Begrippenlijst SEPP | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Begrippenlijst SEPP

31-12-2020

Op deze pagina vindt u een uitleg van de termen die in de subsidieregeling SEPP worden gebruikt en wat we er onder verstaan.

Actieradius

De actieradius is de afstand die een voertuig kan afleggen zonder tussentijds van buitenaf energie aan het voertuig toe te voegen.

De actieradius wordt WLTP gemeten. Dit is de methode om de CO2-uitstoot van personenauto’s te meten. Als er geen WLTP-waarde voorhanden is, dan geldt de NEDC-waarde. Deze waarden staan in het kentekenregister van RDW.

Autobedrijf met RDW-erkenning 'Bedrijfsvoorraad'

Bedrijven die een 'erkenning bedrijfsvoorraad' van de RDW hebben, kunnen aangekochte voertuigen opnemen in de eigen bedrijfsvoorraad. RDW-erkende autobedrijven zijn te herkennen aan het RDW-logo. Deze is in de meeste gevallen te vinden op de gevel of de ruit van het bedrijfspand. Ze worden ook vaak op de website van RDW-erkende autobedrijven vermeld.

Catalogusprijs

De catalogusprijs is de officiële nieuwprijs van de auto die geldt op de datum dat het kenteken is afgegeven. Deze prijs is inclusief btw, bpm en opties die door of namens de fabrikant of importeur zijn aangebracht, voordat het kenteken is afgegeven. Alle opties die voor datum eerste toelating zijn aangebracht vallen dus onder de catalogusprijs.

Wilt u de catalogusprijs van een auto weten? Voor alle auto’s die na 1 januari 2010 op kenteken zijn gezet, kunt u op de internetsite van de RDW een overzicht van geregistreerde voertuiggegevens inzien.

Eerste toelating

De datum die aangeeft wanneer de personenauto voor het eerst is geregistreerd (waar ook ter wereld). Deze datum staat op het kentekenbewijs.

Gebruikte personenauto

Elektrische personenauto, niet zijnde een nieuwe elektrische personenauto.

Handelsbenaming

Handelsbenaming van het voertuig zoals de fabrikant heeft opgegeven. Deze benaming wordt gebruikt om officieel onderscheid te maken tussen alle verschillende merken en modellen. Bijvoorbeeld Hyundai KONA of Renault Megane. De aanduiding Kona of Megane is de handelsbenaming van het voertuig.

Keurmerk Private Lease

Het Keurmerk Private Lease hoort bij de Stichting Keurmerk Private Lease. Stichting Keurmerk Private Lease ontwikkelde in samenwerking met de Consumentenbond de voorwaarden. De consument sluit daarmee een veilig, verantwoord en vertrouwd contract.

Op Keurmerkdeelnemers vindt u alle deelnemende leasemaatschappijen die het keurmerk voeren.

Nieuwe personenauto

Personenauto waarvan - volgens de vermelding in het kentekenregister RDW - gelijk zijn:

  • de datum eerste toelating;
  • de datum tenaamstelling én;
  • de datum waarop de personenauto voor het eerst op kenteken is geregistreerd.

Let op: het is belangrijk om dit bij koop of lease van een nieuwe personenauto te controleren. Het kan namelijk voorkomen dat een auto al eerder op naam van het auto- of leasebedrijf (lessor) is geregistreerd of een andere vorm van voorregistratie heeft gehad. Is dit het geval en u koopt of leaset deze auto, dan wijkt de datum van tenaamstelling op uw naam af van de datum van eerste toelating en/of eerste inschrijving van de personenauto in het kentekenregister. Deze auto wordt dan voor de SEPP-regeling niet als ‘nieuw’ maar als ‘gebruikt’ aangemerkt, ongeacht de kilometerstand van de auto. De auto komt dan in aanmerking voor een subsidie van € 2.000. Alleen als de genoemde drie data gelijk zijn, komt de auto in aanmerking voor een subsidie van € 4.000,-. Het is belangrijk om hier goed rekening mee te houden.

Subsidieverlening

De subsidieverlening is een toezeggingsbrief waarin u wordt toegezegd of u recht heeft op het subsidiebedrag. U ontvangt deze brief alleen als het voertuig op het moment van de subsdie-aanvraag nog niet geleverd is. Of nog niet op uw naam geregistreerd is in het Kentekenregister (RDW).

Subsidievaststelling

De subsidievaststelling is het definitieve bewijs dat de subsidie aan u is toegekend. Het bedrag wordt aan u uitbetaald.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.