Service menu right

SIB: Voucher individuele coaching

Bent u een mkb-ondernemer en heeft u geen of weinig ervaring met zakendoen op buitenlandse markten? Wilt u gaan exporteren en bent u bereid tijd en geld te investeren om echt stappen over de grens te zetten? Dan is individuele coaching iets voor u.

Voor wie?

U kunt een voucher individuele coaching aanvragen:

  • als u Nederlandse mkb-ondernemer bent. Met de mkb-toets gaat u na of uw organisatie geldt als een mkb-onderneming.
  • vanuit het Caribische deel van het Koninkrijk (Bonaire, Sint Eustatius en Saba (de BES-eilanden) of Aruba, Curaçao en Sint Maarten).

Coachtraject

Het coachtraject wordt uitgevoerd door een adviseur van een private organisatie. U kiest zelf met wie u wilt samenwerken. Deze organisatie en de betreffende coach moeten aan de door RVO.nl gestelde voorwaarden voldoen. In het overzicht SIB-uitvoerders (pdf) vindt u de organisaties en adviseurs die door RVO.nl zijn aangemerkt als uitvoerder.

Samen onderzoekt u de mogelijkheden en risico’s in het buitenland. U werkt toe naar een concreet actieplan voor een internationaliseringsstrategie. Het coachtraject duurt gemiddeld 4 maanden. In 3 tot 5 sessies met de adviseur/coach doorloopt u de volgende stappen:

1. Motivatie, ambitie en onderscheidend vermogen

Samen identificeert u eerst kansrijke exportmarkten, op basis van uw ambitie en het onderscheidend vermogen van uw product/dienst en onderneming.

2. Marktinformatie

Vervolgens onderzoekt u nader hoe aantrekkelijk deze markten zijn.

3. Interne analyse

Tenslotte inventariseert u wat nodig is om succesvol te worden op deze markten. Zo krijgt u een actiepuntenlijst internationaal ondernemen. Dit is het eindpunt van het coachtraject.

Aanvragen

Vraag uw Voucher individuele coaching aan via mijn.rvo.nl. Kies daarvoor 'Aanvragen' onder het blokje Direct Regelen. U hoeft bovenaan de pagina niet in te loggen. Om de aanvraag in te dienen heeft u eHerkenningsmiddel niveau 1 nodig.

Wanneer u de voucher overdraagt aan de SIB-adviseur, geldt dat als bewijs van de geleverde dienst. Met de voucher 'betaalt' u dus de diensten van de adviseur. Het is geen financiële bijdrage voor de uitvoering van eventuele acties na het coachingstraject.

De adviseur verzilvert de voucher bij RVO.nl. Per mkb-onderneming kan één voucher individuele coaching aangevraagd worden.

Geldigheid

De voucher individuele coaching is 6 maanden geldig.

Voucherwaarde

De voucherwaarde is € 2.400 (exclusief 21% btw). U betaalt € 504 btw aan de adviseur/coach. Deze kunt u weer terugvragen in uw btw-aangifte.

De factuur die u ontvangt van de uitvoerende organisatie/coach ziet er meestal zo uit:

Factuur
BeschrijvingBedrag
Advieskosten€ 2.400
Btw 21%€ 504
Totaal incl. btw€ 2.904
Voldaan via voucher€ 2.400
Restant te betalen

€ 504


De Caribische gebiedsdelen van het Koninkrijk kennen geen btw-systeem zoals in Europees Nederland. Wel moet u in alle gebiedsdelen omzetbelasting betalen voor diensten die worden geleverd door een lokale exportcoach. Als hoofdregel geldt voor alle gebiedsdelen dat u geen recht heeft op aftrek van deze belasting.