Open voor aanvragen

Regeling groenprojecten

Gepubliceerd op:
9 maart 2018
Laatst gecontroleerd op:
7 april 2022

Groenbanken en groenfondsen kunnen voor hun klanten een groenverklaring aanvragen. Met de groenverklaring geldt een belastingvoordeel bij groen beleggen of sparen. Een lager rentetarief geldt als uw klant investeert in een groenproject.

Vanaf 1 juni gaat de vernieuwde regeling groenprojecten 2022 in. De informatie op onze webpagina's passen we hier nog op aan. Lees alvast meer in het nieuwsbericht Groenverklaring straks mogelijk voor meer duurzame en innovatieve investeringen.

De overheid stimuleert met de Regeling groenprojecten investeringen in innovatieve en daardoor risicovolle duurzame investeringen. Het gaat dan bijvoorbeeld over circulaire economie, emissieloze mobiliteit, landbouw en energie. Hiervoor is samenwerking tussen spaarders/beleggers, banken en ondernemers nodig.

Groenfondsen kunnen voor hun klanten een groenverklaring aanvragen. Met de groenverklaring kan het groenfonds de investering van een ondernemer tegen gunstige voorwaarden financieren. Vaak is dit een lening tegen een lager rentetarief. De groenfondsen financieren dit met spaargeld dat particulieren met een belastingvoordeel inleggen.

Voorwaarden

  • Wilt u als particulier groen beleggen of sparen of investeren? Neem contact op met een groenfonds. De meeste banken bieden 'groene' spaar- of beleggingsvormen aan. Meer informatie vindt u op de website van de Belastingdienst.
  • Wilt u als ondernemer investeren in een groenproject? Hieronder vindt u welke projecten in aanmerking komen voor een groenverklaring. Bij elke categorie vindt u documenten met de voorwaarden.
  • Bekijk de lijst met Groenfondsen van banken die door de overheid erkend zijn als groene instelling.

Groenverklaring aanvragen

Als groenfonds kunt u via onderstaande knop een groenverklaring aanvragen voor uw klant. Wij toetsen de projecten namens de minister van Infrastructuur en Waterstaat. Na een positieve beoordeling geven wij een groenverklaring af. We streven ernaar de groenverklaring binnen 8 weken af te geven.

Meer weten?

Vragen over Regeling groenprojecten?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Financiën
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Bent u tevreden over deze pagina?