SEBA en MIA bij koop emissieloze bedrijfsauto’s | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

SEBA en MIA bij koop emissieloze bedrijfsauto’s

14-04-2021

Koopt of financial leaset u als ondernemer een emissieloze (uitstootvrije) bedrijfsauto? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor zowel de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA) als de Milieu-investeringsaftrek (MIA).

Op deze pagina leest u hoe u dat aanpakt en in welke volgorde. Alle details over de SEBA en MIA en de voorwaarden, vindt u bij 'Meer weten' onderaan deze pagina.

Eerst SEBA en dan MIA

Om een aanvraag te doen voor de SEBA mag u de bedrijfsauto('s) nog niet hebben gekocht. U moet in het bezit zijn van een niet-bindende overeenkomst als u de aanvraag indient. In de praktijk betekent dit dat u eerst gebruik maakt van SEBA. Op het moment dat de overeenkomst definitief is gemaakt, doet u de MIA-melding. Voor deze MIA-melding moet het elektrisch aangedreven voertuig wel op de Milieulijst 2021 staan (code E 3110). U moet binnen 3 maanden nadat u de investering heeft gedaan, de MIA-melding doen.

Bij uw aanvraag SEBA

Vraagt u subsidie aan voor de SEBA-regeling? Dan hoeft u geen opgave te doen van eventueel nog te melden MIA-voordeel. De SEBA mag u namelijk samen met de MIA krijgen. Binnen de SEBA brengen we de MIA dus niet in mindering. Andere overheidssubsidies die u voor de koop van de bedrijfsauto's kreeg, brengen we wel in mindering op SEBA. Denk daarbij aan lokale subsidieregelingen.

Bij uw MIA melding

Bij een melding voor de MIA moet u wel een opgave doen van eventuele subsidie die u vanuit de SEBA kreeg. Dit subsidiebedrag gaat dan af van de netto catalogusprijs die u opgeeft in uw MIA-melding. Bekijk het onderstaande voorbeeld van hoe we de SEBA-subsidie verrekenen.

Voorbeeld:

Netto catalogus prijs    85.000 zonder btw
SEBA 5.000 zijnde 10%, maximaal € 5.000
Grondslag voor MIA80.000 
MIA27.000 zijnde 36% over maximaal € 75.000

 

VPB-tarief 25%
Netto voordeel MIA6.750
Totaal netto SEBA en MIA11.750

MIA voor een oplaadpunt

Naast een emissieloze auto komt ook een oplaadpunt in aanmerking voor fiscaal voordeel via de MIA. U vindt hierover meer op onze pagina Oplaadpunt voor elektrische voer- of vaartuigen.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.