Service menu right

Elektrisch rijden en MIA\Vamil

Heeft u voor uw bedrijf een elektrische auto aangeschaft? Dan kunt u hiervoor mogelijk gebruikmaken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) of de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Hiervoor komen elektrische voertuigen in aanmerking die staan op de Milieulijst 2020. De code voor elektrische voertuigen is E 3110.

Onder de code E 3110 vallen nieuwe, volledig elektrische auto's met een CO2-uitstoot van 0 gr/km. Deze komen in aanmerking voor 13,5% MIA. Het gaat hier om 'elektrisch aangedreven voertuigen'. Dit betekent dat u onder deze code ook motoren en andere voertuigen kunt melden, die voldoen aan de codeomschrijving.

Typen auto's die in aanmerking komen

De elektrische auto's waarvan bij ons bekend is dat ze in aanmerking komen voor MIA en/of Vamil, staan op onze positieve lijst Waterstof- of elektrisch aangedreven voertuigen onder de codes D 3105, F 3109, E 3110, G 3111, G 3101, G 3102, G 3103 en G 3104.

Deze positieve lijst is een gecombineerde lijst van elektrische voertuigen en waterstofvoertuigen. De codes zijn als volgt verdeeld:

 • auto's en motoren en taxi's (codes E 3110 en D 3105);
 • elektrische bestelauto’s (codes G 3101, G 3102, G 3103, G 3104);
 • waterstofvoertuigen (code F 3109).

De positieve lijst wordt maandelijks bijgewerkt. Staat de e-auto of e-motor die u heeft aangeschaft niet op de positieve lijst, maar voldoet deze wel aan de betreffende codeomschrijving? Dan kunt u deze ook voor de MIA en/of Vamil aanmelden.

Aanvragen

Wilt u gebruikmaken van de MIA en/of Vamil voor uw elektrische voertuig? Dan moet u het voertuig eerst melden bij RVO. Daarna kunt u de MIA\Vamil toepassen in uw belastingaangifte. Lees hoe u uw voertuig meldt en wat u na uw melding kunt verwachten op de pagina MIA\Vamil melden.

Tips voor het invullen van het formulier

 • Bij 'code en omschrijving' kiest u de juiste code. De code voor elektrische voertuigen is E 3110. Er opent dan een lijst met auto's die op de positieve lijst staan. Kies de auto die u heeft aangeschaft.
 • Staat het type niet in deze lijst? Kies dan de optie 'Onbekend' en geef in het tekstveld 'Eventuele nadere toelichting' aan om welk merk en type het gaat. Dan vult u het aantal auto’s en de prijs per auto in. Let hierbij op de komma/punt.
 • Een te hoog investeringsbedrag wordt automatisch afgetopt (per auto) op € 75.000 voor code F 3109,  € 40.000 voor code E 3110 en D 3105, € 125.000 voor code G 3102 en € 75.000 voor code G 3101 en G 3103.

Meerdere auto's melden

 • Heeft u geïnvesteerd in meerdere e-auto’s van hetzelfde merk en type? En zijn deze allemaal minder dan 3 maanden geleden besteld? Dan kunt u deze auto's in één keer melden. Op het meldingsformulier geeft u dan het aantal auto’s aan en de gemiddelde prijs die u betaalt per voertuig.
 • Heeft u geïnvesteerd in meerdere e-auto's en verschillen die in merk of type? Dan moet u meerdere meldingen indienen.

Wanneer indienen

Dien uw MIA-aanvraag voor uw e-auto in uiterlijk 3 maanden na de datum waarop u de investering bent aangegaan. Hiermee bedoelen we bijvoorbeeld de datum van het ondertekenen van een koopcontract of een offerte. Voor deze termijn kunnen wij u geen uitstel verlenen.

Let op: De datum van levering, de factuur of de betaaldatum van de auto is niet hetzelfde als de datum van het aangaan van de investering.

Een voorbeeld: u bestelt uw nieuwe elektrische auto op 4 december 2019 door het tekenen van een koopovereenkomst. De auto wordt naar verwachting in 2020 geleverd. U kunt uw MIA-aanvraag indienen tot 3 maanden na de datum waarop u de investering bent aangegaan. In dit voorbeeld dus uiterlijk op 4 maart 2020.

Welke kosten komen in aanmerking?

Een e-auto komt voor maximaal € 40.000 in aanmerking voor MIA onder code E 3110. Het investeringsbedrag (inclusief eventuele bijkomende kosten en/of oplaadpunt) wordt, als het te hoog is, automatisch afgetopt op € 40.000 per auto.
Wanneer u de btw kunt verrekenen, meldt u de investeringskosten exclusief btw. Als u vrijgesteld bent van btw, kunt u de investering inclusief btw melden. Vragen over de btw kunt u stellen aan de Belastingtelefoon voor ondernemers.

Kosten die in aanmerking komen voor MIA zijn:

 • aanschafprijs van de auto
 • accessoires af-fabriek
 • laadpaal (zie laadpaal)
 • rijklaar maken
 • verwijderingsbijdrage
 • legeskosten
 • auto’s die gekocht zijn in het buitenland (onder voorwaarden)
 • kosten voor het zelf ombouwen van een bestaand voertuig naar een volledig elektrisch voertuig (exclusief de aanschaf van dit voertuig)

Kosten die niet in aanmerking komen voor MIA zijn:

 • losse onderdelen zoals een dakkoffer of fietsendrager
 • eventuele korting die u heeft gekregen (deze moet u van het investeringsbedrag aftrekken)
 • eventuele subsidie die u voor de auto (en de laadpaal) heeft gekregen (deze moet u van het investeringsbedrag aftrekken)

Gebruikte auto's komen in beginsel niet in aanmerking voor de MIA, tenzij deze fiscaal als nieuw worden gezien. Voor nieuwe auto’s volgen wij de definitie van de Belastingdienst: voertuigen die niet langer dan 6 maanden geleden voor het eerst in gebruik zijn genomen of niet meer dan 6.000 kilometer hebben gereden. Zie voor meer informatie de website van de Belastingdienst.

Oplaadpunt

Het oplaadpunt kunt u tegelijk met de e-auto melden. Het maximumbedrag van € 40.000 geldt dan voor de e-auto en het oplaadpunt samen.

Laadpalen kunt u ook apart melden onder code G 3720. Dit kan alleen als:

 • het totale investeringsbedrag hiervan groter is dan € 2.500;
 • de laadpaal wordt gebruikt om eigen elektrische auto’s te laden. Eigen elektrische auto’s zijn ook eigen lease-auto’s.

Rekenvoorbeeld

Per bedrijf kan de hoogte van het MIA-voordeel afwijken. Dit is afhankelijk van de hoogte van het eigen belastingtarief en de mogelijkheden voor vrije afschrijving en aftrek van de winst.

Stel de aanschafprijs van een elektrische auto (code E 3110) is € 70.000. De elektrische auto komt dan voor maximaal € 40.000 in aanmerking voor MIA.

De aftrekpost bij uw aangifte is dan 13,5% x € 40.000 = € 5.400. Bij een tarief van 25% belasting op de winst is uw netto voordeel 25% van € 5.400 = € 1.350.

Andere mogelijkheden voor duurzaam transport

Naast elektrische auto’s en elektrische motoren biedt de Milieulijst ook mogelijkheden voor:

 • elektrische taxi’s voor rolstoelvervoer of voorzien voor 9 zitplaatsen (code G 3106)
 • waterstoftaxi’s voor rolstoelvervoer of voorzien voor 9 zitplaatsen (code G 3106)
 • elektrische bus (code F 3108)
 • elektrische bestelauto (N1) (codes G 3101 en G 3103)
 • elektrische bestelauto (N2 of N3), bakwagenchassis of trekker (code F 3116)
 • elektrische brom-of snorfiets (code B 3118)
 • elektrische bakfiets of fietstaxi (code F 3119)
 • waterstofpersonenauto (code F 3109)
 • waterstofbus (code F 3115)

Elektrische fietsen en MIA\Vamil

Er worden berichten verspreid over de mogelijkheden van MIA en Vamil voor elektrische fietsen of e-bikes. Deze berichten zijn niet altijd juist. MIA en Vamil kennen geen mogelijkheden voor gewone elektrische fietsen. Er is wel MIA en Vamil mogelijk voor:

 • elektrische bakfietsen en fietstaxi's onder code F 3119 (Bakfiets of fietstaxi met trapondersteuning). Denkt u eraan dat de aanschafprijs minimaal € 3.000 moet zijn en de accu’s lithiumhoudend.
 • zogenoemde speed-pedelecs (tweewielers met elektrische trapondersteuning tot 45 kilometer per uur). Deze vallen onder de categorie bijzondere bromfietsen. Speed-pedelecs kunt u daarom melden onder code B 3118 (Elektrisch aangedreven brom- of snorfiets met lithiumhoudende accu). Dit kan alleen als ze voorzien zijn van lithiumhoudende accu's.

Bekijk de volledige set voorwaarden en eisen van deze en andere codes:

Zoek in onze digitale tool van de Milieulijst of in de Brochure en Milieulijst 2020.

Veelgestelde vragen

Nadere toelichting van de eisen voor MIA vindt u op de pagina FAQ eisen e-auto. Een toelichting van de meldingsprocedure voor MIA vindt u op de pagina FAQ meldingsprocedure e-auto Elektrisch Rijden.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *