Veelgestelde vragen eisen personenauto's zakelijk gebruik | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Veelgestelde vragen eisen personenauto's zakelijk gebruik

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik zien of mijn merk en type e-auto voldoen aan de eisen van MIA en/of Vamil?

Voor de codes F 3109 (waterstofauto), G 3101 (lichte elektrische bestelauto) en E 3110 (elektrisch aangedreven personenauto) kunt u dit vinden op de zogenoemde positieve lijst. Deze kunt u vinden op de webpagina positieve lijsten.
 

Welke Milieulijst MIA\Vamil geldt als ik mijn auto aanschaf in 2020 en de levering plaatsvindt in 2021?

Gaat u de verplichting aan in 2020 (= aanschafdatum in 2020), dan gelden de eisen van de Milieulijst 2020, ondanks dat uw auto pas wordt geleverd in 2021.

Voorbeeld

Stel dat u de auto heeft besteld op 14 oktober 2020 (= aanschafdatum) en de levering is op 21 februari 2021. Uw investering moet dan voldoen aan de eisen die gelden volgens de Milieulijst 2020.

Ik ben van plan om een gebruikte auto te kopen. Komt deze in aanmerking voor de MIA en/of Vamil?

Gebruikte auto’s komen in beginsel niet in aanmerking, tenzij deze fiscaal als nieuw worden gezien. Voor nieuwe auto’s volgen wij de definitie van de Belastingdienst: voertuigen die niet langer dan 6 maanden geleden voor het eerst in gebruik zijn genomen of niet meer dan 6.000 kilometer hebben gereden. Zie voor meer informatie de website van de Belastingdienst.

Welke kosten kan ik melden?

U kunt het volledige bedrag van uw auto melden voor MIA, inclusief verwijderingsbijdrage, legeskosten (kosten registratie kenteken) en gebruiksklaar maken van uw auto tot aan het maximale bedrag dat gemeld mag worden per auto. Accessoires af-fabriek komen in aanmerking.

Accessoires die de dealer levert of monteert, zoals winterbanden, dakkoffers en trekhaken, kunt u niet melden. Hetzelfde geldt voor accessoires die niet aan de auto vastzitten zoals aanhangers of een fietsendrager. Ook eventuele subsidie voor deze auto moet u van het investeringsbedrag aftrekken.

Voor de codes F 3109 en E 3110 geldt een maximaal bedrag per auto:

  • Onder code F 3109 komt een maximaal bedrag van € 75.000 per voertuig in aanmerking voor MIA en Vamil.
  • Onder code E 3110 komt een maximaal bedrag van € 40.000 per personenauto in aanmerking voor MIA.

De investeringskosten in gebruikte auto's komen niet in de aanmerking voor MIA en Vamil. In sommige gevallen worden demo-modellen fiscaal als gebruikt aangemerkt. Voor vragen over demomodellen, verwijzen wij u naar de Belastingtelefoon voor ondernemers.

Wanneer u de btw kunt verrekenen, moet u de investeringskosten exclusief btw melden. Bent u vrijgesteld bent van btw? Dan kunt u de investering inclusief btw melden. Vragen over btw kunt u stellen aan de Belastingtelefoon voor ondernemers. Heeft u korting gekregen op de aanschaf van uw auto? Dan hoeft u alleen de betaalde aanschafprijs te melden. Is er sprake van inruil, dan hoeft u het inruilbedrag niet af te trekken van het aanschafbedrag.

Als ik mijn bestaande auto ombouw naar elektrisch, kan ik dan voor MIA in aanmerking komen?

Ja, voor de ombouwkosten kan dat. Zolang het voertuig dat is omgebouwd nog een aantal jaren in eigendom blijft van de aanvrager. Zelf ombouwen en direct daarna verkopen levert dus geen aftrekbaar voordeel op.

 

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.