Service menu right

JTI Clean Sky 2

JTI Clean Sky 2 is een publiek-private samenwerking van de Europese luchtvaartindustrie en de Europese Commissie. Het programma richt zich op het ontwikkelen van nieuwe en milieuvriendelijker luchtvaartproducten. Clean Sky 2 is de opvolger van het Clean Sky-programma, dat van 2007 tot en met 2013 liep.

Voor wie?

Iedere organisatie die zich bezighoudt met onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie kan deelnemen aan Clean Sky 2. Vaak is de randvoorwaarde dat er organisaties uit minstens 3 Europese landen samenwerken.

Doelstellingen en onderwerpen Clean Sky 2

De Europese Commissie en de Europese luchtvaartindustrie willen met de JTI Clean Sky een aanzienlijke bijdrage leveren aan de zogeheten 'vergroening' van de Europese luchtvaart. Doel is CO2, NOx en geluidsemissie te reduceren met 20-30%, vergeleken met huidige generatie vliegtuigen.

Tegelijkertijd wil het programma de toepassing van nieuwe doorbraaktechnologieën (onder andere op milieugebied) versnellen in luchtvaartproducten. Die nieuwe technologieën moeten de concurrentiepositie van de Europese luchtvaartindustrie mondiaal versterken. Bekijk ook de onderwerpen van Clean Sky 2.

Budget Clean Sky 2

In het Clean Sky 2-programma zal bijna € 4 miljard worden geïnvesteerd. Hierin is het aandeel van de Europese Commissie € 1,75 miljard vanuit Horizon 2020. Daarnaast zal de industrie € 2,2 miljard bijdragen. Clean Sky 2 heeft een looptijd van 2014 tot en met 2020.

Er is op dit moment geen openstaande oproep (call). Informatie over recente oproepen vindt u op de Participant portal.

Hulp nodig bij deelname?

Onze adviseurs van het Expertisecentrum internationaal Onderzoek en Innovatie helpen u op weg.

Meer informatie

Op de website van Clean Sky vindt u meer informatie.

Download:

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *