Nanotechnologie NMPB in Horizon 2020

Meer artikelen
Horizon 2020 | Onderzoek en Innovatie

Een deel van Horizon 2020 richt zich op de sleuteltechnologieën nanotechnologie, materialen, manufacturing, biotech en productie- en procestechnologie (NMPB).

Beheersing van nieuwe technologische mogelijkheden vormt de basis van innovatie. NMPB financiert onderzoek en innovatie met een sterke industriële dimensie. De betrokkenheid van het bedrijfsleven, en die van het mkb in het bijzonder, is noodzakelijk. De activiteiten baseren zich grotendeels op technologieroutekaart van de European Technology Platforms.

NMPB draagt ook bij aan 3 publiek-private partnerschappen (PPPs):

Daarnaast draagt dit programmaonderdeel bij aan de maatschappelijke uitdagingen (societal challenges) en aan het duurzame CO2-arme industrie initiatief (SILC).

Budget

Het budget voor NMPB bedraagt ongeveer € 4,5 miljard voor de periode 2014-2020. Ieder jaar worden er een aantal calls gedefinieerd met daarbinnen onderwerpen (topics), waarop een voorstel kan worden ingediend.

Voorwaarden

Iedere organisatie die actief is in onderzoek, technologische ontwikkeling of innovatie kan deelnemen. De Europese Commissie verplicht meestal samenwerking met buitenlandse partners.

NMPB bevat 9 technologische uitdagingen (‘challenges’), die  geïnteresseerden kunnen zien als randvoorwaarden voor indiening, naast de specifieke eisen die bij ieder topic zijn gedefinieerd:

  • Overbruggen van het gat tussen nanotechologisch onderzoek en de markt
  • Nanotechnologie en geavanceerde materialen voor de gezondheidszorg
  • Nanotechnologie en geavanceerde materialen voor low carbon energietechnologie en energie efficiëntie
  • Sector-doorsnijdende nanotechnologieën en geavanceerde materialen
  • Veiligheid van nanotechnologie en het ontwikkelen van regulering
  • Ondersteuning van governance, standaarden, modellen en structurering in nanotechnologie, geavanceerde materialen en productie- en procestechnologie
  • Baanbrekende biotechnologieën als toekomstige aanjagers van innovatie
  • Op biotechnologie gebaseerde industriële processen
  • Innovatieve en competitieve platform (biotech) technologieën

Aanvragen

tekst

NMPB in de praktijk

Bekijk een projectvoorbeeld van dit thema op de overzichtspagina met filmpjes over Horizon 2020.

Benieuwd naar goedgekeurde projecten? Bekijk dan het projectenoverzicht op Cordis, de database van de Europese Commissie met een overzicht en resultaten van EU-gefinancierde onderzoeksprojecten. U kunt daarin ook filteren op Nederlandse deelnemers.

Op de hoogte blijven

Bekijk onze nieuwsberichten over Horizon 2020, of kopieer onze Horizon 2020-feed naar uw feedreader. Wilt u de wekelijkse RVO.nl-nieuwsbrief ontvangen? Geef dan uw e-mailadres en de voor u relevante thema’s (agrarisch, duurzaam, innovatief en/of internationaal ondernemen) aan ons door.

In onze Horizon 2020-evenementenkalender vindt u verschillende Horizon 2020 evenementen.

 

Wet- en regelgeving

De voorwaarden voor verschillende calls zijn te vinden op het Participant Portal van de Europese Commissie.

Veelgestelde vragen

In het Participant Portal van de Europese Commissie vindt u een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden over deelname aan Horizon 2020.

Meer weten?

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is nationaal contactpunt (NCP) voor Horizon 2020. RVO.nl adviseert organisaties bij het indienen van hun voorstel en organiseert trainingen en informatiebijeenkomsten. Daarnaast borgt RVO.nl de belangen van de Nederlandse deelnemers via klankbordgroepen.

Heeft u een specifieke vraag over Horizon 2020? Neemt u dan contact op met een van onze adviseurs

Service menu right