Service menu right

MIA en Vamil

Bent u ondernemer en wilt u fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke technieken? Dat kan met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

  • Met de MIA profiteert u van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag. Die aftrek komt bovenop uw gebruikelijke investeringsaftrek.
  • Met de Vamil kunt u 75% van de investeringskosten afschrijven. Dat kan op een tijdstip dat u zelf bepaalt en levert een liquiditeit- en rentevoordeel op.

U komt voor MIA of Vamil in aanmerking als u investeert in een bedrijfsmiddel dat op de Milieulijst staat en voldoet aan de daarin gestelde eisen. U kunt dit opzoeken in onze digitale tool van de Milieulijst of in de Brochure en Milieulijst 2020.

Bekijk de infographic Hoe werkt MIA Vamil?

Budget

Het budget voor 2020 voor MIA is € 124 miljoen. Voor Vamil is in 2020 € 25 miljoen beschikbaar. Heeft u vragen over de uitputting van het budget? Ga dan naar de veelgestelde vragen.

Elektrisch rijden

U kunt als ondernemer fiscaal voordeel krijgen voor elektrisch rijden als u investeert in waterstofauto’s en volledig elektrische auto's. Ga voor meer informatie naar de pagina Elektrisch rijden en MIA\Vamil.

Milieulijst 2020

Op 27 december 2019 is de Milieulijst 2020 gepubliceerd in de Staatscourant. Op de Milieulijst staan ongeveer 315 investeringen (bedrijfsmiddelen), die allemaal in aanmerking komen voor de MIA en Vamil. Ze zijn minder milieubelastend en gaan vaak verder dan wat de wet voorschrijft.

 

Aanvragen

Om gebruik te kunnen maken van de MIA en Vamil, moet u uw investering eerst melden bij RVO. Dat moet u doen binnen 3 maanden na de aankoop van het bedrijfsmiddel. Daarna kunt u de MIA\Vamil toepassen in uw belastingaangifte. Lees hoe u uw investering meldt en wat u na uw melding kunt verwachten op de pagina MIA\Vamil melden.

Meer weten?

MIA en Vamil zijn regelingen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. RVO en de Belastingdienst voeren de MIA en Vamil uit. RVO ondersteunt het ministerie bij de samenstelling van de Milieulijst en verzorgt ook de technische controle van de aanvragen. De Belastingdienst beslist over uw belastingaangifte en daarmee over de toepassing van MIA en Vamil.
 

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *