Service menu right

25 jaar WBSO in praktijk: veilige samenleving

Hoe zorgen innovaties voor een betere veiligheid en welke mogelijkheden bieden deze voor mensen met een handicap? Nederlandse bedrijven bieden hier, met steun van de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk), oplossingen voor.

Wat heeft 25 jaar WBSO opgeleverd? Lees over inspirerende voorbeelden in de categorie veilige samenleving.

Brandwerende coating

Grondstoffen voor brandwerende coating Prototaq ontwikkelde met steun van de WBSO een nieuwe milieuvriendelijke coating voor dakplaten. De coating van anorganische stoffen onderscheidt zich van andere afwerklagen die gebruikt worden in de bouw. De basis bestaat uit magnesium gemengd met fosfaat, dat toepasbaar is op kamertemperatuur en corrosie- en brandwerende eigenschappen heeft. Het is Prototaq gelukt om dakplaten met een brandwerendheid van 25 minuten te maken. Bovendien hecht de coating op staal, beton en hout en hardt deze uit in 30 seconden. In een productieomgeving is deze snelle verwerkingstijd een belangrijk pluspunt.

Veilige zwangerschapsgordel

BeSafe Pregnant veiligheidsgordelOnderzoeken onder zwangere vrouwen bevestigen dat de gebruikelijke driepuntsgordel irriteert. Zwangere vrouwen gaan de gordel losser trekken, hoger plaatsen, of niet gebruiken. En dat is onveilig. Voor HTS BeSafe de reden een comfortabele en veilige autogordel voor zwangere vrouwen te ontwikkelen: de BeSafe Pregnant IZI FIX. Deze gordel zorgt ervoor dat de heupgordel van de driepuntsgordel juist gepositioneerd blijft. Het was een uitdaging een model te ontwerpen dat comfortabel is in alle stadia van de zwangerschap, van een bescheiden buikomvang naar meer. Sinds 2013 ligt het product in winkels in heel Europa. De WBSO ondersteunde de ontwikkeling van de zwangerschapsgordel.

Innovatieve blindenstok

I-CaneSoms lijken innovaties een eenvoudige optelsom van bestaande toepassingen. Maar de door I-cane ontwikkelde blindenstok met positiebepaling en navigatie vergde heel wat onderzoeksuren voor hij daadwerkelijk door blinden en slechtzienden gebruikt kon worden. De stok met GPS en intuïtieve voelpijl onder de duim bevordert de mobiliteit en zelfredzaamheid van blinden en slechtzienden.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
U kunt via dit formulier geen vragen aan ons stellen. Heeft u een vraag? Ga dan naar www.rvo.nl/contact en neem contact met ons op via telefoon, e-mail of social media.
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.