Service menu right

Subsidie voor koop van een gebruikte elektrische personenauto

Bent u een particulier en koopt u op of na 4 juni 2020 een volledig elektrische personenauto in de kleinere en compactere middenklasse? Dan komt u in aanmerking voor de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). Op deze pagina leest u meer over de voorwaarden en hoe u deze subsidie aanvraagt.

Deze subsidie is alleen voor particulieren (natuurlijk persoon, die privé een auto koopt). U komt eenmalig in aanmerking voor de subsidie, als wordt voldaan aan de voorwaarden. Deze subsidieregeling loopt van 1 juli 2020 tot 1 juli 2024, tenzij het budget eerder op is.

Bedrag

In 2020 en 2021 is het subsidiebedrag € 2.000 als u een gebruikte elektrische personenauto koopt. Het budget voor 2020 voor gebruikte elektrische personenauto’s is € 7,2 miljoen.

Budgetcijfers 2020 - stand op 23 oktober 12.00 uur

Gebruikte elektrische personenauto’s:

Totaal jaarbudget 2020 is € 7.200.000
Aanvraagd is € 4.668.000
Nog beschikbaar jaarbudget 2020 is € 2.532.000

 

Deze indicatie van het beschikbare budget geldt voor bovenstaande datum. Iedere dag komen er aanvragen binnen. Wees u ervan bewust dat er altijd een verschil is tussen het getoonde budget op de website en het daadwerkelijk beschikbare budget. RVO is zorgvuldig als het gaat om het geven van betrouwbare en actuele informatie aan de bezoekers van deze pagina. Zij kan echter niet garanderen dat deze informatie altijd foutloos, volledig en actueel is. Daarom kunnen aan de informatie op deze pagina geen rechten worden ontleend.

Voorwaarden

Wilt u in aanmerking komen voor subsidie? Dan moet u voldoen aan de volgende subsidievoorwaarden:

 • De 100% elektrische personenauto heeft een actieradius* van minimaal 120 kilometer.
 • De auto moet als elektrische personenauto zijn geproduceerd. Deze mag niet omgebouwd zijn tot elektrische auto.
 • De catalogusprijs* (oorspronkelijke nieuwprijs) van de gebruikte elektrische personenauto was op de datum van eerste toelating* niet lager dan € 12.000 en niet hoger dan € 45.000.
 • Voor de aankoop van de elektrische personenauto heeft u een schriftelijke koopovereenkomst gesloten met een autobedrijf dat de RDW-erkenning 'Bedrijfsvoorraad'* heeft.
 • De gebruikte elektrische personenauto heeft niet eerder op naam van de subsidieaanvrager gestaan of van een persoon die hetzelfde woonadres heeft.
 • De koopovereenkomst is gesloten op of na 4 juni 2020 en staat op naam van de particulier die de subsidie aanvraagt en ontvangt.
 • De personenauto (kentekenregistratie) en de koopovereenkomst staan op naam van de subsidieaanvrager.
 • U heeft een geldig woonadres in Nederland.
 • De subsidieaanvraag is ingediend binnen 60 dagen na het ondertekenen van de koopovereenkomst.
*Een uitleg van de termen die in de subsidieregeling worden gebruikt en wat we er onder verstaan, vindt u in de Begrippenlijst.
 

Autolijst SEPP 2020

Op de Autolijst SEPP 2020 staan merken, modellen (handelsbenamingen) en typen elektrische personenauto’s waarvan bij RVO bekend is dat ze in aanmerking komen voor de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren. De lijst is samengesteld met informatie van importeurs en dealers. De autolijst helpt u om snel inzicht te krijgen of de auto voldoet aan de voorwaarden.

Bekijk de Autolijst SEPP 2020

De hoogte van de geregistreerde catalogusprijs* in het kentekenregister van RDW, bepaalt of de auto valt binnen de bandbreedte van de subsidieregeling. RVO controleert bij de RDW of aan deze eis wordt voldaan.

Aanvragen

U kunt de subsidie vanaf 1 juli 2020 online aanvragen op deze pagina. Voor uw aanvraag heeft u DigiD nodig. U kunt uw aanvraag tussentijds opslaan.

Uw aanvraag direct regelen

Bekijk voor het indienen van de aanvraag eerst goed de voorwaarden en doorloop voor uw aanvraag het stappenplan. Kies voor het Stappenplan SEPP koop gebruikt - met kenteken op naam of het Stappenplan SEPP koop gebruikt - kenteken nog niet op naam.

Houd uw inloggegevens en een digitaal afschrift van uw koopovereenkomst bij de hand.

Wanneer kunt u aanvragen?

 • U heeft de koopovereenkomst van een RDW-erkend autobedrijf getekend op of na 4 juni 2020.
 • U doet de subsidieaanvraag binnen 60 dagen na de datum van ondertekening van de koopovereenkomst.
 • Deze gegevens heeft u nodig bij de subsidieaanvraag:
  • Naam, adres, e-mailadres en het burgerservicenummer
  • DigiD
  • IBAN-bankrekeningnummer
  • Naam en het adres van het autobedrijf
  • Datum ondertekening koopovereenkomst. Houd voor de zekerheid uw digitale overeenkomst bij de hand
  • Merk, model (handelsbenaming) en type van de personenauto die op de koopovereenkomst staat
  • De oorspronkelijke catalogusprijs* van de personenauto, zoals deze gold op de datum van de eerste toelating (datum op kentekenbewijs).
  • Kenteken
 
Is de gekochte elektrische personenauto geleverd en staat de auto in het kentekenregister in het RDW kentekenregister op uw naam op het moment dat u subsidie wilt aanvragen? Dan kunt u direct de volledige aanvraag doen.
 

Iemand anders machtigen

U kunt ook iemand machtigen om de aanvraag voor u te doen. Dat kan met het formulier Machtiging intermediair subsidies. Vul dit samen in met degene die u wilt machtigen. U hoeft dit formulier niet mee te sturen, maar u moet het wel bewaren. De gemachtigde kan daarna met zijn/haar DigiD of eHerkenningsmiddel (minimaal betrouwbaarheidsniveau 1) inloggen en de aanvraag namens u doen.

Na uw aanvraag

Nadat u de subsidieaanvraag online heeft ingediend, krijgt u een e-mail als ontvangstbevestiging. U vindt de bevestiging ook terug als u weer inlogt in het eLoket. Deze staat onder Berichten. RVO behandelt de aanvragen op volgorde van binnenkomst. Het besluit van RVO op uw aanvraag krijgt u per post.

U heeft een aanvraag gedaan voor een elektrische personenauto, waarvan het kenteken al op uw naam staat in het kentekenregister (RDW). En is uw aanvraag goedgekeurd? Dan krijgt u een brief waarin RVO de subsidie heeft vastgesteld en de uitbetaling van het subsidiebedrag aankondigt. U ontvangt deze brief binnen 4 weken na ontvangst van uw onlineaanvraag.

Wanneer wordt de subsidie uitbetaald?

 • De elektrische personenauto is geleverd en staat in het kentekenregister (RDW) op naam van de subsidieontvanger.
 • Het kenteken en uw IBAN bankrekeningnummer is online doorgeven.
 • De elektrische personenauto voldoet aan de gestelde voorwaarden. RVO controleert dit aan de hand van de kentekenregistratie bij het RDW.
 • U heeft van RVO het besluit tot vaststelling van de subsidie ontvangen.
 • U ontvangt het volledige subsidiebedrag op uw bankrekening.

Wat zijn de belangrijkste verplichtingen voor u tijdens de subsidieperiode?

 • De gekochte elektrische personenauto staat 3 jaar ononderbroken op naam van de subsidieontvanger.
 • Bewaar al uw documenten zorgvuldig, zoals uw koopovereenkomst. U bent verplicht deze te bewaren tot 3 jaar na de datum van tenaamstelling van de elektrische personenauto. Op verzoek van RVO moet u de koopovereenkomst kunnen aanleveren.

Handhaving

De gekochte personenauto moet ononderbroken 3 jaar op naam van de subsidieontvanger blijven staan. Periodiek controleert RVO bij de RDW of aan deze eis is voldaan. Verkoopt u de auto eerder dan de afgesproken subsidieperiode? Dan moet u dit aan RVO melden en (mogelijk) een deel van de subsidie terugbetalen.

Veelgestelde vragen

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
U kunt via dit formulier geen vragen aan ons stellen. Heeft u een vraag? Ga dan naar www.rvo.nl/contact en neem contact met ons op via telefoon, e-mail of social media.
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.