Veelgestelde vragen SEEH eigenaar én bewoner | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Veelgestelde vragen SEEH eigenaar én bewoner

Let op: de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) voor eigenaar én bewoner sloot op 31 december 2020.

Per 4 januari 2021 is ook subsidie beschikbaar via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE).

Top 3 van de veelgestelde vragen

 1. Kon ik subsidie krijgen voor het uitvoeren van 1 maatregel?

  Nee, u kon subsidie krijgen voor het nemen van minimaal 2 energiebesparende maatregelen. De subsidieregeling SEEH voor eigenaar én bewoner was stimulerend bedoeld om aan uw woning iets extra's te doen om energie te besparen. Om in aanmerking te komen voor het tijdelijk verhoogde subsidiebedrag moesten beide maatregelen uiterlijk op 31 december 2020 zijn uitgevoerd én betaald. SEEH-subsidie aanvragen kon tot en met 31 december 2020 23.59 uur.
 2. Ik heb al in 2020 maar 1 energiebesparende maatregel uitgevoerd. Kan ik subsidie aanvragen voor de ISDE?

  Ja, dat is toegestaan. Voert u de 2e maatregel pas in 2021 uit door bijvoorbeeld de Coronacrisis of doordat het uitvoeringsbedrijf ze niet in 2020 kon uitvoeren? Dan is het ook toegestaan om in 2021 de ISDE-subsidie aan te vragen. Vraagt u ISDE-subsidie aan, dan geldt het subsidietarief van de ISDE. Dit is dus ook het geval als één of meerdere maatregelen in 2020 zijn uitgevoerd en betaald.
  Let op: het is mogelijk om ISDE-subsidie aan te vragen tot maximaal 12 maanden ná uitvoering en betaling van de eerste of al uitgevoerde maatregel(en).
 3. Welke 2 uitgevoerde maatregelen komen vanaf 2021 in aanmerking in de ISDE?

  De SEEH-isolatiemaatregelen vloer- en/of bodem-, glas-, dak-, gevel- of spouwmuurisolatie komen in aanmerking voor de ISDE-subsidie. Nieuw in de ISDE 2021 is dat het is toegestaan om 1 isolatiemaatregel te combineren met de installatie van een warmtepomp, zonneboiler of warmtenetaansluiting. Samen vormt dit het minimum van 2 maatregelen.
  Ongewijzigd in de ISDE 2021 blijft de mogelijkheid om een subsidieaanvraag te doen voor alleen de aanschaf van een duurzame warmte-installatie.

Veelgestelde vragen

Moesten de 2 energiebesparende isolatiemaatregelen allebei op uiterlijk 31 december 2020 zijn uitgevoerd én betaald?

Ja dat klopt. Dat was een subsidievoorwaarde.

De subsidie kon pas worden aangevraagd na de uitvoering van 2 energiebesparende maatregelen: hoe wist ik zeker dat er op dat moment nog budget beschikbaar was?

De actuele stand van zaken van het beschikbare subsidiebudget staat op de pagina SEEH voor eigenaar én bewoner. Voor isolatiemaatregelen is vanaf 4 januari 2021 de ISDE-regeling uitgebreid met subsidie voor isolatie.

Wat moest ik meesturen met de subsidieaanvraag?

Bij het online subsidieaanvraagformulier in het eLoket, moest u een reeds ingevuld uitvoerdersformulier digitaal toevoegen (uploaden). Dit uitvoerdersformulier was een verplichte bijlage bij het subsidieaanvraagformulier.

Op het uitvoerdersformulier stond wie de uitvoerder (bouwbedrijf) is geweest, welke maatregel(en) deze heeft uitgevoerd en om welke oppervlakte(n) het ging. Ook moest iedere uitvoerder een bewijs leveren dat de maatregelen zijn uitgevoerd en dat deze voldeden aan de minimale isolatiewaarde(n). Dit bewijs bestond uit foto’s van iedere uitgevoerde maatregel en foto’s van het etiket van het isolatiemateriaal waarop de Rd-waarde en dikte stond vermeld.

Verder voegde u de facturen met betaalbewijzen toe (uploaden). Bij voorkeur stond op de facturen vermeld: het gebruikte type isolatiemateriaal, de Rd-waarden en de oppervlakten.

Hoe lang duurt het voordat ik antwoord krijg op mijn subsidieaanvraag?

De minister heeft 13 weken de tijd om het proces van 'Aanvragen' tot en met ‘Vaststellen’ te doorlopen. Bij vragen benaderen wij u voor aanvullende gegevens.

Waarom waren er minimale oppervlakte-eisen?

De subsidieregeling stimuleerde energiebesparing in bestaande woningen. In de regeling was per woningtype een minimale oppervlakte-eis per energiebesparende maatregel opgenomen. Zo was zeker dat er subsidie werd aangevraagd voor oppervlaktes waar de maatregelen daardwerkelijk leidden tot energiebesparing.

Ik wilde een schuifpui plaatsen in de gevel, waardoor het bestaande glasoppervlak werd uitgebreid. Kwam deze uitbreiding ook in aanmerking voor subsidie?

Nee, de subsidieregeling betrof het vervangen van glas in de bestaande thermische schil. Uitsluitend het al aanwezige glasoppervlak van vóór de renovatie kwam in aanmerking voor de subsidie, niet de uitbreiding hiervan.

Kreeg ik ook subsidie voor het isoleren van mijn in- of uitpandige garage of bijgebouw?

Alleen een inpandige (verwarmde) garage die een woonbestemming kreeg, kwam in aanmerking voor deze subsidie. Het isoleren van uitpandige garages of andere bijgebouwen niet.

Waarom zat spouwmuurisolatie niet in het zeer energiezuinig pakket?

Met uitsluitend spouwmuurisolatie wordt nooit voldaan aan de gewenste isolatiekwaliteit. Spouwmuurisolatie in combinatie met gevelisolatie kan wel de gewenste isolatiekwaliteit halen (Rc groter of gelijk aan 5 m2K/W).

Kreeg ik ook subsidie als een buitenlands bouwbedrijf de energiebesparende maatregelen uitvoerde?

Ja, u kon dan ook subsidie krijgen, maar alleen als het buitenlandse bouwbedrijf staat ingeschreven in het handelsregister van een lidstaat van de Europese Unie, in de sectie bouwnijverheid.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.