Fonds Duurzaam Water (FDW)

Met het Fonds Duurzaam Water (FDW) stimuleert het ministerie van Buitenlandse Zaken publiek-private samenwerking in de watersector. Doel is de waterveiligheid en waterzekerheid in ontwikkelingslanden te verbeteren. De tweede ronde van FDW16 is nu gesloten.

Gezamenlijke initiatieven van overheidspartijen, bedrijfsleven en non-gouvernementele organisaties (ngo's) komen in aanmerking voor subsidie. Projecten vanuit het Fonds Duurzaam Water moeten op langere termijn bijdragen aan duurzame economische groei, zelfredzaamheid en armoedebestrijding. De initiatieven moeten zich richten op de volgende thema's:

  • verbeterde toegang tot drinkwater en sanitatie, en afvalverwerking;
  • efficiënt en duurzaam watergebruik, vooral in de landbouw;
  • veilige delta's en verbeterde stroomgebieden.

Planning

De planning voor de tweede ronde 2017 voor het Fonds Duurzaam Water-programma was als volgt:

  • deadline om concept notes in te dienen: 8 december 2017;
  • indienen volledige voorstellen: 1 oktober 2017 - 5 februari 2018, 15.00 uur CET.

De benodigde formulieren en meer informatie over de aanvraag vindt u op de Engelstalige pagina over FDW - Sustainable Water Fund. Het beleidskader en de beleidsregels voor Fonds Duurzaam Water 2016 zijn te vinden onder Downloads.

Projecten en budget FDW16

Voor de eerste openstelling van FDW16 zijn 10 projecten in 10 landen goedgekeurd: 7 in Afrika en 3 in Azië. De projecten zijn als volgt verdeeld over de thema’s:

  • verbeterde toegang tot drinkwater en sanitatie, en afvalverwerking: 5
  • efficiënt en duurzaam watergebruik, vooral in de landbouw: 1
  • veilige delta's en verbeterde stroomgebieden: 4

Het totale projectbudget is € 40.630.070, waarvan € 22.575.374 FDW-subsidie en een hoge eigen bijdrage van partners van € 18.055.696 (44%).

Inspiratie opdoen?

Het FDW wordt al succesvol toegepast. Lees bijvoorbeeld hoe het Building with Nature-project met hulp van FDW werkt aan de oplossing voor het oprukkende zeewater op het Indonesische eiland Java. Meer ervaringen en tips vindt u onder FDW in de praktijk.

Projectenoverzicht

Op de website Aiddata.rvo.nl vindt u alle FDW-projecten actief of gestart in 2015. Deze website biedt een totaaloverzicht van projecten die RVO.nl uitvoert op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. U kunt filteren op onder meer locatie, sector en programma.

Eigen bijdrage en garantstelling NGO’s

Om in aanmerking te komen voor het Subsidieprogramma Fonds Duurzaam Water (FDW) zijn NGO’s niet verplicht een eigen bijdrage te leveren. Ook hoeven ze niet garant te staan voor andere partners.

Op de hoogte blijven

U kunt op dit moment geen aanvraag voor FDW indienen. Het is nog niet bekend wanneer de regeling weer opengaat. Houd hiervoor onze website in de gaten. Of abonneer u op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over het Fonds Duurzaam Water op de Engelstalige pagina van het Sustainable Water Fund.

Service menu right