PPS-projecttoeslag voor samenwerkingsverbanden aanvragen | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

PPS-projecttoeslag voor samenwerkingsverbanden

11-03-2021

Bent u een groot R&D-samenwerkingsproject aan het opzetten, en is daarin een flinke private cash bijdrage voorzien voor de onderzoeksorganisatie(s)? Dit noemen we een privaat-publieke samenwerking. De private bijdrage kan PPS-projecttoeslag opleveren. Deze toeslag moet weer in het project terugkomen. De penvoerder van het consortium vraagt de toeslag aan.

R&D-samenwerking tussen onderzoeksinstelling en bedrijf

Een samenwerkingsverband bestaat minimaal uit een onderzoeksinstelling* en een ondernemer*. De deelnemers bepalen samen de omvang van het samenwerkingsproject*, voeren het samen uit, en delen het risico en de resultaten ervan. Om voor de toeslag in aanmerking te komen, moet de ondernemer een flinke private bijdrage* leveren. Daarnaast moet het project uit fundamenteel onderzoek*, industrieel onderzoek*, experimentele ontwikkeling* of een combinatie daarvan bestaan.

*zie Definities voor een nadere omschrijving van deze begrippen.

Budget

De hoogte van de PPS-projecttoeslag is 30% van de (cash) private bijdrage aan onderzoeksinstellingen in het project. Voor de eerste € 20.000 private bijdrage geldt een verhoogd percentage van 40%. Die eerste € 20.000 mag ook een in natura* private bijdrage aan de onderzoeksinstelling zijn (bijvoorbeeld als de onderzoeksinstelling een apparaat van een bedrijf mag gebruiken, dan kan de waarde van de gebruiksuren opgevoerd worden als in natura private bijdrage).

De hoogte van de private bijdrage moet wel in een samenwerkingscontract vastliggen, ook de in natura bijdrage.

Daarnaast tellen private bijdragen van ANBI’s (goededoeleninstellingen) in onderzoeksprojecten mee. De toeslag is 25% van de ANBI-bijdrage. De bijdrage van ANBI’s is gemaximeerd: voor alle projecttoeslagaanvragen samen is een plafond van € 8 miljoen per openstellingsperiode. RVO verleent de projecttoeslagaanvragen met ANBI-bijdragen op volgorde van volledige aanvragen totdat dit plafond is bereikt.

De subsidiabele kosten en de maximale steunintensiteit vindt u op de pagina Voorwaarden.

*zie Definities voor een nadere omschrijving van deze begrippen.

Voorwaarden

Het R&D-samenwerkingsproject moet minimaal € 2 miljoen aan R&D-kosten omvatten. De private bijdrage hieraan moet minimaal 30% zijn. De overige voorwaarden leest u op de pagina voorwaarden.

Aanvragen

PPS-projecttoeslag aanvragen kan elk jaar tot 31 december, 17:00 uur. Het samenwerkingsverband wijst een penvoerder aan. De penvoerder vraagt de toeslag aan. Voor uw aanvraag heeft u minimaal eHerkenning niveau 3 met machtiging 'RVO diensten op niveau eH3' nodig. Heeft u deze nog niet? Vraag dan eerst eHerkenning aan.

Bekijk het aanvraagproces

Uw aanvraag direct regelen

Na uw aanvraag

Heeft u PPS-projecttoeslag aangevraagd?

Lees wat er na uw aanvraag gebeurt

Naar uw aanvraag

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.