Service menu right

Duurzame renovatie woningen door derden (categorie 9e)

Oude woningen vreten vaak energie. Daarom is er bij woningen nog veel winst te halen op het gebied van duurzaamheid. Ook bij oudere woningen die al geïsoleerd zijn en dubbelglas hebben.

Het terugdringen van het energieverbruik kan soms worden voorgefinancierd, bijvoorbeeld door het energiebedrijf. De eigenaar betaalt de renovatie dan terug via zijn energierekening.

Projecten

De renovatie van een woning komt in aanmerking voor een groenverklaring als er energiebesparende maatregelen worden toegepast die leiden tot een verbetering van de energie-index

  • met ten minste 0,6 tot maximaal 1,4 (categorie 9e.1)
  • met ten minste 1,3 tot maximaal 1,4 (categorie 9e.2)
  • met ten minste 1,5 tot maximaal 1,2 (categorie 9e.3)
  • tot nul (categorie 9e.4).

Voor wie

Deze categorie is met name interessant voor ondernemingen die de renovatie voorfinancieren en bijvoorbeeld verrekenen met periodieke betalingen.

Aanvragen

Een bank met een groenfonds kan een groenverklaring voor u aanvragen. De aanvraagprocedure vindt u op de pagina Groenverklaring aanvragen.

Technische randvoorwaarden

  • De verbetering van de energie-index moet worden aangetoond aan de hand van bijvoorbeeld een rapport van een gecertificeerde adviseur.
  • Al het hout dat wordt gebruikt moet voldoen aan de criteria van de overheid (TPAC).

Overige randvoorwaarden

Alleen woningen die bedoeld zijn voor permanente bewoning komen in aanmerking. De groenverklaring moet binnen zes maanden na de start van de fysieke werkzaamheden worden aangevraagd.

Bedragen groenverklaring

De groenfinanciering kan alleen betrekking hebben op de nog openstaande renovatiekosten. Omdat de kosten voor het realiseren van dezelfde prestatie in een Rijks- of gemeentemonument hoger zijn, wordt het projectvermogen voor monumenten hoger vastgesteld. Het maximale bedrag voor het groene deel van de lening of hypotheek hangt af van de verbetering van de energie-index (zie hierboven) en bedraagt maximaal:

  • € 25 000 (voor monumenten € 45 000; categorie 9e.1)
  • € 50 000 (voor monumenten € 70 000; categorie 9e.2)
  • € 75 000 (voor monumenten € 100 000; categorie 9e.3)
  • € 100 000 (voor monumenten € 150 000; categorie 9e.4).

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
U kunt via dit formulier geen vragen aan ons stellen. Heeft u een vraag? Ga dan naar www.rvo.nl/contact en neem contact met ons op via telefoon, e-mail of social media.
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.