Innovatieve waterzuiveringstechnieken (categorie 11c) | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Innovatieve waterzuiveringstechnieken (categorie 11c)

20-08-2020

De lat voor het zuiveren van water ligt hoog. Complete verwijdering van schadelijke stoffen, volledige terugwinning van grondstoffen en productie van schoon water. Dat is in een notendop wat er wordt verwacht.

Er is nog werk aan de winkel, maar nieuwe technieken en methoden bieden al veel mogelijkheden.

  Projecten

  Projecten die verregaande verbeteringen in de behandeling van (afval)water opleveren, komen in aanmerking voor een groenverklaring. Het gaat dan om het volgende:

  • De bereiding van drinkwater (categorie 11c.1).
  • De bereiding van drinkwater uitgaande van afvalwaterstromen (categorie 11c.2).
  • De vervanging van een niet-gesloten systeem door een gesloten systeem voor de behandeling van afvalwater (categorie 11c.3).
  • De vervanging van een systeem voor afvalwaterbehandeling zonder, door een systeem mét voorzieningen voor terugwinning en hergebruik (categorie 11c.4).
  • De verbetering van een systeem voor afvalwaterbehandeling of drinkwaterbereiding, zodanig dat het energieverbruik minstens halveert (categorie 11c.5).
  • De verbetering van de behandeling van hormoonrijk en geneesmiddelrijk afvalwater of afvalwater met ‘prioritaire stoffen’, zodanig dat de effluentwaarde van deze stoffen minstens halveert (categorie 11c.6).

  Voor wie

  Deze categorie is met name interessant voor eigenaren van waterzuiveringsinstallaties.

  Randvoorwaarden

  De projecten moeten een vernieuwend karakter hebben en een duidelijke milieuwinst opleveren. Gangbare technieken, zoals gesloten voedingswatersystemen in de tuinbouw, komen niet in aanmerking. Met ‘prioritaire stoffen’ (categorie 11c.6) worden de prioritaire stoffen bedoeld in de Kader Richtlijn Water (2000/60/EG).

  Bent u tevreden over deze pagina?

  Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
  Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
  De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.