Opslag voor Annuleringskosten Reizen (AR) | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Opslag voor Annuleringskosten Reizen (AR)

24-02-2021

Bedrijven in de reisbranche die Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) ontvangen, ontvangen eenmalig een opslag voor annuleringskosten die niet terugbetaald worden. Het bedrijf moet wel in aanmerking komen voor TVL in het 1e kwartaal van 2021 (TVL Q1 2021) om de opslag voor Annuleringskosten Reizen (AR) te ontvangen. De opslag bedraagt 3,4% in TVL Q1 2021.

De reissector kan van verschillende steunmaatregelen gebruik maken, maar niet alle annuleringskosten zijn daarmee gedekt. Denk bijvoorbeeld aan hotels en vliegtuigmaatschappijen die bij annulering niet alles terugbetalen. Dit is een grote kostenpost voor de reissector, omdat ook in coronatijd nog vakanties zijn geboekt toen de vooruitzichten beter waren. Door de ontwikkelingen van de laatste maanden zijn opnieuw veel reizen geannuleerd. Een aparte subsidieregeling duurt lang om uit te werken. Met een opslag gekoppeld aan de TVL zijn deze bedrijven sneller te helpen.

Goedkeuring Europese Commissie

De Europese Commissie heeft deze aanpassing op 15 maart 2021 goedgekeurd. Nu moet het in de systemen worden ingeregeld. Bij de opening van de TVL Q1 2021 is deze opslag nog niet beschikbaar. De ondernemer kan nu alvast TVL-subsidie aanvragen. Zodra de opslag is toegevoegd in onze systemen maken wij een extra betaling over. De ondernemer hoeft hier niets extra’s voor te doen. We houden u op de hoogte van de voortgang.

Voor wie?

Bedrijven met SBI-code 79.11 en 79.12 krijgen 1 keer een opslag van 3,4%, bovenop hun TVL-subsidie in het 1e kwartaal van 2021. Deze regeling is gericht op ondernemers met vaste lasten. In het algemeen hebben thuiswerkende ondernemers minder vaste lasten. Zij komen daarom niet in aanmerking. Ondernemers met een aparte praktijkruimte, komen wel in aanmerking voor de TVL-subsidie. Zzp’ers die geen gebruik kunnen maken van de TVL, kunnen terecht bij de TOZO- of de TONK-regeling. Het is helaas niet mogelijk om de vestigingseis van de TVL te laten vallen of op korte termijn een aparte regeling te maken voor annuleringskosten van reizen. Als u niet in aanmerking komt voor TVL, dan kunt u helaas ook geen opslag AR aanvragen.

Meer informatie over TOZO of TONK

Hoe berekenen we de opslag voor de reisbranche?

Het percentage vaste lasten voor deze SBI-code blijft 6%. Daar komt 1 keer een opslag van 3,4% bovenop in Q1 2021. Een reisbureau dat voorheen een omzet maakte van € 1.200.000 en nu 95% omzetverlies heeft ontvangt:

  • € 1.200.000 x 95% x 9,4% x 85% = € 91.086 subsidie inclusief opslag. Let op: dit is volgens de nieuwe berekening met een subsidiepercentage van 85%. Bij opening van de TVL voor Q1 2021 wordt nog gerekend met een subsidiepercentage van 50 tot 70%. Wij doen later een extra betaling.
  • Daarvan is € 58.140 de TVL-subsidie voor Q1 2021, met een voorschot van 80%.
  • De eenmalige opslag bedraagt € 32.946 en wordt later met een voorschot van 80% overgemaakt. De ondernemer hoeft geen extra aanvraag in te dienen.
  • De maximale opslag voor Annuleringskosten Reizen (AR) is € 130.000 en de minimale opslag is € 500.

Bekijk het aanvraagproces voor de TVL

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.