Service menu right

Subsidie voor lease van een gebruikte elektrische personenauto

Bent u een particulier en leaset u op of na 4 juni 2020 een volledig elektrische personenauto in de kleinere en compactere middenklasse? Dan komt u in aanmerking voor de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). Op deze pagina leest u meer over de voorwaarden en hoe u deze subsidie aanvraagt.

Deze subsidie is alleen voor particulieren (natuurlijk persoon die privé een auto leaset). U komt eenmalig in aanmerking voor de subsidie, als wordt voldaan aan de voorwaarden. Deze subsidieregeling loopt van 1 juli 2020 tot 1 juli 2024, tenzij het budget eerder op is.

Bedrag

In 2020 en 2021 is het subsidiebedrag € 2.000 als u een gebruikte elektrische personenauto leaset. U ontvangt dit bedrag in maandelijkse termijnen op uw bankrekening over een periode van 4 jaar.

Stand budget gebruikte elektrische auto's op 10 juli 2020

Gebruikte elektrische personenauto’s

Totaal jaarbudget 2020 is € 7.200.000
Aangevraagd is € 1.546.000
Nog beschikbaar jaarbudget 2020 is € 5.654.000

Deze indicatie van het beschikbare budget geldt voor bovenstaande datum. Iedere dag komen er aanvragen binnen. Wees u ervan bewust dat er altijd een verschil is tussen het getoonde budget op de website en het daadwerkelijk beschikbare budget. RVO is zorgvuldig als het gaat om het geven van betrouwbare en actuele informatie aan de bezoekers van deze pagina. Zij kan echter niet garanderen dat deze informatie altijd foutloos, volledig en actueel is. Daarom kunnen aan de informatie op deze pagina geen rechten worden ontleend.

Voorwaarden

Wilt u in aanmerking komen voor subsidie? Dan moet u voldoen aan de volgende subsidievoorwaarden:

 • De 100% elektrische personenauto heeft een actieradius* van minimaal 120 kilometer.
 • De catalogusprijs* (oorspronkelijke nieuwprijs) van de gebruikte elektrische personenauto was op de datum van eerste toelating* niet lager dan € 12.000 en niet hoger dan € 45.000.
 • Voor de lease van de elektrische personenauto heeft u een schriftelijke leaseovereenkomst, gesloten met een leasemaatschappij die het Keurmerk Private Lease* voert.
 • De leaseovereenkomst is gesloten op of na 4 juni 2020 en staat op naam van de particulier die de subsidie aanvraagt en ontvangt.
 • De subsidieaanvraag wordt ingediend binnen 60 dagen na het ondertekenen van de leaseovereenkomst.
 • De elektrische personenauto staat op uw naam net als de leaseovereenkomst. De elektrische personenauto moet in het kentekenregister (RDW) op dezelfde naam te staan als in de leaseovereenkomst, namelijk die van de subsidieontvanger. Houd hier rekening mee.
 • U heeft een geldig woonadres in Nederland.
 • De gebruikte elektrische personenauto heeft niet eerder op naam van de subsidieontvanger gestaan of van een persoon die hetzelfde woonadres heeft.

*Een uitleg van de termen die in de subsidieregeling worden gebruikt en wat we er onder verstaan, vindt u in de Begrippenlijst.

 

Autolijst SEPP 2020

Op de Autolijst SEPP 2020 staan merken, modellen (handelsbenamingen) en typen elektrische personenauto’s waarvan bij RVO bekend is dat ze in aanmerking komen voor de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren. De lijst is samengesteld met informatie van importeurs en dealers. De autolijst helpt u om snel inzicht te krijgen of de auto voldoet aan de voorwaarden.

De hoogte van de geregistreerde catalogusprijs* in het kentekenregister van RDW, bepaalt of de auto valt binnen de bandbreedte van de subsidieregeling. RVO controleert bij de RDW of aan deze eis wordt voldaan.

Aanvragen

U kunt de subsidie vanaf 1 juli 2020 online aanvragen via de button Direct regelen op deze pagina. Voor uw aanvraag heeft u DigiD nodig. U kunt uw aanvraag tussentijds opslaan.

Houd uw inloggegevens en een digitaal afschrift van uw leaseovereenkomst bij de hand.

Wanneer kunt u aanvragen?

 • U heeft de leaseovereenkomst van een leasemaatschappij met Keurmerk Private Lease getekend na 4 juni 2020.
 • U doet de subsidieaanvraag binnen 60 dagen na de datum van ondertekening van de leaseovereenkomst.
 • Deze gegevens heeft u nodig bij de subsidieaanvraag:
  • Naam, adres, e-mailadres en het burgerservicenummer
  • DigiD
  • IBAN-bankrekeningnummer
  • Naam van het leasebedrijf
  • Datum ondertekening leaseovereenkomst. Houd voor de zekerheid uw digitale overeenkomst bij de hand.
  • Merk, model (handelsbenaming) en type van de personenauto die op de leaseovereenkomst staat.
  • De oorspronkelijke catalogusprijs van de personenauto, zoals deze gold op de datum van de eerste toelating (datum op kentekenbewijs).
  • Kenteken

 

Is de geleasete elektrische personenauto geleverd en staat de auto in het kentekenregister in het kentekenregister RDW op uw naam op het moment dat u subsidie wilt aanvragen? Dan kunt u direct de volledige aanvraag doen.

Bekijk voor het indienen van de aanvraag eerst goed de voorwaarden en doorloop voor uw aanvraag het stappenplan. Kies voor het Stappenplan SEPP lease gebruikt - met kenteken op naam of het Stappenplan SEPP lease gebruikt - kenteken nog niet op naam.

Iemand anders machtigen

U kunt ook iemand machtigen om de aanvraag voor u te doen. Dat kan met het formulier Machtiging intermediair subsidies. Vul dit samen in met degene die u wilt machtigen. U hoeft dit formulier niet mee te sturen, maar u moet het wel bewaren. De gemachtigde kan daarna met zijn/haar DigiD of eHerkenningsmiddel (minimaal betrouwbaarheidsniveau 1) inloggen en de aanvraag namens u doen.

Na uw aanvraag

Nadat u de subsidieaanvraag online heeft ingediend, krijgt u een e-mail als ontvangstbevestiging. U vindt de bevestiging ook terug als u weer inlogt in het eLoket. Deze staat onder Berichten. RVO behandelt de aanvragen op volgorde van binnenkomst. Het besluit van RVO op uw aanvraag krijgt u per post.

U heeft een aanvraag gedaan voor een elektrische personenauto, waarvan het kenteken al op uw naam staat in het kentekenregister (RDW). En is uw aanvraag goedgekeurd? Dan krijgt u een brief waarin RVO de subsidie heeft vastgesteld en de uitbetaling van het subsidiebedrag aankondigt. U ontvangt deze brief binnen 4 weken na ontvangst van uw onlineaanvraag.

Wanneer wordt de subsidie uitbetaald?

 • De elektrische personenauto is geleverd en staat in het kentekenregister (RDW) op naam van de subsidieontvanger. Vraag dit na bij uw leasemaatschappij.
 • Het kenteken en uw IBAN-bankrekeningnummer heeft u online doorgegeven.
 • De elektrische personenauto voldoet aan de gestelde voorwaarden. RVO controleert dit aan de hand van de kentekenregistratie bij het RDW.
 • U heeft van RVO het besluit tot vaststelling van de subsidie ontvangen.
 • U ontvangt het subsidiebedrag in maandelijkse termijnen over een periode van 4 jaar op uw bankrekening.

Wat zijn de belangrijkste verplichtingen voor u tijdens de subsidieperiode?

 • De geleasete elektrische personenauto op de leaseovereenkomst staat 4 jaar ononderbroken op uw naam.
 • Bewaar al uw documenten, zoals uw leaseovereenkomst, zorgvuldig. U bent verplicht deze te bewaren tot 4 jaar na de datum van tenaamstelling van de elektrische personenauto. Op verzoek van RVO moet u de leaseovereenkomst kunnen aanleveren.

Handhaving

De geleasete elektrische personenauto moet ononderbroken 4 jaar op naam van de subsidieontvanger blijven staan. Periodiek controleert RVO bij de RDW of aan deze eis wordt voldaan. Stopt u eerder met leasen dan de afgesproken subsidieperiode? Dan stopt ook de maandelijkse betaling.

Veelgestelde vragen

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *