RVV Verduurzaming | RVO.nl

Service menu right

Regeling Vermindering Verhuurderheffing Verduurzaming 2019

Gesloten
15-02-2021

De heffingsvermindering verduurzaming van huurwoningen - RVV Verduurzaming - biedt fiscaal voordeel bij het verduurzamen van sociale huurwoningen in heel Nederland.

U kunt op dit moment geen nieuwe aanvraag doen voor deze heffingsvermindering. U kunt nog wel uw gerealiseerde investering aanmelden. Voor meldingen RVV Verduurzaming ingediend in 2019 blijft de Energie-Index geldig. De Energie-Index is nodig voor het aanmelden van uw gerealiseerde investering. De regeling gaat 1 juli 2021 weer open voor nieuwe meldingen. Bij de nieuwe openstelling heeft u een NTA 8800 energielabel nodig. Het NTA 8800 energielabel is 10 jaar geldig. 

De heffingsvermindering is onder andere mogelijk voor het aardgasvrij maken van huurwoningen. Daarnaast is het uitgangspunt om de heffingsvermindering te baseren op verbeteringen in de energieprestaties van een huurwoning. Dit gebeurt door het vergelijken van het niveau vóór en ná de renovatie met minimaal 3 stappen verbetering in de Energie-Index.

Budget

De regelgeving RVV biedt de mogelijkheid om de bedragen van de heffingsvermindering per kwartaal aan te passen. Vanwege het aantal aanmeldingen werden de heffingsverminderingbedragen per 1 juli 2019 op € 0,00 gezet. De aankondiging en achtergrond hiervan kunt u nalezen in de Kamerbrief sluiting RVV Verduurzaming.

Dit betekent dat de heffingsvermindering op 1 juli 2019 is gesloten voor aanmeldingen voor voorgenomen investeringen. Er is een jaarlijks budget heffingsvermindering voor verduurzaming:

 • 2019-2021: cumulatief € 156 miljoen, met een maximum van € 78 miljoen in 2019 en 2020
 • Vanaf 2022: structureel € 104 miljoen

Voorwaarden

Dit zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de RVV Verduurzaming 2019:

 • U bent als woningcorporatie of verhuurder in bezit van meer dan 50 sociale huurwoningen.
 • U moet verhuurderheffing betalen.
 • U verbetert de woningen energetisch met ten minste 3 stappen in de Energie-Index.
 • De woningen krijgen allemaal een Energie-Index van ten hoogste 1,40, energieprestatie-indicator B of hoger.
 • U doet een minimale investering per woning, afhankelijk van het aantal Energie-Index-stappen.
 • U zorgt dat de renovatiewerkzaamheden binnen 3 jaar na de aanvraag zijn afgerond en de woningen als gerealiseerde investering zijn aangemeld.

Op de pagina Energie-Index, heffingsvermindering, investering verhuurder leest u met welke bedragen de heffing wordt verminderd. Dit gebeurt op basis van het aantal gerealiseerde stappen binnen de Energie-Index.

Na uw aanvraag

Sinds 1 juli 2019 kunt u geen voorgenomen investering voor RVV Verduurzaming 2019 meer doen. Het is op dit moment alleen mogelijk om na de realisatie uw gerealiseerde investering aan te melden. Hiervoor heeft u de voorlopige investeringsverklaring nodig.

U kunt na uw aanvraag via mijn.rvo.nl uw realisatie melden via Direct regelen. Wilt u eerst nog meer informatie over hoe u uw realisatiemelding voorbereidt? Lees dan eerst het Stappenplan RVV Verduurzaming door vanaf stap 5.

Nadat u uw voorgenomen investeringsverklaring heeft gemeld, heeft u 3 jaar de tijd om de energiebesparende investeringen in uw woningen uit te voeren. Als de werkzaamheden zijn uitgevoerd, laat u opnieuw een Energie-Index opnemen van de woningen. Wanneer deze Energie-Index is afgemeld in EP-online, doet u melding van de gerealiseerde investering (declaratie).

RVO vergelijkt uw voorgenomen investering met de gerealiseerde investering en controleert of in de woningen de voorgenomen verbetering in Energie-Indexstappen is bereikt. Als alles klopt, ontvangt u van ons een definitieve investeringsverklaring. Deze verklaring heeft u nodig om bij uw belastingaangifte voor vermindering Verhuurderheffing in aanmerking te komen. Voor meer informatie ga naar Belastingdienst.

Gerealiseerde investering melden

Heeft u al een voorlopige investeringsverklaring Regeling Vermindering Verhuurderheffing Verduurzaming ontvangen? Log in via mijn.rvo.nl, dan kunt u de gerealiseerde investering melden. Ga naar 'Nieuwe aanvraag' en kies het formulier: 'RVV Verduurzaming - gerealiseerde investeringen'. U ontvangt dan binnen 8 weken een definitieve investeringsverklaring.

U bent verplicht om bij het melden van de realisatie een correct ingevuld formulier Bestuurdersverklaring (pdf) mee te sturen. Na het melden ontvangt u binnen 8 weken een definitieve investeringsverklaring.

Administratie

Als u gebruikmaakt van de regeling, dan moet u een aparte administratie hebben voor de woningen en de Energie-Index (EI) waarvoor u de investeringen aanmeldt. Dit betekent vooraf een gedegen en inzichtelijke voorbereiding van:

 • afspraken
 • administratie
 • berekeningen
 • (gescheiden) begrotingen/offertes

Na de realisatie moet u duidelijk kunnen aantonen:

 • welke werkzaamheden bijdroegen aan de verbetering van de Energie-Index;
 • hoeveel de kosten van deze werkzaamheden bedroegen.
Wij kunnen deze administratie opvragen als onderdeel van een steekproefcontrole of als hiervoor aanleiding is. Als er voor de verduurzaming een of meerdere subsidies, anders dan vermindering van de fiscale afdracht, zijn verkregen voor dezelfde activiteiten, dan brengt u deze bijdragen in mindering op de investeringskosten.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.