LIFE: Europese natuur-, milieu- en klimaatprojecten | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

LIFE: Europese natuur-, milieu- en klimaatprojecten

20-01-2021

LIFE is de Europese subsidie die bijdraagt aan de Europese klimaat- en milieudoelstellingen. LIFE bestaat sinds 1992 en is een Europese subsidieprogramma gericht op milieu- en klimaatprojecten.

Met LIFE kunt u subsidie ontvangen voor projecten die passen in het Europese beleid voor een van de volgende onderwerpen:

 • natuur
 • milieu
 • klimaat
 • circulaire economie

Uw project moet het beleid verder ontwikkelen of in de praktijk brengen, met een duidelijke onderbouwing van de impact. RVO helpt en adviseert u voor een kwalitatief sterke aanvraag. De aanvraag voor subsidie doet u zelf bij de Europese Unie.

LIFE draagt bij aan het realiseren van Europese milieu- en klimaat beleid, zoals de Europese Green Deal. Er kan veel onder LIFE. Zo kan een LIFE project bijdragen aan het verminderen van geluidsoverlast. Het efficiënter gebruikmaken van grondstoffen of het bevorderen van de biodiversiteit.

Deze variëteit maakt het soms ook moeilijk te bepalen of jouw project past binnen LIFE. Ook kan het lastig zijn te bepalen onder welk deelprogramma jouw projectidee valt, of om welk type project het gaat. Bij twijfel raden wij aan contact op te nemen met RVO. Dit kan al bij de eerste idee ontwikkeling – wachten op een call hoeft dus niet.

Voor wie?

Elke organisatie in de EU kan een LIFE-subsidie aanvragen. U bent een:

 • Bedrijf
 • Overheidsorganisatie
 • Non-gouvernementele organisatie (NGO)
 • Kennisinstelling

Actuele calls

De details over nieuwe calls in 2021 zijn nog niet bekend. Subsidieaanvragen voor LIFE verlopen via de Europese Unie. Als de details bekend zijn, vindt u de informatie over de openstelling en voorwaarden op deze pagina.

LIFE 2021-2027

Met de start van het Meerjarig Financieel Kader (2021-2027 MFK) in 2021 treedt ook een nieuwe LIFE verordening in werking. Op EU niveau wordt gesproken over de invulling van het eerste meerjarig werkprogramma voor de periode 2021-2024. Daarin worden de kaders voor de calls vastgelegd.

De belangrijkste wijzigingen voor LIFE vanaf 2021 zijn:

 • Clean Energie Transition (CET) komt als nieuw onderdeel onder het deelprogramma Klimaat. Hiermee verbreedt de doelstelling van LIFE.
 • Het Caribisch gebied mag straks ook aanspraak maken op LIFE. Het bevorderen van biodiversiteit krijgt daarbij de prioriteit.   
 • Integrale Projecten worden voortgezet met de introductie van strategische natuurprojecten (SNAP) en strategische geïntegreerde projecten (SIP).

Kennismaking

LIFE bestaat uit twee deelprogramma’s Milieu en Klimaat. Er gelden verschillende voorwaarden om in aanmerking te komen voor LIFE. De voorwaarden zijn afhankelijk van het type project dat u kiest en onder welk deelprogramma uw project valt.

Deelprogramma's

Elk deelprogramma heeft een eigen kader; en aanvraagprocedure. Onder Klimaat dient u rechtstreeks een volledige aanvraag in; onder Milieu gaat het om een aanvraagprocedure die uit twee stappen bestaat (concept note en full proposal). Bekijk deaanvullende informatie over de deelprogramma’s via onderstaande links.

Soorten projecten

Er zijn verschillende soorten LIFE financieringsvormen en projecten, en daarmee calls. Alle soorten projecten hebben hun eigen voorwaarden. Deze zijn terug te lezen in de guidelines van de desbetreffende call.

Stappenplan aanvragen

Hoeveel kans maakt uw project? De slagingskans van uw project hangt af van de kwaliteit van uw aanvraag. Volg deze stappen om goed van start te gaan met uw aanvraag voor subsidie.

Stap 1

Neem contact op met RVO om u vroegtijdig te laten adviseren over LIFE en de opbouw van uw projectidee. De competitie is bij het LIFE programma hoog en de kwaliteit van de aanvraag is daarom erg van belang. De ervaring leert dat  aanvragers veel baat hebben bij ondersteuning met het ontwikkelen van een helder onderbouwde aanvraag die ook duidelijk de verwachte impact laat zien.

Stap 2

Lees voordat u een aanvraag gaat doen, eerst de guidelines en criteria over de calls via de EU-website. Volg ook de eventuele informatiebijeenkomsten die de EU en RVO hierover organiseren.

Stap 3

Er gelden verschillende voorwaarden om in aanmerking te komen voor LIFE. De voorwaarden zijn afhankelijk van het type project dat u kiest en onder welk deelprogramma (Klimaat of Milieu) uw project valt.

Stap 4

Bekijk de minimale scores die u moet halen om kans te maken op subsidie voor LIFE.

Stap 5

Lees de aandachtspunten door waarmee u bij uw aanvraag rekening kunt houden. Deze punten zijn samengesteld op basis van voorgaande aanvragen.

Stuur ons uw projectidee

Bent u geïnteresseerd in LIFE? U kunt het gehele jaar door via het projectideeformulier (zie download) met ons van gedachten wisselen over uw project. Wij helpen u graag met een kwalitatief sterke aanvraag. U kunt ook via e-mail contact met ons opnemen (via onderstaande button).

Projectidee per e-mail

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.