Veelgestelde vragen SEPP | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Veelgestelde vragen SEPP

Op deze pagina leest u wat de veelgestelde vragen zijn over de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP).

De uitleg van de termen die in de subsidieregeling gebruikt worden, vindt u in de Begrippenlijst.

Veelgestelde vragen

Hoe geef ik een wijziging door?

U logt in met uw DigiD op e-loket en gaat naar 'mijn aanvragen'. U kiest de regeling waarvoor u subsidie aanvraagt. U kunt met de button 'stuur een bericht' een wijziging doorgeven.

Hoe weet ik wat de catalogusprijs is van mijn auto? Tellen opties wel of niet mee in de catalogusprijs?

Op de website van RDW staat een overzicht van alle geregistreerde voertuig. Hierop staan de gegevens van alle auto’s die na 1 januari 2010 op kenteken zijn gezet. Ga naar de RDW Kentekencheck, bij het tabblad fiscaal staat de catalogusprijs.

De catalogusprijs voor nieuwe personenauto’s vindt u terug in de brochure van de fabrikant. In het koop- of leasecontract van nieuwe personenauto’s staat ook de catalogusprijs.

De catalogusprijs is inclusief btw, bpm en alle opties voordat het kenteken is afgegeven. Alle opties die de fabrikant of importeur vóór datum eerste toelating heeft aangebracht vallen dus onder de catalogusprijs.

RVO toets uw aanvraag met de catalogusprijs die in het kentekenregister (RDW) staat.

De elektrische personenauto die ik wil kopen staat niet op de autolijst, maar voldoet wel aan de voorwaarden.

Op de autolijst SEPP 2020 staan merken, modellen (handelsbenamingen) en typen elektrische personenauto’s. Daarvan is bij RVO bekend dat ze mogelijk in aanmerking komen voor de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren.

We hebben de lijst samengesteld met informatie die importeurs en dealers ons hebben gegeven. Overleg altijd met uw autobedrijf of leasemaatschappij of de auto aan de voorwaarden voldoet. Voldoet de auto volgens u, maar staat deze niet op de lijst? Neem dan contact op met RVO om te horen of de auto voldoet.

Een plug-in hybride auto is toch ook een elektrische auto? Waarom krijg ik geen subsidie?

De subsidieregeling is alleen voor 100% elektrische auto’s. Een plug-in hybride wordt aangedreven door zowel een verbrandingsmotor, als een elektromotor. Plug-in hybride’s zijn daarom niet 100% elektrisch.

Mag mijn autobedrijf/leasebedrijf de subsidieaanvraag voor mij regelen?

Het is mogelijk dat u iemand machtigt om de aanvraag voor u te doen. U laat dit bijvoorbeeld het auto- of leasebedrijf doen. Dit kan met het formulier Machtiging intermediair subsidies. Vul dit samen in met de persoon die u machtigt. U hoeft dit formulier niet mee te sturen. U moet het wel bewaren.

De gemachtigde logt daarna in met zijn/haar DigiD of eHerkenningsmiddel (minimaal betrouwbaarheidsniveau 1). Namens u vraagt de gemachtigd aan. Het subsidiebedrag betalen we wel altijd aan de particulier uit. De auto moet ook op naam van de particulier (komen te) staan.

Waar kan ik vinden of het autobedrijf waar ik mijn auto wil kopen een RDW-erkenning heeft?

RDW-erkende autobedrijven zijn te herkennen aan het RDW-logo. Deze vindt u in de meeste gevallen op de gevel of de ruit van het bedrijfspand. Op de website van RDW staan de erkende autobedrijven ook vaak vermeld. Neem bij twijfel contact op met het autobedrijf.

Waar kan ik vinden of het bedrijf waar ik mijn auto wil leasen een Keurmerk Private Lease heeft?

Op de website www.keurmerkprivatelease.nl kunt u alle leasebedrijven opzoeken die het Keurmerk Private Lease keurmerk voeren.

Waarom krijg ik geen subsidie als ik de auto van een particulier koop?

De personenauto moet u kopen bij een erkend autobedrijf. Onderlinge verkoop tussen particulieren mag niet. Deze eis is opgenomen in de regeling en vormt een extra drempel tegen mogelijk misbruik van de subsidie.

Alleen met subsidie kan ik deze elektrische personenauto kopen of leasen. Kan ik een voorschot krijgen?

RVO betaalt geen voorschot uit. De subsidie betalen we pas uit als:

  • de auto is geleverd is;
  • op naam staat van u als subsidieontvanger (RDW kentekenregister) en
  • u van RVO een bevestiging heeft ontvangen.

Mag ik als inwoner van Nederland (tijdelijk) met een buitenlands kenteken rondrijden?

Nee, dat mag niet als je op een Nederlands adres staat ingeschreven in de Basisregistratie personen (BRP).

Toelichting

Artikel 36, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW) bepaalt dat de RDW aan u als eigenaar of houder van een motorrijtuig (op de weg) een kenteken moet opgegeven. In combinatie met artikel 48, eerste lid, WVW betekent dit dat iedereen die in Nederland woont en eigenaar of houder is van een voertuig, deze in Nederland op naam moet laten stellen.

Op deze verplichting is één uitzondering. Deze geldt voor voertuigen die zich in het internationaal verkeer bevinden. Dat zijn voertuigen die tijdens een reis een landsgrens passeren. Ze staan in een ander land geregistreerd en de eigenaar of houder woont niet in Nederland. Er is geen sprake meer van internationaal verkeer als een voertuig zich structureel in Nederland bevindt. Of als iemand zich in Nederland vestigt en zich daarvoor registreert in het BRP. Dan valt deze persoon onder de Nederlandse wetgeving.

Heeft u als inwoner in Nederland een voertuig met een buitenlands kenteken? Dan bent u in overtreding, zoals in artikel 36, eerste lid, onderdeel a, WVW staat. Een overtreding wordt bestraft met hechtenis van maximaal 2 maanden. Of u krijgt een geldboete van de 2e categorie van maximaal € 4.350.

Ik heb een aanvraag gedaan voor een nieuwe personenauto in 2020. Wat betekent dit voor mijn situatie?

Uw situatie

Datum indienen aanvraagAanvragenSubsidie 2020/2021      Behandeling aanvraag  Informatievoorziening
01/07/2020 -
09/07/2020
 
U heeft een volledige aanvraag ingediend op of na 1 juli 2020 en voor 9 juli 2020.U komt in aanmerking voor subsidie als uw aanvraag voldoet aan de voorwaarden. Uw aanvraag valt binnen het budget van 2020.Uw aanvraag hebben we in behandeling genomen.Is uw aanvraag goedgekeurd? Dan heeft u van RVO een brief ontvangen. Daarin staat welk bedrag u krijgt.
09/07/2020 -
29/10/2020
 
U heeft een volledige aanvraag ingediend na 9 juli 2020 en tot en met 29 oktober 2020.U komt in aanmerking voor subsidie als uw aanvraag voldoet aan de voorwaarden. Uw aanvraag schuift door naar het budget van 2021.Uw aanvraag nemen we vanaf 4 januari 2021 in behandeling. Is uw aanvraag in 2021 is goedgekeurd en heeft u de brief 'subsidieverlening' ontvangen. Geef daarna uw kenteken door.U ontvangt van RVO een brief. Daarin staat dat wij de aanvraag doorschuiven naar 2021.
30/10/2020 -
31/12/20
 
U dient een volledige aanvraag in na 29 oktober 2020 t/m 31 december 2020.Uw aanvraag wijzen we af omdat het budgetplafond is bereikt en de doorschuifbepaling is verwijderd.Wij wijzen uw aanvraag af.U ontvangt een brief van RVO met de afwijzing. Deze brief krijgt u binnen 13 weken na de ontvangst van uw online aanvraag.
op of na 04/01/2021 - 09:00 uurU dient een volledige aanvraag in op of na 4 januari 2021 – 09:00 uur.U komt in aanmerking voor subsidie als de aanvraag voldoet aan de voorwaarden en zolang het budget van 2021 toereikend is.

Voor subsidie in 2021 komen alleen koop- of leaseovereenkomsten in aanmerking afgesloten op of na 1 januari 2021.

U ontvangt van RVO een brief waarin staat of wij uw aanvraag wel of niet hebben goedgekeurd. Deze brief krijgt u binnen 13 weken na de ontvangst van uw online aanvraag.

 

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.