Veelgestelde vragen Eisen Personenauto's

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik zien of mijn merk en type e-auto voldoen aan de eisen van MIA en/of Vamil?

De positieve lijst voor de codes F 3109, G 3110, D 3111 en E 3113 kunt u op de webpagina positieve lijsten vinden.

 

Welke Milieulijst geldt als ik mijn auto aanschaf in 2017 en de levering plaatsvindt in 2018?

Gaat u de verplichting aan in 2017 (= aanschafdatum  in 2017), dan gelden de eisen van de Milieulijst 2017, ondanks dat uw auto pas wordt geleverd in 2018.

Voorbeeld

Stel dat u de auto heeft besteld op 14 oktober 2017 (= aanschafdatum) en de levering is 21 februari 2018. Uw investering moet dan voldoen aan de eisen die gelden volgens de Milieulijst 2017.

Komen de zeer zuinige personenauto en het elektrisch/plug-in hybride voertuig in 2018 in aanmerking voor MIA en/of Vamil?

Elektrische en plug-in hybride voertuigen komen - afhankelijk van hun CO2-uitstoot onder code G 3110 of D 3111 - in aanmerking voor MIA, mits ze niet voorzien zijn van een dieselmotor. Zeer zuinige personenauto’s komen onder de Milieulijst 2018 niet in aanmerking voor MIA en Vamil.

Ik ben voornemens een auto te kopen die als demo-model of showmodel is gebruikt door de dealer. Komt deze in aanmerking voor MIA en Vamil?

Tweedehands auto's komen niet in aanmerking voor MIA en/of Vamil. Als de betreffende auto bij de dealer al dan niet binnen de onderneming (anders dan als voorraad) is gebruikt, is de auto fiscaal gezien tweedehands. De Belastingdienst heeft regels opgesteld om te bepalen of een demo auto nieuw is. Deze kunt u hier terugvinden op de webpagina van de Belastingdienst.
Voor andere vragen kunt u contact opnemen met de Belastingtelefoon voor ondernemers.

Welke kosten kan ik melden?

U kunt het volledige bedrag van uw auto melden voor MIA inclusief verwijderingsbijdrage, legeskosten (kosten registratie kenteken) en gebruiksklaar maken van uw auto tot aan het maximaal bedrag dat gemeld mag worden per auto. Accessoires af-fabriek komen in aanmerking; accessoires die door de dealer worden geleverd of gemonteerd, zoals winterbanden, dakkoffers en trekhaken, kunt u niet melden evenals accessoires die niet aan de auto vastzitten zoals aanhangers of een fietsendrager. Ook eventuele subsidie voor deze auto moet u van het investeringsbedrag aftrekken.
 
Voor de codes F 3109, G 3110 en D 3111 geldt een maximaal bedrag per auto:

  • Onder code F 3109 komt een maximaal bedrag van € 50.000 per voertuig in aanmerking voor MIA en Vamil.
  • Onder code G 3110 komt een maximaal bedrag van € 50.000 per voertuig in aanmerking voor MIA.
  • Onder code D 3111 komt een maximaal bedrag van € 35.000 per voertuig in aanmerking voor MIA.

Code E 3113 heeft een aftopping van 50%.
De investeringskosten in gebruikte auto's komen niet in de aanmerking voor MIA en Vamil. In sommige gevallen worden demo-modellen fiscaal als gebruikt aangemerkt. Voor vragen over demomodellen, verwijzen wij u naar de Belastingtelefoon voor ondernemers.

Wanneer u de btw kunt verrekenen, moet u de investeringskosten exclusief btw melden. U kunt, als u vrijgesteld bent van btw, de investering inclusief btw melden. Vragen over btw kunt u stellen aan de Belastingtelefoon voor ondernemers. Als u een korting heeft gekregen op de aanschaf van uw auto kan alleen de betaalde aanschafprijs worden gemeld. Is er sprake van inruil, dan hoeft u het inruilbedrag niet af te trekken van het aanschafbedrag.

Als ik mijn bestaande auto ombouw naar elektrisch, kan ik dan voor MIA in aanmerking komen?

Ja, voor de ombouwkosten kan dat en zolang het voertuig dat is omgebouwd nog een aantal jaren in eigendom blijft van de aanvrager. Zelf ombouwen en direct daarna verkopen levert dus geen aftrekbaar voordeel op.

Service menu right