Open voor aanvragen

SHIFT Seed Fund

Laatst gecontroleerd op:
6 augustus 2020
Gepubliceerd op:
26 mei 2017

SHIFT Seed Fund richt zich op innovaties in de voedsel en agrarische sector met een duidelijke impact op duurzaamheid of gezondheid.

De belangrijkste thema’s zijn: ‘Agriculture & Nutrients’, ‘Food & Health’, ‘Bio-Based Technologies’, ‘Water & Clean Technologies’.

Investeerders in het fonds zijn Menzis, Rabobank, Wageningen University & Research, Delft University of Technology en Topfonds Gelderland, samen met NBI Investors, de manager van het fonds. SHIFT Seed Fund helpt ondernemers te groeien door een investering te combineren met de expertise en het internationale netwerk van haar investeerders. Het fonds durft vroeg in te stappen en pakt graag de rol van ‘lead investor’, die nauw betrokken is wanneer het ertoe doet.

Gegevens fonds

 • Totale looptijd: 2016 – 2026
 • Investeringsperiode: 2016 – 2020
 • Investeringsbudget: € 12.000.000
 • EZ-lening: € 6.000.000

Strategie

SHIFT Seed Fund ondersteunt startende ondernemingen die zorgen voor een duurzame voedselketen of bijdragen aan gezondheid door middel van innovaties op het gebied van voedsel. Wij durven in te stappen voordat er echte omzet gerealiseerd is, maar kijken wel of de techniek voldoende bewezen is. Samen met onze venture partners en investeerders zijn we nauw betrokken bij de onderneming. Het is onze ambitie om de ondernemingen waarin we investeren mee groot te maken en een echte verandering te weeg te brengen ten behoeve van een duurzame en gezonde samenleving.

Selectiecriteria

 • Sterk managementteam
 • Baanbrekende en bewezen innovatie
 • Grote aantoonbare marktpotentie
 • Sterke groeiambitie
 • Duidelijke meerwaarde van SHIFT Seed Fund en Partners
 • Sterke band met Nederland
 • Een gegronde impact case

Doelgroep

Het fonds richt zich op innovatieve Nederlandse start-ups gerelateerd aan de voedselketen met een gedeelde visie op impact en groei. Ze hebben internationale ambitie en zoeken kennis, netwerk en kapitaal voor marktintroductie en commerciële expansie.

Beoogde resultaten

De gemiddelde investeringsomvang per participatie is € 1.200.000. Wij investeren altijd in meerdere rondes op basis van vooraf overeengekomen milestones. Het minimale investeringsbedrag is € 100.000 per participatie en we kunnen tot maximaal € 2.400.000 per participatie investeren. In een aantal deelnemingen kan een vervolginvestering worden gedaan vanuit het moederfonds SHIFT Invest.

Fondsmanagement

Het fonds wordt beheerd door NBI Investors. Binnen NBI Investors zijn Guus Verhees en Florentine Fockema Andreae primair verantwoordelijk voor het SHIFT Seed Fund. NBI Investors is verantwoordelijk voor het management van 4 verschillende Seed en Venture Capital fondsen, en heeft samen met haar Venture Partners ruime kennis en ervaring op het gebied van start-ups. Het SHIFT Seed Fund heeft een Investment Committee met afgevaardigden van de investeerders in SHIFT, die beslissen over (des)investeringen.

Contactgegevens

SHIFT Seed Fund
Laan van Kronenburg 14
1183 AS Amstelveen
www.shiftinvest.com
E-mail: info@shiftinvest.com

Contactpersoon:

Vragen over Seed Capital?

Neem contact met ons op

Info in English

Bent u tevreden over deze pagina?