De EEPA verkiezing

De Europese Awards voor Ondernemerschapsbevordering (EEPA) erkennen en belonen successen van openbare instanties en publiek-private samenwerkingsverbanden. Het doel is ondernemerschap te bevorderen. De verkiezing bestaat uit 2 fasen.

Elk land houdt eerst zijn eigen nationale finale voor 6 categorieën. Een vakjury kiest 2 winnaars uit 2 verschillende categorieën. Nederland draagt de 2 Nederlandse winnaars voor om deel te nemen aan de Europese Awards voor Ondernemerschapsbevordering. Vervolgens selecteert een Europese jury de beste inzendingen voor elk van de 6 categorieën èn een winnaar van de Grote Prijs van de Jury.

Deze winnaars maakt de jury bekend tijdens de uitreikingsceremonie van de Awards. Deze vindt elk jaar plaats tijdens de Europese SME Assembly.
Alle inzenders die hun land voor de Europese finale voordraagt, worden uitgenodigd voor de ceremoniële prijsuitreiking en in een mediacampagne gepresenteerd.

EEPA 2018 - HAS Food Experience naar finale

De 2 Nederlandse kandidaten op de shortlist voor de Europese finale van de Europese Awards voor Ondernemerschapsbevordering 2018 waren Day for Change en HAS Food Experience. Uiteindelijk selecteerde de Europese jury de HAS Food Experience van HAS Hogeschool Nederland om Nederland tijdens de finale te vertegenwoordigen. De HAS Food Experience strijdt in de categorie ‘Supporting the development of green markets and resource efficiency’ om één van de prijzen. Lees de complete lijst met finalisten.

De prijsuitreiking was op 20 november 2018 tijdens de SME Assembly in Graz, Oostenrijk. In de categorie waar de HAS Food Experience in meestreed heeft Portugal gewonnen met Matosinhos Carbon-zero Living Lab enhanced by local carbon market. Voor een overzicht van alle winnaars van 2018, zie alle winnaars EEPA 2018.

Voorronde

Op 6 juni 2018 vond de Nederlandse voorronde van de Awards plaats op het Ondernemersplein in Rotterdam. Behalve HAS en Day for Change waren de 3 Nederlandse finalisten:

  • Stichting KIEMT en VNO-NCW Midden met Circles
  • Gemeente Amsterdam met Amsterdam Impact
  • Stichting the New Entrepreneur met Pak je Kans

Winnaars 2015, 2016, 2017

In 2017 waren de 2 beste Nederlandse initiatieven IMC Weekendschool en Innofest. Finalist Innofest won de Grand Jury prize.

Winnaar EEPA 2017 Innofest
Innofest, winnaar van de Grand Jury Prize 2017

Kijk voor het filmpje van dit initiatief hieronder bij Promotiefilmpjes.

In 2016 wonnen de initiatieven De Rotterdamse Zaak en Agrico de Nederlandse voorronde. De finalist De Rotterdamse Zaak won de EEPA-prijs voor het beste initiatief in de categorie Verantwoord en inclusief ondernemerschap.

De initiatieven ZomerOndernemer en de Duurzaamheidsfabriek wonnen in 2015 de voorronde. ZomerOndernemer heeft uiteindelijk de EEPA-prijs gewonden in de categorie Ondernemerschapsbevordering.

Promotiefilmpjes

Bekijk de filmpjes om te zien wat EEPA voor de finalisten en deelnemers kan betekenen:

Of ga naar ons YouTubekanaal voor meer filmpjes over inzendingen en finalisten.

Service menu right