Service menu right

LIFE: Europese natuur-, milieu- en klimaatprojecten

Tijdelijk gesloten

LIFE is een subsidieprogramma van de Europese Unie. Doel is om innovatieve projecten te ondersteunen die passen in het Europese natuur-, milieu- en klimaatbeleid. Ze moeten het beleid verder ontwikkelen of in de praktijk brengen. Elke organisatie in de EU kan meedoen. Van grote en kleine bedrijven tot overheden en non-gouvermentele organisaties (ngo’s).

Deze regeling is tijdelijk gesloten. In april 2020 gaat de regeling weer open.

Budget en openstellingsrondes

Vanaf 4 april 2019 was de call voor het Europese subsidieprogramma LIFE open. Het budget was € 400 miljoen. Partijen die wilden werken aan een innovatief natuur-, milieu- of klimaatproject konden een projectvoorstel indienen. Vanaf 2020 (verwacht begin april) kunnen partijen weer een projectvoorstel indienen voor de volgende call. Dat kan individueel of in samenwerking met andere partijen in Nederland of binnen de EU.

De bedoeling is dat u een Milieu/Natuur-projectvoorstel indient in 2 fasen. U dient eerst een 'concept note' in (10 pagina’s). Vervolgens worden de indieners van de beste 'concept notes' uitgenodigd om een 'full proposal' in te dienen. Voor Klimaatprojecten dient u gelijk een full proposal in.

Hieronder staan de data voor het indienen van één van de verschillende categorieën:

Indieningstermijn projectvoorstellen Milieu

LIFE-categorieOpeningsdatumIndiening projectvoorstellen
Milieu4 april 201917 juni 2019, 16:00 uur
Natuur en biodiversiteit4 april 201919 juni 2019, 16:00 uur
Milieubeleid en communicatie4 april 201919 juni 2019, 16:00 uur

 

Indieningstermijn full proposal Klimaat

LIFE-categorieOpeningsdatumIndiening full proposal
Bureaukosten (b.v. huisvesting) voor ngo's14 maart 20193 juni 2019
Klimaatmigitatie4 april 201912 september 2019, 16:00 uur
Klimaatadaptatie4 april 201912 september 2019, 16:00 uur
Klimaatbeleid en communicatie4 april 201912 september 2019, 16:00 uur

Voorwaarden

Hoeveel kans maakt uw project? Besef dat u niet de enige bent die graag gebruikmaakt van LIFE. De slagingskans van uw project hangt dan ook af van de kwaliteit van uw aanvraag. Zorg dat uw aanvraag aan alle criteria voldoet en zo goed mogelijk scoort.

  • Hoe u een voorstel indient, wat de guidelines zijn, en meer informatie over criteria en bijeenkomsten leest u op de EU-website.
  • We hebben voor u de valkuilen bij een projectvoorstel op een rijtje gezet op de pagina Aandachtspunten.

Wilt u een serieuze poging wagen voor LIFE-subsidie? Dan is daar 100% commitment voor nodig. Start zo vroeg mogelijk met uw aanvraag en zorg dat u genoeg tijd neemt om een overtuigend voorstel op papier te zetten. De concurrentie is groot en alleen de kwalitatief beste aanvragen maken kans. Zorg ervoor dat uw aanvraag aan alle criteria voldoet en zo goed mogelijk scoort.

Uit ervaring blijkt dat enkel projectvoorstellen met een bovengemiddelde score worden uitgenodigd om een full proposal in te dienen. In de tabel hieronder ziet u het aantal punten dat minimaal nodig was om een uitnodiging te krijgen in voorafgaande jaren.

Minimale score indienen full proposal

Hieronder vindt u minimale scores voor het indienen van een full proposal uit 2018.

  • Natuur: 29 (van de 50)
  • Milieu: 25 (van de 50)
  • Milieu- en natuurbeleid en communicatie: 38 (van de 50)

Minimale score goedgekeurde projecten

De volgende scores voor het subprogramma Klimaat waren in 2017 nodig voor een full proposal om een bijdrage uit LIFE te ontvangen.

  • Klimaatadaptatie: 55 (van de 100)
  • Klimaatmigitatie: 69 (van de 100)
  • Klimaatbeleid en communicatie: 67 (van de 100)

Aanvragen

Indienen voor de nieuwe call? Stuur voor de deadline een aanvraagformulier via e-proposal in.

Bent u geïnteresseerd in LIFE? En denkt u kans te maken op een succesvolle inschrijving? Vraag hierover eerst advies aan. Al een concreet idee? Download het projectideeformulier op deze pagina en stuur het ons toe.

Subprogramma's

LIFE bestaat uit verschillende subprogramma's.

Subprogramma Klimaat

Veelbelovend projectidee rond klimaatverandering? Het LIFE-programma bestaat uit 2 subprogramma’s gericht op milieu en klimaat. Lees meer over het Subprogramma Klimaat.

Subprogramma Milieu

Projectideeën rond bijvoorbeeld hulpbronnengebruik, natuur, biodiversiteit of communicatie over milieubeleid? Het LIFE-programma richt zich behalve op klimaat ook op milieu. Lees meer over het Subprogramma Milieu.