Service menu right

ISDE: Aanvragen zakelijke gebruikers

Wilt u als zakelijke gebruiker de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) aanvragen? Doorloop dan het volgende stappenplan. In 2020 kunt u subsidie aanvragen tot en met 31 december, 17:00 uur.

Stap 1: Lees de voorwaarden

Kijk eerst of u voldoet aan de voorwaarden voor de ISDE voor zakelijke gebruikers.

Stap 2: Kies een apparaat

U kunt alleen subsidie krijgen voor een apparaat dat voldoet aan de (technische) eisen van de ISDE-regeling. Dit is altijd het geval als het apparaat op een van de apparatenlijsten van de ISDE staat. U vindt deze lijsten en de eisen per apparaat op de pagina Voorwaarden apparaten ISDE.

Let op:

U mag het apparaat pas kopen, nadat u de subsidie heeft aangevraagd en een referentienummer heeft ontvangen. We raden u aan om met de koop te wachten totdat u het besluit over uw aanvraag ontvangen heeft. Wilt u het apparaat al voor die tijd kopen? Dan doet u dit op eigen risico: het kan zijn dat we uw aanvraag afwijzen, omdat deze niet voldoet aan de voorwaarden.

Stap 3: Vraag de subsidie aan

Vraag de subsidie aan voordat u de koopovereenkomst voor het apparaat sluit. U mag voor meer apparaten subsidie aanvragen, maar u moet voor elke categorie een aparte aanvraag indienen.

Wilt u bijvoorbeeld 20 zonneboilers en 2 warmtepompen kopen? Dan dient u één subsidieaanvraag in voor alle zonneboilers en één subsidieaanvraag voor alle warmtepompen.

Inloggen en aanvragen

U vraagt de ISDE aan op mijn.rvo.nl. Daarvoor heeft u eHerkenning niveau 1 nodig. Heeft u dat nog niet? Vraag dan eerst eHerkenning aan.

Bent u een particuliere verhuurder van woon- of bedrijfsruimtes? Dan wordt u ook gezien als zakelijke gebruiker. Heeft u geen KVK-nummer en kunt u daarom geen eHerkenning aanvragen? Gebruik dan uw DigiD om in te loggen.

Plaatst u apparaten op meerdere adressen? In dit geval dient u alle installatieadressen op te geven in het eLoket formulier. U kunt de installatieadressen los opvoeren of u maakt gebruik van ons format om meerdere installatieadressen tegelijkertijd op te voeren. Het format dat u hiervoor dient te gebruiken vindt u op mijn.rvo.nl.

Uw aanvraag direct regelen

Iemand anders machtigen

U kunt ook iemand machtigen om de aanvraag voor u te doen. Dat kan met het formulier Machtiging intermediair subsidies. Vul dit samen in met degene die u wilt machtigen. U hoeft dit formulier niet mee te sturen, maar u moet het wel bewaren. De gemachtigde kan daarna met zijn/haar eigen eHerkenningsmiddel inloggen en de aanvraag doen.

Stap 4: Wacht op de beslissing

U krijgt direct na uw aanvraag een ontvangstbevestiging via e-mail. Daarin staat het referentienummer van uw aanvraag. U vindt de bevestiging ook terug als u via mijn.rvo.nl weer inlogt in het eLoket. Het staat dan onder Berichten.

Beslissing

Wij behandelen de aanvragen op volgorde van binnenkomst. Keuren wij uw aanvraag goed, dan krijgt u een beslissing per post. Hierin staat welk bedrag u krijgt. Meer dan 90% van de aanvragen handelen we binnen 8 weken af.

De overige aanvragen ontvangen na ongeveer 7 weken een brief. Hierin staat dat de afhandeltermijn eenmalig wordt verlengd en de reden daarvan. Bijvoorbeeld omdat bepaalde informatie ontbreekt.

Volgende stappen

Heeft u een positieve beslissing over uw aanvraag ontvangen? Dan kunt u het apparaat kopen en laten installeren. Vervolgens vraagt u een vaststelling aan. Dit is nodig om de subsidie betaald te krijgen. Hoe u dat doet en waar u nog meer aan moet denken, leest u op de pagina Na uw aanvraag.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.