Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA)

Bijna open
17-02-2021

Bent u ondernemer en koopt u een nieuwe, volledig emissieloze bedrijfsauto? Dan komt u in aanmerking voor de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA).

De subsidieregeling loopt van 15 maart 2021 tot en met 31 december 2025. Het subsidiebudget van de regeling heeft ieder jaar een maximum. Deze subsidie is voor ondernemers en non-profitinstellingen. Met deze regeling ontvangt u 10% van de netto catalogusprijs (voertuigcategorie N1) of 10% van de verkoopprijs zonder btw (voertuigcategorie N2). Het subsidiebedrag bedraagt maximaal € 5.000 voor iedere bedrijfsauto.

Een uitleg van de termen in de subsidieregeling staat in de Begrippenlijst.

Typen bedrijfsauto's die subsidie krijgen

 • Nieuwe volledig emissieloze bedrijfsauto's die alleen rijden door een elektromotor én
 • vallend onder de voertuigclassificaties N1 of N2 tot een maximum gewicht van 4.250 kg.
 • De netto catalogusprijs (N1) of verkoopprijs (N2) van de bedrijfsauto's moet hoger zijn dan € 20.000.
 • Alleen voor elektrische bedrijfsauto's N1 met een typegoedkeuring voor lichte voertuigen geldt een WLTP actieradius van minimaal 100 km.
 • Voor de overige elektrische bedrijfsauto's (voertuigcategorie N1 met een typegoedkeuring voor zware voertuigen en voertuigcategorie N2 tot 4.250 kg) geldt geen minimale actieradius waaraan de bedrijfsauto moet voldoen.

Budget

Het budget voor 2021 is € 22 miljoen.

Bedragen

 • Voertuigcategorie N1: de subsidie is 10% van de netto catalogusprijs tot een maximum van € 5.000 voor iedere bedrijfsauto.
 • Voertuigcategorie N2 (maximum gewicht tot 4.250 kg): De subsidie is 10% van de verkoopprijs zonder btw zoals in de overeenkomst staat, met een maximum van € 5.000 voor iedere bedrijfsauto.

Andere overheidssubsidies brengen we in mindering op het subsidiebedrag waarvoor u in aanmerking komt. Een uitzondering hierop is de Milieu-investeringsaftrek (MIA).

Voorwaarden

Wilt u subsidie krijgen? Dan moet u voldoen aan de Voorwaarden en Verplichtingen SEBA.

 • Een van de belangrijke voorwaarden is: wanneer u de subsidieaanvraag indient, mag de koop- of financial leaseovereenkomst nog niet definitief zijn. U kunt nog afzien van koop als u toch geen subsidie krijgt.
 • De (voorlopige) koop- of financial leaseovereenkomst mag u niet eerder hebben afgesloten dan op 1 januari 2021.
 • De bedrijfsauto mag op de datum van de aanvraag nog niet aan u geleverd zijn en niet op uw naam staan.
 • De aanschaf van een nieuwe elektrische bedrijfsauto (N1 of N2 met max tot 4.250 kg) vindt plaats met een overeenkomst;
 • De bedrijfsauto heeft een netto catalogusprijs (N1) of verkoopprijs (N2) van € 20.000 of meer. Let op: netto catalogusprijs en verkoopprijs zijn zonder btw. 

Wat zijn de belangrijkste verplichtingen voor u tijdens de subsidieperiode?

De gekochte emissieloze bedrijfsauto staat 3 jaar ononderbroken op uw naam als subsidieontvanger.

Bewaar al uw documenten goed, zoals uw koop- of financial leaseovereenkomst. U moet deze bewaren tot 3 jaar na de datum van tenaamstelling van de emissieloze bedrijfsauto. Wij vragen u mogelijk om de koop- of financial leaseovereenkomst aan te leveren.

Aanvragen

U vraagt de subsidie vanaf 15 maart 2021 09.00 uur online aan op deze pagina. Klik hiervoor op de knop aan de rechterkant 'Direct regelen'. Om in te loggen op het aanvraagportaal heeft u eHerkenning niveau 2+ nodig of een hoger niveau mét de juiste machtiging. Lees meer over eHerkenning en machtigingen.

Bekijk het aanvraagproces: van voorbereiden en aanvragen, tot wat er na uw aanvraag gebeurt.

Handhaving

De gekochte bedrijfsauto moet ononderbroken 3 jaar op naam van de subsidieontvanger blijven staan. Periodiek controleren wij bij de RDW of u aan deze eis voldoet. Verkoopt u de auto eerder dan de afgesproken subsidieperiode? Dan moet u dit aan ons melden en (mogelijk) een deel van de subsidie terugbetalen.

Bedrijfsautolijst SEBA

Op de bedrijfsautolijst SEBA staan merken en modellen (handelsbenamingen) van volledig emissieloze bedrijfsauto's. Daarvan is bij ons bekend dat ze mogelijk in aanmerking komen voor de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's. We hebben de lijst samengesteld met informatie van importeurs en dealers. De autolijst helpt u om snel inzicht te krijgen of de bedrijfsauto voldoet aan de voorwaarden.

Bekijk de Bedrijfsautolijst SEBA

De hoogte van de geregistreerde netto catalogusprijs in het kentekenregister van RDW bepaalt het definitieve subsidiebedrag per bedrijfsauto (N1). Voor bedrijfsauto’s (N2, max. gewicht tot 4.250 kg) wordt het subsidiebedrag berekend op basis van de verkoopprijs (zonder btw) uit de overeenkomst.

Dit subsidiebedrag is nooit hoger dan het subsidiebedrag dat voor iedere bedrijfsauto in het verleningsbesluit staat.

Wanneer is er sprake van een nieuwe bedrijfsauto?

Bedrijfsauto waarvan - volgens de vermelding in het kentekenregister RDW - gelijk zijn:

 • de datum eerste toelating;
 • de datum tenaamstelling op naam van de aanvrager van subsidie én;
 • de datum waarop de bedrijfsauto voor het eerst op kenteken is geregistreerd.

Veelgestelde vragen

Bekijk de veelgestelde vragen voor meer informatie.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.