Subsidie voor lease van een nieuwe elektrische personenauto | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Subsidie voor lease van een nieuwe elektrische personenauto

22-06-2021

Bent u een particulier en leaset u een volledig elektrische personenauto in de kleinere en compactere middenklasse? Dan kunt u in aanmerking komen voor de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). Op deze pagina leest u meer over de voorwaarden en hoe u deze subsidie aanvraagt.

Vanaf 3 januari 2022 is er nieuw subsidiebudget voor nieuwe personenauto’s. Subsidie vraagt u aan vanaf 3 januari 2022 09:00 uur. De leaseovereenkomst van de auto moet u hebben gesloten op of na 1 januari 2022. Alleen dan komt u in aanmerking voor subsidie. Daarnaast mag de elektrische personenauto niet eerder dan 1 januari 2022 op uw naam staan.

Deze subsidie is alleen voor particulieren (natuurlijk persoon die privé een auto leaset). U kunt eenmalig in aanmerking komen voor subsidie, als wordt voldaan aan de voorwaarden. Deze regeling loopt van 1 juli 2020 tot 1 juli 2025. Per jaar is een maximaal budget beschikbaar.

Subsidiebudget

Het totale subsidiebudget voor deze regeling is verdeeld over de periode 2020 tot en met 2025. Het beschikbare jaarbudget 2021 is voor nieuwe elektrische personenauto’s € 1.108.000. Dit geldt voor koop en lease.

Nieuwe elektrische personenauto’s:

Het budget voor subsidie voor nieuwe elektrische personenauto's is sinds 7 juni 2021 op. Heeft u een aanvraag gedaan op of na 7 juni 2021? Dan wijzen we deze af, omdat het subsidiebudget op is.

Bedrag

In 2021 is het subsidiebedrag € 4.000 als u een nieuwe elektrische auto leaset.

Voorwaarden

Wilt u in aanmerking komen voor subsidie in 2021? Dan moet u voldoen aan de volgende subsidievoorwaarden.

Overeenkomst

 • Voor de lease van de elektrische personenauto heeft u een schriftelijke leaseovereenkomst, gesloten met een leasemaatschappij die het Keurmerk Private Lease* voert.
 • De leaseovereenkomst staat op naam van de particulier die de subsidie aanvraagt en ontvangt.
 • De elektrische personenauto staat op uw naam net als de leaseovereenkomst. De elektrische personenauto moet in het kentekenregister (RDW) op dezelfde naam te staan als in de leaseovereenkomst, namelijk die van de subsidieontvanger. Houd hier rekening mee.
 • De leaseovereenkomst moet zijn gesloten op of na 1 januari 2021.

Subsidieaanvraag

 • De aanvraag is ingediend binnen 60 dagen na het ondertekenen van de leaseovereenkomst.
 • U heeft een geldig woonadres in Nederland.

Auto

 • De 100% elektrische personenauto heeft een actieradius* van minimaal 120 kilometer.
 • De catalogusprijs* (nieuwprijs) van de elektrische personenauto is op de datum van ondertekening van de leaseovereenkomst niet lager dan € 12.000 en niet hoger dan € 45.000.
 • De elektrische personenauto staat niet eerder dan 1 januari 2021 op uw naam als subsidieontvanger.
*Een uitleg van de termen die in de subsidieregeling worden gebruikt en wat we er onder verstaan, vindt u in de Begrippenlijst.

Autolijst SEPP

Op de Autolijst SEPP staan merken, modellen (handelsbenamingen) en typen elektrische personenauto’s waarvan bij ons bekend is dat ze mogelijk in aanmerking komen voor de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren. De lijst is samengesteld met informatie van importeurs en dealers. De autolijst helpt u om snel inzicht te krijgen of de auto voldoet aan de voorwaarden.

Bekijk de Autolijst SEPP

De hoogte van de geregistreerde catalogusprijs* in het kentekenregister van RDW, bepaalt of de auto valt binnen de bandbreedte van de subsidieregeling. Wij controleren bij de RDW of aan deze eis wordt voldaan.

Wanneer is er sprake van een nieuwe personenauto?

Personenauto waarvan - volgens de vermelding in het kentekenregister RDW - gelijk zijn:

 • de datum eerste toelating;
 • de datum tenaamstelling én;
 • de datum waarop de personenauto voor het eerst op kenteken is geregistreerd.

Let op: het is belangrijk om dit bij koop of lease van een nieuwe personenauto te controleren. Het kan namelijk voorkomen dat een auto al eerder op naam van het auto- of leasebedrijf (lessor) is geregistreerd of een andere vorm van voorregistratie heeft gehad. Is dit het geval en u koopt of leaset deze auto, dan wijkt de datum van tenaamstelling op uw naam af van de datum van eerste toelating en/of eerste inschrijving van de personenauto in het kentekenregister. Deze auto wordt dan voor de SEPP-regeling niet als ‘nieuw’ maar als ‘gebruikt’ aangemerkt, ongeacht de kilometerstand van de auto. De auto komt dan in aanmerking voor een subsidie van € 2.000. Alleen als de genoemde 3 data gelijk zijn, komt de auto in aanmerking voor een subsidie van € 4.000,-. Het is belangrijk om hier goed rekening mee te houden.

Aanvragen

U kunt subsidie aanvragen vanaf 4 januari 2021 09:00 uur online op deze pagina. Dit kan zolang het jaarbudget voor 2021 toereikend is.

Wanneer kunt u een aanvraag indienen?

 • U kunt de subsidie pas aanvragen, nadat u een leaseovereenkomst met een leasemaatschappij met Keurmerk Private Lease heeft gesloten.
 • U doet de subsidieaanvraag binnen 60 dagen na de datum van ondertekening van de leaseovereenkomst.
 • Deze gegevens heeft u nodig bij de subsidieaanvraag:
  • Naam, adres, e-mailadres en het burgerservicenummer
  • DigiD
  • Naam van het leasebedrijf
  • De catalogusprijs van de personenauto op de datum van ondertekening van de leaseovereenkomst.
  • Merk, model (handelsbenaming) en type van de personenauto die op de leaseovereenkomst staat.
  • Datum ondertekening leaseovereenkomst. Houd voor de zekerheid uw digitale overeenkomst bij de hand.
  • IBAN-bankrekeningnummer

Heeft uw nieuwe auto nog geen kenteken op uw naam? Of is de auto nog niet geleverd? Dan vraagt u subsidie aan in 2 stappen:

 1. Na ondertekening van de leaseovereenkomst dient u binnen 60 dagen uw subsidieaanvraag in.
 2. U vraagt uitbetaling van de subsidie aan, nadat u de brief 'subsidieverlening' hebt ontvangen en deauto in het RDW kentekenregister op uw naam staat. Dit kan tot uiterlijk 18 maanden na de subsidieverlening.

Iemand anders machtigen

U kunt iemand machtigen om de aanvraag voor u te doen, bijvoorbeeld het auto- of leasebedrijf. U doet dat met het formulier Machtiging intermediair subsidies. Vul dit samen in met degene die u wilt machtigen. U hoeft dit formulier niet mee te sturen, maar u moet het wel bewaren. De gemachtigde kan daarna met zijn/haar DigiD of eHerkenningsmiddel inloggen en de aanvraag namens u doen.

U logt in met eHerkenning. Voor uw aanvraag heeft u minimaal niveau 2+ met machtiging RVO-diensten op niveau eH2+ nodig.

Na uw aanvraag

Nadat u de subsidieaanvraag online heeft ingediend, krijgt u een e-mail als ontvangstbevestiging. U vindt de bevestiging ook terug als u weer inlogt in het eLoket. Deze staat onder Berichten.

Het moment van indienen van uw aanvraag is bepalend voor de behandeling van uw aanvraag. RVO behandelt de aanvragen op volgorde van binnenkomst. Het besluit van RVO op uw aanvraag krijgt u per post.

Heeft u een aanvraag gedaan voor een elektrische personenauto waarvan het kenteken nog nog niet op uw naam staat? Is uw aanvraag wel goedgekeurd? Dan heeft u de brief 'subsidieverlening' ontvangen. Hierin staat welk bedrag u krijgt toegekend. Deze brief heeft u uiterlijk 13 weken na de ontvangst van uw onlineaanvraag ontvangen.

Is de elektrische personenauto inmiddels geleverd en het kenteken op uw naam geregistreerd in het kentekenregister (RDW)? Dan logt u weer via e-loket in om het kenteken en IBAN bankrekeningnummer door te geven met de knop 'Uitbetalen subsidie'.

Wanneer wordt de subsidie uitbetaald?

 • U heeft van RVO een brief 'subsidieverlening' ontvangen
 • De elektrische personenauto is geleverd en staat in het kentekenregister (RDW) op naam van de subsidieontvanger.
 • Het kenteken en uw IBAN-bankrekeningnummer heeft u online doorgegeven. Dit kan tot uiterlijk 18 maanden na de datum van de subsidieverlening via het online loket van RVO.
 • De elektrische personenauto voldoet aan de gestelde voorwaarden. RVO controleert dit aan de hand van de kentekenregistratie bij de RDW.
 • U heeft van RVO het besluit tot vaststelling van de subsidie ontvangen.
 • U ontvangt het volledige subsidiebedrag op uw bankrekening.

Wat zijn de belangrijkste verplichtingen voor u tijdens de subsidieperiode?

 • De geleasete elektrische personenauto op de leaseovereenkomst staat 4 jaar ononderbroken op uw naam.
 • Bewaar al uw documenten, zoals uw leaseovereenkomst, zorgvuldig. U bent verplicht deze te bewaren tot 4 jaar na de datum van tenaamstelling van de elektrische personenauto. Op verzoek van RVO moet u de leaseovereenkomst kunnen aanleveren.

Handhaving

De geleasete elektrische personenauto moet ononderbroken 4 jaar op naam van de subsidieontvanger blijven staan. Periodiek controleert RVO bij de RDW of aan deze eis wordt voldaan. Stopt u eerder met leasen dan de afgesproken subsidieperiode? Dan stopt ook de maandelijkse betaling.

Veelgestelde vragen

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.