ISDE: Warmtepomp woningeigenaren | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

ISDE: Warmtepomp woningeigenaren

11-05-2021

U kunt met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) subsidie ontvangen voor een warmtepomp. Dat kan als u eigenaar bent van de koopwoning en deze woning uw hoofdverblijf is of direct na renovatie wordt.

U ontvangt vanaf € 500 subsidie voor een warmtepomp, afhankelijk van het type warmtepomp dat u kiest.

Voorwaarden

Dit zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen voor subsidie:

  • U bent eigenaar van de koopwoning en het is uw hoofdverblijf (of wordt uw hoofdverblijf direct na renovatie).
  • De warmtepomp is een nieuw product en is dus geen tweedehands / gebruikt product.
  • U laat de warmtepomp installeren in een woning waarvoor de omgevingsvergunning is aangevraagd voor of op 30 juni 2018.
  • De warmtepomp is geïnstalleerd voordat u een aanvraag gaat doen.
  • U heeft de warmtepomp na 30 juni 2020 laten installeren
  • De installatie is gedaan door een bouwinstallatiebedrijf. De installatie mag u niet zelf doen.
  • U bent in het bezit van een factuur en betaalbewijs van de aanschaf en installatie van uw warmtepomp.
  • U kunt tot maximaal 12 maanden na installatie van uw warmtepomp nog subsidie aanvragen als uw aanvraag niet gepaard gaat met een aanvraag voor een isolatiemaatregel. Wanneer u uw aanvraag combineert met een isolatiemaatregel geldt dat u tot 12 maanden na het installeren of aanbrengen van de eerste maatregel subsidie aan kunt vragen.
  • U heeft geen recht op ISDE-subsidie als al een andere subsidie voor de warmtepomp is verstrekt. Is die andere subsidie van een gemeente, provincie, waterschap of openbaar lichaam? Dan geldt deze voorwaarde niet als uw ISDE-aanvraag is ingediend op of na 21 april 2021.
  • Wilt u naast de warmtepomp ook nog een of meer isolerende maatregelen laten uitvoeren? Dan moet u alle maatregelen in 1 aanvraag indienen.

Apparatenlijst

Controleer voordat u een aanschaf voor een warmtepomp gaat doen eerst de Apparatenlijst Warmtepompen. Staat uw warmtepomp op de lijst? Kies dan in uw aanvraag de meldcode van de warmtepomp. De meldcode betekent dat de keuze die u maakt voldoet aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor subsidie.

Staat uw warmtepomp niet op de lijst? U kunt dan wel subsidie aanvragen. Stuur dan de productbeschrijving en technische documentatie mee. Het risico is dan wel dat bij controle blijkt dat uw gekozen apparaat niet voldoet aan onze eisen. In dat geval heeft u geen recht op subsidie.

Aanvragen

Doorloop eerst het stappenplan, zodat u precies weet wat u nodig heeft voordat u gaat aanvragen. Of maak een indicatieve berekening van de door u te ontvangen subsidie met onze rekentool.

Kent u de mogelijkheden en de voorwaarden al? Dan kunt u uw aanvraag meteen regelen.

Over warmtepompen

We kunnen ons voorstellen dat u zich eerst nog wilt oriënteren op de keuze voor warmtepompen. U leest daarover meer op Milieu Centraal - Warmtepompen.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.