Gebruik andermans verpakkingskennis!


Siem Haffmans (Partners for Innovation), Astrid Hamer (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) en Ger Standhardt (NVC)

Onze kennisnetwerken versnellen de ontwikkeling en implementatie van duurzame technologieën en milieu verantwoord ondernemen. Een thema uit de voorstudies is bijvoorbeeld duurzaam verpakken. Dit kennisnetwerk ondersteunt ook bij routekaartentrajecten. Een mooi voorbeeld is de VIGEF.

Ger Standhardt is voorzitter van het Netwerk Duurzaam Verpakken en manager Kennisontwikkeling & Projecten bij het NVC Nederlands Verpakkingscentrum. Als wij naar de koffiemachine lopen, begint hij direct over het bekertje. "Ook dat is verpakking. In dit geval om het product zelf mee te vervoeren. Blijft over: een bekertje. En wat doe je daar vervolgens mee?"

Ketenvereniging

Enthousiast vertelt Ger over de mogelijkheden van verpakkingen, waarvoor ze dienen of ingezet kunnen worden en wat we met al die verpakkingsmaterialen vervolgens nog kunnen doen. Thema's zijn recycling en communicatie over of op de verpakking. Hij pakt het koffiebekertje erbij. Daarop staat niet alleen een logo van de producent maar ook allerlei gegevens over bijvoorbeeld de mate van recyclebaarheid en de oorsprong van de grondstoffen. "Verpakken is niet op zichzelf staand. Het NVC is dan ook een echte ketenvereniging: het gaat om verpakkingsproducenten, de grondstoffenleveranciers, de afvalverwerkers, verpakkende bedrijven, de productontwerpers, de certificeringbureaus, et cetera. Allemaal partijen die zich in de keten bevinden en samen verpakkingen kunnen verduurzamen. Vanuit het kennisnetwerk brengen we die kennis vervolgens thematisch bij elkaar."

Concreet voorbeeld: VIGEF

Het netwerk is dan ook niet gericht op alleen maar kennis 'halen'. Standhardt: "Partijen die zich aansluiten, moeten ook kennis komen brengen. Zo organiseren we voor bepaalde markten hele specifieke bijeenkomsten. In het kader van de routekaarten is bijvoorbeeld de VIGEF langs gekomen om de verpakkingsontwikkelingen op het gebied van het verpakken van verwerkt groente en fruit door te nemen. Zij moeten kijken naar zowel hun klanten als hun leveranciers als ze hun verpakkingen willen verduurzamen. Welke materialen zijn geschikt, wat is biobased of biologisch, wat is de kwaliteit en hoe wordt het product gebruikt? Allemaal vragen waarvoor wij de juiste partijen vervolgens aan elkaar verbinden." Uiteindelijk is er vanuit het Netwerk Duurzaam Verpakken ook een themabijeenkomst georganiseerd over het 'Duurzaam verpakken van diepvriesproducten'. Hierbij waren verschillende leden van de VIGEF en de organisatie die voor hen met de routekaart bezig is aanwezig.

What's in it for me?

Op 13 oktober 2011 vond een bijeenkomst plaats waarin het netwerk terugkeek op het eerste bestaansjaar. Er waren verschillende sprekers aanwezig. Er werd ingegaan op de belangrijkste thema's die in de bijeenkomsten van het eerste jaar naar voren gekomen waren. In ons tweede jaar zullen nog meer bijeenkomsten georganiseerd worden waar een ieder die geïnteresseerd is zich voor kan aanmelden. Ook kan het netwerk een sector concreet ondersteunen bij het opzetten van een eigen, specifieke themabijeenkomst. Standhardt: "We denken graag met de sectoren mee! En in overleg is veel mogelijk."

Wilt u meer weten over het netwerk Duurzaam Verpakken? Neemt u dan contact op met Ger Standhardt: 0182-512411 of kijkt u op www.RVO.nl/programmas-regelingen/kennisnetwerk-duurzaam-verpakken.

Andere kennis nodig?

Er zijn ook kennisnetwerken op het gebied van:

  • hernieuwbare grondstoffen (BBB)
  • procesontwerp (CAPE)
  • Cradle to Cradle (C2C) polymeren
  • duurzame productketens (DPK)
  • duurzaam lijmen
  • natuurvezelcomposiet design (NFC Design platform)
  • procesintensificatie (PIN)
  • watertechnologie (SKIW)
  • scheidingstechnologie (NL GUTS)
  • drogen (NWGD)

Ga voor meer informatie naar de pagina: www.RVO.nl/kennisnetwerken.

Service menu right