Service menu right

Voordelen van SBIR voor overheden

Niet voor alles is nog een kant en klare oplossing voorhanden. Met SBIR ('Small Business Innovation Research') nodigt de overheid ondernemers uit om innovatief samen te werken om producten en diensten te ontwikkelen voor maatschappelijke vraagstukken. De wens van een uiteindelijke commerciële inkoop door de overheid moet vooraf aanwezig zijn.

  • Een SBIR-competitie levert meerdere bruikbare antwoorden op voor een vraagstuk.
  • Het betrekken van ondernemers loont want ondernemers zijn creatief, snel, flexibel en zeer capabel om kennis te verwerken tot een concreet product of een concrete dienst.
  • Ondernemers hebben er alle belang bij dat hun ontwikkeling leidt tot een commercieel product dat ze kunnen verkopen.
  • Met SBIR kan een overheid inspelen op maatschappelijke vraagstukken, transities en technologische ontwikkelingen.
  • SBIR voldoet aan de behoefte van overheden om sneller in contact te komen met innovatieve oplossingen uit de markt voor eigen overheidsuitdagingen, met als doel overheidstaken efficiënter en effectiever uit te voeren.
  • SBIR leidt tot een professionaliseringsmindset en inzet van innovatiegericht inkoop- en aanbestedingsbeleid zodat meer ruimte ontstaat voor experiment.
  • SBIR biedt kansen aan (jonge) bedrijven met innovatieve ideeën.

Hulp met advies en organisatie

Neem vrijblijvend contact op met het SBIR Uitvoerings- en expertisebureau van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) per email aan sbir@rvo.nl, om te bespreken of een SBIR-competitie een bijdrage kan leveren aan uw beleidsopgave. Wij adviseren over SBIR en kunnen het hele SBIR-proces voor u organiseren. Door onze ervaring met SBIR zorgen we ervoor dat we alle juridische- en organisatorische aspecten voor u op een kosteneffectieve wijze uitvoeren.

Handreiking en Startformulier SBIR voor Overheden

De handreiking geeft u onder andere informatie over of SBIR geschikt is voor uw organisatie, welke stappen u moet doorlopen bij een SBIR-competitie en wat RVO.nl voor u kan betekenen.

Voor overheden die willen nagaan of zij een SBIR kunnen starten, ontwikkelde RVO.nl het Startformulier SBIR voor overheden. Vul het formulier in en stuur deze naar sbir@rvo.nl. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.