Open voor aanvragen

Nederlands voorzitterschap Eureka

Gepubliceerd op:
28 juni 2019
Laatst gecontroleerd op:
29 maart 2022

Nederland was van juli 2019 tot juni 2020 voorzitter van Eureka, 's werelds grootste samenwerkingsverband voor innovatie tussen Europese overheidsorganisaties. Wat waren de plannen voor deze periode?

Het Nederlands voorzitterschap richtte zich op 2 strategische prioriteiten: het ontwikkelen van het Eurostars-3 programma en het opzetten van een toekomststrategie voor de industriële Eureka-clusters op het gebied van sleuteltechnologieën zoals ICT en micro-elektronica.

Nederlands voorzitterschap

Bekijk de video over het Nederlandse voorzitterschap van Eureka. Of bekijk op welke manier Eureka grensoverschrijdende samenwerking en bijzondere innovaties mogelijk maakt.

Ontwikkeling Eurostars-3 programma

Het Nederlands voorzitterschap staat onder andere in het teken van de ontwikkeling van het Eurostars-3 programma, voor de periode 2021-2028. Eurostars is een Europees innovatieprogramma en een initiatief van Eureka en de Europese Commissie (EC). Eurostars geeft projecten financiële ondersteuning via de nationale overheid van ieder deelnemend land.

Voor de ontwikkeling van het Eurostars-3 programma streeft Nederland naar samenwerking met de EC en het vaststellen van implementatierichtlijnen.
Door samenwerking met de EC wil Nederland een verbeterde Eurostars-3 ontwikkelen, met een budget van € 1 miljard en een breder aanbod van begeleidende activiteiten die Eurostars-3 laten aansluiten bij andere nationale en EU-programma's. Daarnaast zijn richtlijnen nodig om het nieuwe programma toe te passen.

Toekomststrategie voor de Eureka-clusters

Het Eureka programma bestaat uit verschillende industriële clusters. Deze zijn opgezet voor:

  • het aanjagen van economische groei door technologische samenwerking tussen bedrijven te stimuleren
  • het bedenken en toepassen van gezamenlijke oplossingen voor economische, strategische en maatschappelijke vraagstukken.

In de loop der jaren is het innovatielandschap zo veranderd, dat aanpassing van Eurekaclusters nodig is om toekomstbestendig te blijven.

Naast de ontwikkeling van het Eurostars-3 programma en een toekomststrategie ontwikkelen voor de industriële Eureka-clusters op het gebied van sleuteltechnologieën zoals ICT en micro-elektronica, zal Nederland bouwen aan een nieuwe strategische routekaart voor het Eurekanetwerk tot 2027 en een globaliseringsstrategie.

Vragen over Eureka?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Europese Unie (gefinancierd door)
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?