Koeling met warmtepomp en nuttig gebruik van warmte (categorie 8b) | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Koeling met warmtepomp en nuttig gebruik van warmte (categorie 8b)

21-08-2020

Een warmtepomp kan gebruikt worden om de ene plek te koelen en de andere te verwarmen. Dat is meestal minder efficiënt dan een warmtepomp met warmte- en koudeopslag in de bodem. Maar het kan voor exploitanten van een dergelijke installatie wel een grote verbetering zijn ten opzichte van een traditioneel systeem.

Neem het voorbeeld van een melkveehouderij waar een warmtepomp zorgt voor de koeling van melk, en de vrijkomende warmte gebruikt wordt voor de verwarming van de woning of de stallen.

Projecten

Projecten die in aanmerking komen voor een groenverklaring bestaan uit een koelinstallatie met warmtepomp, waarvan de vrijkomende warmte gelijktijdig voor tenminste 50% nuttig wordt gebruikt binnen het bedrijf.

Groenverklaring alleen voor kmo's

Projecten in de landbouwsector ontvangen alleen een groenverklaring als de projectuitvoerder een kleine of middelgrote onderneming (kmo) is. Daarom moet u op het aanvraagformulier aangegeven of u - als projectbeheerder - een kmo bent. De Europese Commissie stelde een gebruikersgids op. U kunt deze als leidraad nemen om te bepalen of uw bedrijf een kmo is. Bekijk de gebruikersgids.

Aanvragen

Een bank met een groenfonds kan een groenverklaring voor u aanvragen. De aanvraagprocedure vindt u op de pagina Groenverklaring aanvragen.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.