Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor zakelijke gebruikers aanvragen | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor zakelijke gebruikers

11-05-2021

U kunt met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor zakelijke gebruikers uw gebouw of te verhuren woning verduurzamen.

Dat kan met een warmtepomp en een zonneboiler. Vereniging van Eigenaren (VvE's) kunnen voor een appartementengebouw naast een warmtepomp en zonneboiler ook subsidie krijgen voor een centrale aansluiting op een warmtenet. Voor bedrijven is daarnaast tot en met 31 december 2023 subsidie beschikbaar voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen.

Voorwaarden

  • U heeft een geldig KVK-nummer (behalve als u een particuliere commerciële verhuurder bent in het geval van een warmtepomp en zonneboiler).
  • U vraagt eerst de subsidie aan, voordat u de koopovereenkomst voor het apparaat sluit.
  • U laat het apparaat in Nederland installeren.
  • U neemt de warmtepomp, zonneboiler, zonnepanelen en/of windturbine in gebruik binnen 12 maanden nadat u de beslissing over de subsidieaanvraag heeft ontvangen.
  • U heeft bij het vaststellen van de subsidie een bewijs nodig dat een bouwinstallatiebedrijf het apparaat heeft geïnstalleerd.
  • U heeft een factuur en betaalbewijs nodig van de aanschaf en van de installatie van het bouwinstallatiebedrijf.
  • U verkoopt of verwijdert het apparaat niet binnen een jaar na de datum van de vaststelling van uw subsidie.
  • Als u voor een maatregel gebruikmaakt van de ISDE, kunt u voor die installatie/maatregel geen gebruik maken van andere subsidies. Het stapelen van ISDE met gemeentelijke of provinciale subsidies is alleen voor woningeigenaren mogelijk.

Stappenplan

Wilt u goed voorbereid zijn op het indienen van uw subsidieaanvraag? Doorloop dan eerst het stappenplan. U leest in een aantal eenvoudige stappen wat u moet doen, zodat u de aanvraag goed kunt afronden.

Naar het stappenplan

Aanvragen

Kent u de mogelijkheden en de voorwaarden per maatregel? Heeft u alle benodigde documenten paraat? Dan kunt u uw aanvraag meteen doen via onderstaande buttons.

Warmtenet, warmtepomp en zonneboiler

Windturbine en zonnepanelen

Na uw aanvraag

Wanneer u uw aanvraag heeft ingediend, nemen wij deze in behandeling. Dat doen we op volgorde van binnenkomst. Via het eLoket kunt u de status van uw aanvraag volgen. Meer dan 80% van de aanvragen handelen we binnen 8 weken af.

In eLoket is de belangrijkste correspondentie digitaal beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan de beslissing op uw aanvraag of een verzoek om aanvullende gegevens. Let op: dit geldt voor aanvragen die na 3 januari 2021 zijn ingediend. Correspondentie over eerder ingediende aanvragen is niet zichtbaar in eLoket.

Om de correspondentie te bekijken opent u 'Mijn aanvragen' of klikt u op de betreffende aanvraag. Voorlopig wordt de correspondentie ook via de post verzonden. In de toekomst hopen we volledig over te gaan op digitale correspondentie.

Let op

Op dit moment kan het afhandelen van een aanvraag langer duren dan de gestelde termijn. Wij vragen hiervoor uw begrip.

Naar uw aanvraag

Keuren wij uw aanvraag goed, dan krijgt u een beslissing per post. Hierin staat welk bedrag u krijgt. U ontvangt de subsidie maximaal 1 week na de beslissing.

Wijzigingen

Het kan zijn dat u een aanvraag heeft gedaan en dat daarna iets wijzigt. Bijvoorbeeld uw e-mailadres of bankrekeningnummer. Geef dit soort veranderingen zo snel mogelijk door. Neem contact met ons op.

Veelgestelde vragen

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.