Aanvragen SAH - verhuurders | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Aanvragen SAH - verhuurders

01-04-2021

Wilt u de subsidie Stimuleringsregeling aardgasvrije huurwoningen (SAH) aanvragen? Dan geldt de volgende aanvraagprocedure.

U vraagt de subsidie SAH aan op mijn.rvo.nl. Dit kan van 1 mei 2020 tot en met 31 december 2023. Huurwoningen die via dezelfde overeenkomst met de warmteleverancier worden aangesloten op een warmtenet, combineert u in één subsidieaanvraag. Bekijk voordat u uw aanvraag opstuurt ook de andere voorwaarden.

Stap 1: Lees de handleiding

Lees onderstaande handleidingen voordat u aanvraagt. Zo heeft u in één overzicht alle informatie op een rijtje over de gevraagde bijlagen. Ook vindt u hier een uitgebreide instructie van het digitale formulier voor het aanvragen van de subsidie.

Er zijn 2 handleidingen:

  • De handleiding voor wanneer u subsidie wilt aanvragen voor aanpassingen in de woning (inpandige woningkosten). Deze huurwoningen zijn al aangesloten op een warmtenet.
  • De handleiding voor wanneer u subsidie wilt aanvragen voor aansluitkosten op een warmtenet én voor inpandige woningkosten.

Stap 2: Invullen gegevens huurwoningen

Maak gebruik van ons CSV-bestand 'Invuldocument adresgegevens huurwoningen en kosten SAH' voor het invoeren van de woningen waarvoor u subsidie wilt aanvragen. U kunt dit bestand met Excel invullen. De gegevens vanuit het bestand kunt u later importeren in uw aanvraagformulier. Huurwoningen die via dezelfde overeenkomst met de warmteleverancier worden aangesloten op een warmtenet, combineert u in één subsidieaanvraag.

Stap 3: eHerkenning of DigiD aanvragen

Woningcorporatie, institutionele belegger, zakelijke of particuliere verhuurder

Als woningcorporatie, institutionele belegger of zakelijke verhuurder logt u in met eHerkenning. Voor uw aanvraag heeft u eHerkenning niveau 1 nodig. Let op: vanaf 1 juli 2021 kunt u uitsluitend met eH2+ of hoger inloggen met de machtiging 'RVO diensten op niveau eH2+'. Heeft u nog geen eHerkenningsmiddel? Heeft u een ander eHerkenningsmiddel nodig? Of een andere machtiging? Vraag dit dan aan op de website van eHerkenning. Houd rekening met een levertijd van minimaal een paar dagen.

Bent u een particulier verhuurder (zonder KVK-nummer) en heeft u geen eHerkenning, maar wel een DigiD? Log dan in met uw DigiD-inloggegevens. Heeft u geen DigiD? Vraag dan eerst uw DigiD aan.

Intermediair

Bent u gemachtigd door een woningeigenaar met het webformulier Machtiging intermediair subsidies? Log dan in met uw KVK-nummer via eHerkenning. Voor uw aanvraag heeft u eHerkenning niveau 1 nodig. Heeft u dat nog niet? Vraag dan eerst eHerkenning aan. Houd rekening met een levertijd van minimaal een paar dagen.

Stap 4: Aanvraagformulier subsidie invullen

Log in en vul het aanvraagformulier in op mijn.rvo.nl. Daar leest u ook welke bijlagen u mee moet sturen (zie ook de handleidingen bij stap 1).

Tussentijds opslaan van uw aanvraag is mogelijk. In het eLoket vindt u onder het tabblad Mijn overzicht uw opgeslagen aanvraag terug.

Uw aanvraag direct regelen

In stap 5 tot en met 8 leest u wat er gebeurt nadat u uw subsidieaanvraag indient.

Stap 5: Goed- of afkeuring

Direct na uw subsidieaanvraag krijgt u een bevestiging via e-mail. U vindt de bevestiging ook in uw eLoket op mijn.rvo.nl onder Berichten. RVO streeft ernaar binnen 13 weken een beslissing te sturen. Daarom is het belangrijk dat uw aanvraag zo duidelijk mogelijk is en er geen informatie ontbreekt.

Stap 6: Voorschot

Na goedkeuring van uw aanvraag keert RVO binnen 2 werkweken een voorschot uit van 50% van de subsidie.

Heeft u een subsidie voor minder dan € 25.000 aangevraagd en zijn de werkzaamheden al klaar? Meld dan op mijn.rvo.nl dat de werkzaamheden afgerond zijn. Stuur daarbij de bewijsstukken mee die genoemd staan op mijn.rvo.nl. Na goedkeuring krijgt u 100% van de subsidie betaald. Stap 7 en 8 gelden dan niet meer voor u.

Uw voorschot direct regelen

Stap 7: Melden jaarlijkse voortgang en wijzigingen

Vanaf het voorjaar van 2021 is het Voortgangsformulier beschikbaar op mijn.rvo.nl. Met dit formulier geeft u jaarlijks wijzigingen en voortgang van het project door. Bijvoorbeeld uw contactpersoon gaat uit dienst, uw organisatie fuseert, u krijgt een nieuw bankrekeningnummer of de werkzaamheden gaan helemaal niet door. Let op: wijzigt een straatnaam of huisnummer? Mail dit nieuwe adres dan direct aan sah@rvo.nl. Wacht niet op de jaarlijkse voortgangsrapportage.

Stap 8: Werkzaamheden beëindigen

Na de datum van uw subsidieaanvraag moeten de aanpassingen binnen 5 jaar klaar zijn. In bijzondere situaties kunt u één jaar uitstel krijgen via een schriftelijk en gemotiveerd verzoek aan RVO.

U vraagt vaststelling aan als alle aanpassingen bij alle woningen klaar zijn. U kunt dus geen gefaseerde vaststelling indienen. U vraagt vaststelling aan op mijn.rvo.nl. Daar leest u ook welke bijlagen u mee moet sturen.

Let op: gaat u een woning toch niet aardgasvrij maken terwijl u er wel SAH voor heeft aangevraagd? Wijzig dan voor deze woning(en) de waardes in ‘nul’ in het CSV-bestand. Uw CSV-bestand kunt u tijdens het vaststellen in de mijn.rvo.nl-omgeving downloaden en dit vervolgens uploaden.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.