Open voor aanvragen

Dutch Surge Support (DSS water)

Gepubliceerd op:
17 april 2015
Laatst gecontroleerd op:
2 september 2021

Dutch Surge Support (DSS water) verleent op verzoek van internationale humanitaire organisaties snel passende noodhulp bij watergerelateerde rampen in de hele wereld. Hiervoor zet DSS waterexperts in. Bent u expert op het gebied van water en wilt u uw expertise inzetten voor noodhulp? Meldt u zich dan aan voor onze expert-pool.

DSS waterexperts verlenen noodhulp direct na een humanitaire ramp. Hun expertise kan worden ingezet voor schoon water, sanitaire voorzieningen, waterbeheer, maar ook voor blijvende voorzieningen zoals afvalwaterzuivering. Op deze manier draagt DSS water bij aan het behoud van levens en de leefbaarheid in getroffen gebieden.

Samen noodhulp verbeteren

Met DSS water draagt Nederland ook bij aan het verbeteren van de internationale aanpak van watergerelateerde rampen en het opbouwen van kennis over noodhulp. DSS water is een initiatief van de Nederlandse overheid, in nauwe samenwerking met de Nederlandse watersector en het Nederlandse Rode Kruis.

Expert-pool

DSS water maakt gebruik van een pool van experts uit de Nederlandse watersector met verschillende soorten watergerelateerde expertise. RVO beheert deze expert-pool en krijgt daarbij ondersteuning van het Netherlands Water Partnership (NWP).

De ingeschreven experts kunnen reageren op noodhulpverzoeken van internationale humanitaire organisaties, zoals UNICEF, UNHCR, WHO en IOM. Vervolgens selecteren DSS water en de verzoekende organisatie een geschikte kandidaat op basis van heldere criteria.

Aanmelden als expert voor DSS water

Bent u expert op het gebied van noodhulp bij watergerelateerde rampen? DSS water is altijd op zoek naar nieuwe experts. Lees meer op de website van DSS water en meld u aan als expert.

Kansen voor de Nederlandse watersector

Dankzij samenwerking tussen de Rijksoverheid en de watersector kunnen de juiste Nederlandse experts snel op de juiste plaats zijn. Zo kunnen de experts snel passende noodhulp verlenen, en heeft de Nederlandse watersector een betere uitgangspositie bij het binnenhalen van vervolgwerkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan projecten gericht op het voorkomen van watergerelateerde rampen, waar het Dutch Risk Reduction Team (DRR-Team) zich mee bezig houdt.

DSS water in de praktijk

Lees het nieuws over recent ingezette experts en praktijkverhalen op de website van DSS water.

Bekijk ook het overzicht van alle projecten van DSS water vanaf 2015. Of bekijk het totaaloverzicht van projecten die wij uitvoeren op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. U kunt bijvoorbeeld filteren op land, jaartal en partnerorganisatie.

Duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's)

DSS water draagt bij aan de volgende duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's):

  • Schoon water en sanitair – SDG 6;
  • Duurzame steden en gemeenschappen – SDG 11;
  • Partnerschappen om doelstellingen te bereiken – SDG 17.

Bent u tevreden over deze pagina?