Duurzame renovatie van gebouwen met een industriefunctie (categorie 9i) | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Duurzame renovatie van gebouwen met een industriefunctie (categorie 9i)

26-04-2021

Een utiliteitsgebouw dat niet meer voldoet, wordt vaak afgebroken en vervangen door nieuwbouw. Erg duurzaam is dat niet. Renovatie is beter. Het betekent in ieder geval dat het gebouw een langere levensduur krijgt en dat veel materialen hergebruikt worden. En het is wel degelijk mogelijk om uit oogpunt van milieu en duurzaamheid per saldo een beter resultaat te bereiken met renovatie dan met nieuwbouw.

Projecten

De projecten die in deze categorie in aanmerking komen voor een groenverklaring, zijn beperkt tot industriële of agrarische gebouwen die worden verwarmd. Gebouwen worden verwarmd omdat daar mensen werken; gebouwen met een industriefunctie waar niet vaak mensen aanwezig zijn (zoals opslagloodsen, kassen en stallen), zijn dus uitgesloten.

Voor wie?

Deze categorie is met name interessant voor eigenaren van de te renoveren gebouwen met industriefunctie.

Aanvragen

Een bank met een groenfonds kan een groenverklaring voor u aanvragen. De aanvraagprocedure vindt u op de pagina Groenverklaring aanvragen.

Technische randvoorwaarden

Het primair fossiel energiegebruik van de gebouwen moet na renovatie nul of minder zijn. Al het hout dat wordt gebruikt moet voldoen aan de criteria van de overheid (TPAC) en er moeten zo veel mogelijk materialen worden hergebruikt.

Overige randvoorwaarden

De groenverklaring moet worden aangevraagd binnen zes maanden na de start van de fysieke werkzaamheden.

Bedragen groenverklaring

Met de groenverklaring kan € 300 per vierkante meter bruto vloeroppervlak groen gefinancierd worden.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.