25 jaar WBSO: oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen

Gepubliceerd op:
18 juli 2019
Laatst gecontroleerd op:
19 juni 2020

De WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) bestaat 25 jaar! In die periode zijn talloze innovatieve ondernemers ondersteund met hun research & development (R&D) plannen. Daar kwamen veel mooie en verrassende innovaties uit voort, zoals: vliegende auto’s, 3-D metaalprinters, energieopwekkende dansvloeren, kinderwagens van 100% gebruikte kunststof, visnetten van zeewier en verpakkingen van biomassa.

Met deze innovaties bieden ondernemers oplossingen voor een breed pallet aan maatschappelijke uitdagingen zoals het tegengaan van klimaatverandering en de overgang naar een circulaire economie. Bekijk een selectie van inspirerende innovaties uit de categorie:

Ondernemers nemen risico’s wanneer ze kansen zien. Dankzij de WBSO kunnen ondernemers meer onderzoek doen naar innovaties, daardoor kunnen ze ideeën sneller omzetten in succesvolle producten en diensten. Sommige projecten mislukken, helaas. Het lukt ondernemers bijvoorbeeld niet om hun product succesvol op de markt te brengen. Of ze zijn juist zo veelbelovend of succesvol dat een ander bedrijf hen overneemt. In dit overzicht maken we geen onderscheid tussen deze projecten.

Mogelijkheden van de WBSO

De WBSO is een fiscale stimuleringsregeling die een deel van de (loon)kosten en uitgaven van R&D-projecten vergoedt. R&D-bedrijven dragen minder loonheffing af. Zelfstandig ondernemers ontvangen een vaste S&O-aftrek. Voor startende ondernemers is er extra voordeel. Lees meer over de mogelijkheden van de WBSO.
 

Vragen over WBSO?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?