Service menu right

Veelgestelde vragen SEPP

Op deze pagina leest u wat de veelgestelde vragen zijn over de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP).

De uitleg van de termen die in de subsidieregeling gebruikt worden, vindt u in de Begrippenlijst.

Veelgestelde vragen

Ik heb een overeenkomst met datum ondertekening tussen 4 juni 2020 en 30 juni 2020. Tot wanneer kan ik subsidie aanvragen?

Heeft u een overeenkomst getekend vanaf 4 juni 2020 en voor 1 juli 2020? Dan moet u een aanvraag voor subsidie binnen 60 dagen na 1 juli 2020 (datum inwerkingtreding) indienen.

Hoe weet ik wat de catalogusprijs is van mijn occasion?

U kunt op de internetsite van de RDW een overzicht van geregistreerde voertuiggegevens inzien. Ga naar de RDW Kentekencheck, bij het tabblad fiscaal staat de catalogusprijs. De hoogte van de catalogusprijs moet vallen binnen de subsidie-eisen. Dit wordt getoetst bij de RDW.

Hoe weet ik wat de catalogusprijs is van mijn nieuwe auto? Ik heb nog geen kenteken.

De catalogusprijs voor nieuwe personenauto’s vindt u terug in de brochure van de fabrikant. In het koop- of leasecontract van nieuwe personenauto’s wordt ook de catalogusprijs genoemd. Deze prijs is inclusief btw, bpm en opties die door of namens de fabrikant of importeur zullen worden aangebracht, voordat het kenteken wordt afgegeven. Het gaat dus ook om opties die zijn aangebracht voor datum eerste toelating. Let op: als het kenteken bekend is en is doorgegeven aan RVO, wordt er voor uitbetaling van de subsidie getoetst op de catalogusprijs die geregistreerd is bij de RDW.

Tellen opties wel of niet mee in de catalogusprijs?

De catalogusprijs is inclusief btw, bpm en opties die door of namens de fabrikant of importeur zijn aangebracht, voordat het kenteken is afgegeven. Alle opties die vóór datum eerste toelating zijn aangebracht vallen dus onder de catalogusprijs. Uw aanvraag wordt getoetst op de catalogusprijs die staat geregistreerd bij de RDW.

De elektrische personenauto die ik wil kopen staat niet op de autolijst, maar voldoet wel aan de voorwaarden.

Op de autolijst SEPP 2020 staan merken, modellen (handelsbenamingen) en typen volledig elektrische personenauto’s (voertuigcategorie M1). Daarvan is bij RVO bekend dat ze in aanmerking kunnen komen voor de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren. De lijst is samengesteld aan de hand van informatie die importeurs en dealers hebben verstrekt.

Let op: Uw aanvraag wordt getoetst op de catalogusprijs, actieradius, brandstofsoort en voertuigcategorie zoals geregistreerd in het kentekenregister (RDW). Raadpleeg bij twijfel uw autobedrijf of controleer bij gebruikte voertuigen de voertuiggegevens via de RDW kentekencheck.

Als de auto voldoet, maar niet op de lijst staat, neem dan contact op met RVO Klantenservice, telefoonnummer 088 042 47 47, om te vernemen of de auto voldoet aan de subsidie-eisen.

Wanneer is er sprake van een nieuwe personenauto?

Personenauto waarvan - volgens de vermelding in het kentekenregister RDW - gelijk zijn:

  • de datum eerste toelating;
  • de datum eerste tenaamstelling én;
  • de datum waarop de personenauto voor het eerst op kenteken is geregistreerd.

Let op: het is belangrijk om dit bij koop of lease van een nieuwe personenauto te controleren. Het kan namelijk voorkomen dat een auto al eerder op naam van het auto- of leasebedrijf (lessor) is geregistreerd of een andere vorm van voorregistratie heeft gehad. Is dit het geval en u koopt of leaset deze auto, dan wijkt de datum van tenaamstelling op uw naam af van de datum van eerste toelating en/of eerste inschrijving van de personenauto in het kentekenregister. Deze auto wordt dan voor de SEPP-regeling niet als ‘nieuw’ maar als ‘gebruikt’ aangemerkt, ongeacht de kilometerstand van de auto. De auto komt dan in aanmerking voor een subsidie van € 2.000. Alleen als de genoemde drie data gelijk zijn, komt de auto in aanmerking voor een subsidie van € 4.000,-. Het is belangrijk om hier goed rekening mee te houden.

Ik wil een nieuwe elektrische auto kopen in het buitenland en importeren, kom ik dan in aanmerking voor subsidie?

Een nieuwe auto hoeft u niet per definitie in Nederland te kopen. Wel moet de auto voldoen aan de subsidievoorwaarden. Daarnaast geldt dat een elektrische auto nieuw is, als de volgende data gelijk zijn:

  • de datum in het kentekenregister;
  • de datum eerste toelating en;
  • de datum eerste afgifte Nederland en datum tenaamstelling.

Als u de nieuwe auto uit het buitenland voor het eerst laat registreren bij een keuringsstation van RDW, kan gezorgd worden dat de genoemde 3 data gelijk zijn. Daarmee is de auto nieuw voor deze subsidieregeling.

Let op: het is belangrijk om dit bij koop of lease van een nieuwe personenauto te controleren. Het kan namelijk voorkomen dat een auto al eerder op naam van het auto- of leasebedrijf (lessor) is geregistreerd of een andere vorm van voorregistratie heeft gehad. Is dit het geval en u koopt of leaset deze auto, dan wijkt de datum van tenaamstelling op uw naam af van de datum van eerste toelating en/of eerste inschrijving van de personenauto in het kentekenregister. Deze auto wordt dan voor de SEPP-regeling niet als ‘nieuw’ maar als ‘gebruikt’ aangemerkt, ongeacht de kilometerstand van de auto. De auto komt dan in aanmerking voor een subsidie van € 2.000. Alleen als de genoemde drie data gelijk zijn, komt de auto in aanmerking voor een subsidie van € 4.000,-. Het is belangrijk om hier goed rekening mee te houden.

Een plug-in hybride auto is toch ook een elektrische auto? Waarom krijg ik geen subsidie?

De subsidieregeling is alleen voor 100% elektrische auto’s. Een plug-in hybride wordt aangedreven door zowel een verbrandingsmotor, als een elektromotor. Plug-in hybride’s zijn daarom niet 100% elektrisch.

Een Oigi, Biro, Carver of een elektrische motorfiets zijn toch ook elektrische voertuigen? Waarom krijg ik geen subsidie?

De subsidieregeling is alleen voor elektrische auto’s vallend onder voertuigcategorie M1. De genoemde voertuigen vallen niet onder deze categorie. Ze komen daarom niet in aanmerking voor deze regeling.

Kan mijn autobedrijf/leasebedrijf de subsidieaanvraag voor mij regelen?

Het is mogelijk dat u iemand machtigt om de aanvraag voor u te doen, bijvoorbeeld het auto- of leasebedrijf. Dit kan met het formulier Machtiging intermediair subsidies. Vul dit samen in met degene die u wilt machtigen. U hoeft dit formulier niet mee te sturen, maar u moet het wel bewaren. De gemachtigde kan daarna met zijn/haar DigiD of eHerkenningsmiddel (minimaal betrouwbaarheidsniveau 1) inloggen en de aanvraag namens u doen. Het subsidiebedrag wordt wel altijd aan de particulier uitbetaald. De auto moet ook op naam van de particulier (komen te) staan.

Waar kan ik vinden of het autobedrijf waar ik mijn auto wil kopen een RDW-erkenning heeft?

RDW-erkende autobedrijven zijn te herkennen aan het RDW-logo. Deze vindt u in de meeste gevallen op de gevel of de ruit van het bedrijfspand. Op de website van RDW staan de erkende autobedrijven ook vaak vermeld. Neem bij twijfel contact op met het autobedrijf.

Waar kan ik vinden of het bedrijf waar ik mijn auto wil leasen een Keurmerk Private Lease heeft?

Op de website www.keurmerkprivatelease.nl kunt u alle leasebedrijven opzoeken die het Keurmerk Private Lease keurmerk voeren.

Waarom krijg ik geen subsidie als ik de auto van een particulier koop?

De personenauto moet u kopen bij een erkend autobedrijf. Onderlinge verkoop tussen particulieren mag niet. Deze eis is opgenomen in de regeling en vormt een extra drempel tegen mogelijk misbruik van de subsidie.

Ik heb voor 4 juni 2020 een elektrische auto gekocht, waarom krijg ik geen subsidie?

Dit heeft te maken met het verplichte stimulerende karakter van subsidies. De regeling gaat in met terugwerkende kracht vanaf publicatiedatum 4 juni 2020. Vanaf het moment van publicatie zijn de voorwaarden en verplichtingen van subsidie definitief bekend. U kunt dan met de mogelijkheid van subsidie rekening houden bij de beslissing tot koop of lease van een elektrische personenauto.

Alleen met subsidie kan ik deze elektrische personenauto kopen of leasen. Kan ik een voorschot krijgen?

Er wordt geen voorschot uitbetaald. De subsidie wordt pas uitbetaald als de auto geleverd is, op naam is gesteld van de subsidieontvanger (RDW kentekenregister) en u van RVO een bevestiging heeft ontvangen.

Wat doe ik als het jaarbudget op is?

Het is belangrijk dat u controleert of er voor het betreffende jaar nog voldoende subsidiebudget is. Er kan subsidie worden verstrekt zolang er budget is. Het jaarbudget heeft een maximum.

Het totale jaarbudget voor 2020 is € 17,2 miljoen. Voor nieuwe elektrische personenauto’s is € 10 miljoen beschikbaar en voor gebruikte elektrische personenauto’s € 7,2 miljoen. Voor 2021 is het jaarbudget € 27,9 miljoen.

Dient u een aanvraag in nadat het jaarbudget op is? Dan wordt uw aanvraag doorgeschoven naar het volgende kalenderjaar. Dit heeft als gevolg dat u langer op uw subsidietoezegging of uitbetaling moet wachten. Dit geldt uiteraard alleen als er nog voldoende budget beschikbaar is in het volgende jaar. Aanvragen kunnen niet meer dan 1 kalenderjaar worden doorgeschoven.

Het jaarbudget 2020 voor nieuwe elektrische auto’s is overtekend.

Voor nieuwe elektrische auto’s is al meer subsidie aangevraagd dan het jaarbudget. Dit geldt voor koop en lease. Als u nu een aanvraag indient dan wordt deze doorgeschoven naar 2021.

Heeft u nog geen aanvraag ingediend, maar u bent dit van wel van plan? Het indienen van aanvragen blijft mogelijk.