aanmerking voor subsidie.

Wat is een bestaande thermische schil?

De bestaande thermische schil is de isolerende laag aan de buitenzijde van de woning. Wanden, daken, beglazing en deuren, en vloeren grenzend aan de buitenlucht of grond zijn geïsoleerd om kou te weren en warmte binnen te houden. De thermische schil is de 'jas' van de woning.

De thermische schil is één geheel. Hij wordt gevormd door de bouwkundige constructies, die de verwarmde ruimten omhullen en die hiermee de woning afscheiden van de buitenomgeving, bodem of aangrenzende onverwarmde ruimten.

Ter verduidelijking: een woningscheidende wand (tussen twee woningen) is géén onderdeel van de thermische schil. Ook een verwarmd of onverwarmd bijgebouw dat los staat van het hoofdverblijf is géén onderdeel van de thermische schil, evenals onverwarmde bergingen of serres aan de woning.
Een aanbouw die in open verbinding staat met een verwarmde ruimte van het hoofdgebouw valt binnen de thermische schil.

Een verbetering van een aanbouw komt in aanmerking voor subsidie als:

  • de aanbouw al binnen de thermische schil aanwezig is tijdens de uitvoering van de verbetering en dus bij de bestaande thermische schil hoort; én
  • in gebruik is als onderdeel van de bestaande woning; én
  • de verbetering binnen de voorwaarden van de subsidie valt.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.