Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP)

05-01-2021

Bent u een particulier en koopt of leaset u een volledig elektrische personenauto in de kleinere of compacte middenklasse? Dan kunt u in aanmerking komen voor de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). De subsidieregeling is voor zowel nieuwe als gebruikte elektrische personenauto’s.

Deze subsidie is alleen voor particulieren (natuurlijk persoon die privé een auto koopt of leaset). U komt eenmalig in aanmerking voor subsidie als wordt voldaan aan de voorwaarden. De subsidieregeling loopt van 1 juli 2020 tot 1 juli 2025. De beschikbare subsidie is per jaar gemaximeerd.

Subsidiebudget

Het totale subsidiebudget voor deze regeling is verdeeld over de periode 2020 tot en met 2025. Het beschikbare jaarbudget 2021 is voor nieuwe elektrische personenauto’s € 1.108.000 en voor gebruikte elektrische personenauto’s € 13.500.000.

Het subsidieplafond 2021 voor nieuwe elektrische auto’s is overtekend op 4 januari 2021.

Voor nieuwe elektrische personenauto’s is al meer subsidie aangevraagd dan het beschikbare jaarbudget voor 2021. Dit geldt voor koop en lease.

Aanvragen die nu buiten het subsidieplafond voor 2021 vallen, komen mogelijk toch nog in aanmerking voor subsidie. Dit komt doordat we sommige eerdere aanvragen hebben moeten afwijzen. Daarom behandelen we alle aanvragen die zijn binnen gekomen op of na 4 januari 2021 toch nog. Aanvragers ontvangen hier de komende weken automatisch bericht over van RVO.

Komen er op de dag meer aanvragen zowel digitaal als per post binnen? Dan verloten we het nog beschikbare budget. Deze manier van loting ligt vast in de subsidieregeling.

Stand 5 januari 2021 09:00 uur - Nieuwe elektrische personenauto’s:

Totaal jaarbudget 2021 is € 1.108.000
Aangevraagd is € 1.108.000
Nog beschikbaar jaarbudget 2021 is € 0

Stand 3 maart 2021 08:30 uur - Gebruikte elektrische personenauto’s:

Totaal jaarbudget 2021 is € 13.500.000
Aangevraagd is € 1.938.000
Nog beschikbaar jaarbudget 2021 is € 11.562.000

Deze indicatie van het beschikbare budget geldt voor bovenstaande datum. Iedere dag komen er aanvragen binnen. Wees u ervan bewust dat er altijd een verschil is tussen het getoonde budget op de website en het daadwerkelijk beschikbare budget. RVO is zorgvuldig als het gaat om het geven van betrouwbare en actuele informatie aan de bezoekers van deze pagina. Zij kan echter niet garanderen dat deze informatie altijd foutloos, volledig en actueel is. Daarom kunnen aan de informatie op deze pagina geen rechten worden ontleend.

Wilt u weten wat er gebeurt wanneer het budget van het betreffende jaar op is? Ga dan naar de veelgestelde vragen.

Bedragen

Voor 2021 zijn de subsidiebedragen voor elektrische personenauto’s die aan de voorwaarden voldoen:

  • Gebruikte elektrische personenauto koop of private lease = € 2.000
  • Nieuwe elektrische personenauto koop of private lease = € 4.000

Voorwaarden elektrische personenauto's

Wilt u in aanmerking komen voor subsidie? Dan moet de elektrische personenauto voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Een 100% elektrische personenauto met een actieradius* van minimaal 120 kilometer.
  • De catalogusprijs* (oorspronkelijke nieuwprijs) is niet lager dan € 12.000 en niet hoger dan € 45.000.
  • De auto is als elektrische personenauto geproduceerd en mag niet zijn omgebouwd tot elektrische auto.

* Een uitleg van de termen die in de subsidieregeling worden gebruikt en wat we er onder verstaan, vindt u in de Begrippenlijst.

Autolijst SEPP

Op de Autolijst SEPP staan merken, modellen (handelsbenamingen) en typen elektrische personenauto’s waarvan bij RVO bekend is dat ze mogelijk in aanmerking komen voor de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren. De lijst is samengesteld met informatie van importeurs en dealers. De autolijst helpt u om snel inzicht te krijgen of de auto voldoet aan de voorwaarden.

Bekijk de Autolijst SEPP

De hoogte van de geregistreerde catalogusprijs* in het kentekenregister van RDW, bepaalt of de auto valt binnen de bandbreedte van de subsidieregeling. RVO controleert bij de RDW of aan deze eis wordt voldaan.

Veelgestelde vragen

Achtergrond

Het kabinet wil de komende tijd rijden met volledig elektrische kleine en compacte middenklasse personenauto’s aantrekkelijker maken. Elektrische auto’s stoten tijdens het rijden geen broeikasgassen uit. Ze zijn daarnaast energiezuinig, goed voor het klimaat en dragen bij aan schone lucht. Particulieren in Nederland die een nieuwe of gebruikte elektrische auto kopen of leasen komen daarom vanaf 4 juni 2020 in aanmerking voor een subsidie.

Met de subsidie wordt het prijsverschil tussen een elektrische auto en een auto op fossiele brandstof (benzine en diesel) kleiner. Ook de gebruikskosten zijn lager. In combinatie met vrijstelling van wegenbelasting tot 2025 wordt een elektrische auto ook in de (kleinere en compacte) middenklasse segmenten aantrekkelijk.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.