Belastingvoordelen bij groenfondsen | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Belastingvoordelen bij groenfondsen

24-07-2020

Wie deelneemt in een groenfonds, is (deels) vrijgesteld van vermogensrendementsheffing.

Particulieren die sparen of beleggen groenfondsen die de Belastingdienst heeft aangewezen, kunnen fiscaal voordeel krijgen van twee faciliteiten in de inkomstenbelasting. Groene beleggingen tot een maximum van € 57.385 per persoon (2017) zijn vrijgesteld van de vermogensrendementsheffing in box 3. Dit plafond wordt jaarlijks geïndexeerd. Daarnaast geldt een heffingskorting van 0,7% van het bedrag dat is vrijgesteld.

De belastingvoordelen zijn een compensatie van het lagere rendement van een groenfonds. Groenfondsen (banken) kunnen hierdoor leningen aanbieden tegen een lagere rente dan de marktrente. Investeerders in groene projecten profiteren daarvan. De meeste Nederlandse banken beschikken over een groenfonds. Tenminste 70% van het vermogen van een groenfonds dient aan zogenaamde 'groene projecten' besteed te worden. Dit zijn projecten met een groenverklaring van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Hoeveel financieël voordeel van een groene financiering?

De ervaring leert dat voor financiering van projecten met een groenverklaring de groenfondsen een rentetarief hanteren dat circa tussen 0,50 en 1% lager ligt dan anders het geval zou zijn.

Deelnemen door sparen én beleggen

Een spaarder kan geld inleggen bij een groenbank door een waardepapier te kopen dat banken bijvoorbeeld groenobligatie, groencertificaat of groenbankbrief noemen. Het waardepapier heeft een vaste waarde (bijvoorbeeld € 1000 of € 5000), een vaste looptijd (vaak 3, 5 of 10 jaar) en een vaste rente. Na afloop van de looptijd  krijgt de spaarder de volledige inleg terugbetaald.

Een belegger kan aandelen kopen in een groenbeleggingsfonds. Dat kan via de effectenbeurs, maar ook rechtstreeks bij het fonds. De fondsen keren dividend uit afhankelijk van het resultaat dat ze behalen met het verstrekken van leningen aan projecten met een groenverklaring. De belegger kan zijn aandelen weer verkopen en de verkoopprijs wordt bepaald door vraag en aanbod. Dit kan betekenen dat er meer of minder wordt ontvangen dan er bij aankoop is betaald.
 

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.