Service menu right

Voorwaarden Uitkoopregeling

Lees hieronder in het kort de voorwaarden van de Uitkoopregeling. De uitgebreide regelingtekst vindt u in de publicatie van de Staatscourant.

Welke woningen komen in aanmerking voor de Uitkoopregeling?

Een woning komt in aanmerking voor de uitkoopregeling als deze op de peildatum van 1 januari 2017 en op het moment van aanvraag:
  • recht onder of tussen de draden van een hoogspanningslijn van 220 of 380 kV (kilovolt) staat, of
  • recht onder of tussen de draden van een hoogspanningslijn van 50, 110 of 150 kV staat én buiten een bevolkingskern ligt, of
  • recht onder of tussen de draden van een hoogspanningslijn van 110 of 150 kV staat en binnen een bevolkingskern ligt, waarbij de tracélengte korter is dan 1 kilometer (of 500 meter in geval van een eind- of tussenstation).
Het gaat daarbij om de volle breedte van de draden die tussen de masten hangen, dus inclusief de buitenste draad, ook als dat een bliksemdraad is. De woning hoeft niet volledig onder de draden van een hoogspanningslijn te staan, een klein deel van de woning volstaat. Wel moet de woning zelf of het woongedeelte van het pand onder of tussen de hoogspanningslijnen liggen en niet een losstaande schuur, garage of andere bijgebouwen, of de tuin van de woning. In twijfelgevallen verricht de gemeente een meting.

Woningen in een rij

Ook uit te kopen zijn eigenaren van woningen in een rij of twee-onder-een-kap waarvan één van de woningen in aanmerking komt voor de Uitkoopregeling. Er moet dan sprake zijn van een gezamenlijke binnenmuur, waardoor de woningen niet goed van elkaar zijn te scheiden. Voor deze woningen geldt dat zij alleen voor de Uitkoopregeling in aanmerking komen wanneer de eigenaar van de woning die recht onder de hoogspanningslijn ligt gebruikmaakt van de Uitkoopregeling en de kosten van het eventueel scheiden van de desbetreffende woning meer dan 20% van de WOZ-waarde bedragen.

Woningeigenaren

Alleen gemeenten kunnen een aanvraag indienen voor de Uitkoopregeling. Woningeigenaren kunnen contact opnemen met hun gemeente als ze gebruik willen maken van deze regeling. De gemeente bepaalt vervolgens of ze in dat specifieke geval wil meewerken aan het verzoek van de woningeigenaar.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
U kunt via dit formulier geen vragen aan ons stellen. Heeft u een vraag? Ga dan naar www.rvo.nl/contact en neem contact met ons op via telefoon, e-mail of social media.
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.