Energie-investeringsaftrek (EIA)

Wilt u als bedrijf, vereniging of stichting fiscaal voordeel behalen? Dat kan als u investeert in energiezuinige technieken en duurzame energie met de Energie-investeringsaftrek (EIA). Deze regeling levert u gemiddeld 13,5% voordeel op. Bovendien zorgen energiezuinige investeringen voor een lagere energierekening. Voor 2018 is er een budget van € 147 miljoen.

Fiscale aftrek krijgt u voor duidelijk omschreven investeringen (specifiek) én voor maatwerkinvesteringen (generiek) die een forse energiebesparing opleveren. U kunt 54,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Dat kan bovenop de gebruikelijke afschrijving. Deze investeringen staan omschreven als 'bedrijfsmiddelen' op de Energielijst 2018.

Bekijk de infographic Hoe werkt EIA?

Voorwaarden

Als u EIA wilt aanvragen, moet u voldoen aan bepaalde voorwaarden:

  • U bent geen particulier.
  • U bent ondernemer in Nederland, op Aruba, Curaçao, Sint Maarten of de BES-eilanden.
  • U betaalt inkomsten- of vennootschapsbelasting.
  • U doet een investering die op de Energielijst staat (in de Energielijst worden dit bedrijfsmiddelen genoemd).
  • Het bedrijfsmiddel voldoet aan de eisen die hieraan wettelijk worden gesteld, samengevat in de Energielijst.
  • Het bedrijfsmiddel is niet eerder gebruikt.
  • U meldt het bedrijfsmiddel op tijd (hoofdregel: binnen 3 maanden na opdracht tot levering).
  • Het meldingsbedrag voor aangegane verplichtingen en gemaakte voortbrengingskosten moet per melding samen ten minste € 2.500 bedragen. Het maximale meldingsbedrag per kalenderjaar per bedrijf is maximaal € 121 miljoen (2018).

Energielijst

U kunt fiscale aftrek krijgen voor duidelijk in de Energielijst omschreven investeringen. De omschrijving staat met een specifieke code op de Energielijst 2018. Voor maatwerkinvesteringen die een forse energiebesparing opleveren kunt u ook aftrek krijgen. Ze staan niet op de Energielijst, maar moeten wel aan de besparingsnorm voldoen. Deze meldt u met een generieke code.

Voor een investering die u in 2017 heeft gedaan, gebruikt u de Energielijst 2017.

Energielijst 2018

 

Aanvragen

EIA moet u binnen 3 maanden na het geven van de opdracht melden op mijn.rvo.nl. Voor uw aanvraag heeft u eHerkenning (bedrijven) niveau 1 nodig. Houd rekening met 1 tot 5 werkdagen levertijd van het inlogmiddel. Bent u intermediair, dan gebruikt u uw eigen inloggegevens om de EIA-melding te doen. Voorstellen voor de Energielijst 2020 kunt u tot 1 september 2019 indienen.

Service menu right