Publieke samenvattingen | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Publieke samenvattingen

28-10-2019

CleanCode, Picturae/SiouxLime/Aincient en KNAW/Atos krijgen een opdracht voor het ontwikkelen van prototypes voor de SBIR oproep Historische transcripties toegankelijk maken met AI.

Lees de publieke samenvattingen van de 3 projecten.

Cleancode

Voor het historisch Nederlands gaat Cleancode op basis van een corpus aan historische teksten een neuraal taalmodel trainen, waarmee ze namen willen herkennen en error correcties willen toepassen. De integratie van deze resultaten in de bestaande zoekinfrastructuur, het toepassen van bestaande tools voor het historisch Nederlands en het bouwen van een intuïtieve en toegespitste user interface zijn allen onderdeel van hun voorstel.

Picturae/SiouxLime/Aincient

2 miljoen scans van historische teksten uit het Nationaal- en Noord-Hollands Archief worden beschikbaar gemaakt als transcripties dankzij de Handwritten Text Recognition (HTR) van Transkribus. Zoeken in complete teksten is dan mogelijk, maar hoe vind je de juiste resultaten in een oerwoud aan data? Dat vergt een slimme zoektechnologie die gebruik maakt van Artificial Intelligence (AI). Erfgoedspecialist Picturae slaat de handen ineen met Aincient en Sioux LIME om een oplossing te creëren. Hun gezamenlijke kennis op het gebied van erfgoed portals, Transkribus, historische teksten, archieven en AI biedt de sleutel tot succes.

KNAW/Atos

Het consortium, "Geborgen IJs" (GHEYS), zal een vernieuwend en duurzaam platform bieden voor gerichte en intuïtieve toegang tot de aanzienlijke collecties van paginaplaatjes, gedigitaliseerde voltekst en metadata van de 17de tot de 19de eeuw in bewaring bij het Nederlandse Nationaal Archief en haar regionale partners. Om dit doel te bereiken doet het consortium beroep op de technische, historische en commerciële expertises en uitgebreide ervaring van zijn 3 partners, in casu het KNAW Humanities Cluster, het Meertens Instituut en Atos Nederland BV.

 

 

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.