Open voor aanvragen

Vind de energieadviseur die bij u past

Gepubliceerd op:
9 juni 2022
Laatst gecontroleerd op:
30 maart 2023

U bent op zoek naar een betrouwbare en onafhankelijke energieadviseur. Een expert die in uw bedrijf kijkt waar en hoeveel energie u kunt besparen. En u kan ondersteunen in de uitvoering. Bedenk goed met wie u gaat samenwerken en welke energieadviseur bij u past.

Waar kan ik een energieadviseur vinden?

 • Via uw netwerk
  Kent iemand in uw eigen netwerk een energieadviseur? Rondvragen levert misschien niet alleen een geschikte energieadviseur op. Hij of zij kan ook meer vertellen over wat de energieadviseur heeft gedaan. En hoe andere ondernemers samenwerken met een energieadviseur. 
 • MKB gekwalificeerde energieadviseurs
  Deb.nl helpt ondernemers met energie besparen. U vindt er ook een lijst met energieadviseurs die minimaal 2 jaar ervaring hebben met advies aan MKB-bedrijven. En die de cursus Duurzaam Energie Besparen bij FedEC hebben gevolgd.
 • Zoekmachine
  U kunt ook via een zoekmachine op zoek gaan naar een geschikte energieadviseur. Dat is vooral handig als u een energieadviseur in de buurt zoekt. Of met specifieke kennis in de arm wilt nemen.

Waar let ik op voor ik een energieadviseur inhuur?

 • Werkzaamheden
  Wat verwacht u van een energieadviseur? Wilt u vooral advies? Of wilt u dat hij al het werk uit handen neemt? Onderzoek of de energieadviseur u biedt wat u zoekt.
 • Bezoek op locatie 
  Voor een goed advies is het belangrijk dat de adviseur uw bedrijfspand bezoekt. En ter plekke een energieonderzoek uitvoert. Het is belangrijk dat hij daar ruim de tijd voor neemt (minimaal een half uur). Vervolggesprekken kunnen ook online.
 • Certificaat
  Energieadviseur is geen beschermd beroep. Dit betekent dat een energieadviseur niet aan specifieke eisen hoeft te voldoen om het beroep uit te mogen oefenen. Het geeft u daarom meer zekerheid als u vraagt naar de opleiding en/of het certificaat van de energieadviseur.
 • Ervaring
  Een ervaren energieadviseur zal in zijn advies sneller interessante en diverse maatregelen voorstellen, dan iemand met weinig of geen ervaring. De energieadviseur staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KVK). De energieadviseur heeft aantoonbaar minimaal 2 jaar ervaring met advies aan mkb-bedrijven over verduurzamingsmaatregelen.

Welke vragen kan ik stellen?

Om een goed beeld te krijgen van de energieadviseur, kunt u de volgende vragen stellen bij een eerste contact:

 • Wat kunt u precies voor mij betekenen?
  Vraag de energieadviseur welke werkzaamheden hij op zich neemt:
  • Geeft u alleen advies?
  • Ondersteunt u ook bij de uitvoering?
  • Kunt u offertes voor mij opvragen en de subsidie bij  RVO aanvragen?
 • Hoeveel tijd kost het opstellen van het energieadvies?
  Vraag hoeveel tijd het de energieadviseur kost om een advies op te stellen na de opname. Zo weet u waar u aan toe bent.
 • Wat verwacht u van mij?
  Om een goed energieadvies op te stellen heeft de energieadviseur informatie van u nodig. In ieder geval de meest recente jaarafrekening van uw energieleverancier. Vraag welke documenten u moet aanleveren en wat nog meer van u verwacht wordt. Zo kunt u ook inschatten hoeveel tijd het uzelf gaat kosten.
 • Hoe vaak en wanneer hebben we contact?
  Tijdens het traject van opname tot advies/ondersteuning zal u regelmatig contact hebben met de energieadviseur. Vraag wanneer er contact is en hoe vaak. Stem ook af op welke manier u contact heeft. En hoe u zelf contact kunt zoeken met de adviseur.
 • Wat zijn de kosten?
  Niet iedere energieadviseur berekent hetzelfde tarief. Vraag naar de opbouw van de kosten. En met welke kosten u rekening moet houden.

Samengevat: zorg ervoor dat u - vóór u de energieadviseur de opdracht geeft - een goed beeld heeft van de mogelijkheden, de voordelen, de tijd die het u kost en de kosten.

Vragen over de SVM?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
 • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?