MSCA Marie Skłodowska Curie Actions in Horizon 2020

Meer artikelen
Vrouw in medisch laboratorium

De Europese Commissie wil met de Marie Skłodowska Curie Actions (MSCA) de onderzoeksvaardigheden van onderzoekers ontwikkelen en hen betere carrièreperspectieven bieden.

Het moet voor onderzoekers aantrekkelijker worden om in Europa te komen en te blijven werken.

Voor wie?

MSCA zijn beurzen voor individuele onderzoekers of onderzoekers bij kennisinstellingen en bedrijven. De beurzen zijn geschikt voor onderzoekers die (tijdelijk) in het buitenland willen werken. MSCA is er ook voor organisaties en bedrijven die deze onderzoekers willen aannemen.

Onderwerpen

De MSCA bieden verschillende mogelijkheden om een bepaalde periode onderzoek te doen in het buitenland. Ze bieden ook mogelijkheden om buitenlandse onderzoekers tijdelijk in dienst te nemen.
Alle wetenschapsgebieden komen voor financiering in aanmerking.

Er zijn 4 typen Marie Skłodowska Curie Actions:

 • Action 1: Innovative Training Networks (ITN)
  Trainingsnetwerken voor het opleiden van beginnende onderzoekers
 • Action 2: Individual Fellowships (IF)
  Internationale mobiliteit voor meer ervaren onderzoekers (meer dan vier jaar onderzoekservaring)
 • Action 3: Research and Innovation Staff Exchange (RISE)
  Intersectoraal en internationaal staf uitwisselingsprogramma
 • Action 4: COFUND
  Co-financiering van regionale, nationale and internationale beursprogramma’s

Bekijk animatiefilmpjes voor een indruk over de mogelijkheden van dit programma.

Budget en indieningstermijn

Het budget voor MSCA bedraagt € 5,6 miljard voor de periode 2013-2020.
De Europese Commissie publiceert jaarlijks Calls for Proposals voor de verschillende soorten Marie Curie-beurzen. Voor iedere soort gelden andere regels over wie kan indienen en voor welke onderzoekers de beurs geschikt is. In het Participant Portal van de Europese Commissie vindt u welke calls open zijn. Een voorstel indienen doet u ook in dit Participants Portal. Natuurlijk helpen wij u hier graag bij.

Verwante gerelateerde EU programma’s

Bent u op zoek naar een individuele onderzoeksbeurs om uw fundamentele, baanbrekende onderzoek uit te voeren (zonder mobiliteitsverplichting)? Dan zijn de beurzen van de European Research Council mogelijk iets voor u.

Hulp nodig?

Onze adviseurs helpen u graag verder als u vragen heeft over MSCA. U kunt bij ons terecht met vragen over regels en procedures, in te dienen voorstellen, lopende projecten etc. Ook kunnen wij feedback geven op uw projectidee. Bent u van plan een voorstel in te dienen voor de MSCA Individual Fellowships? Om u te helpen hebben onze adviseurs hun tips & tricks gebundeld in een geannoteerde template en een FAQ (Engels) over de financiele aspecten (bij downloads).

Downloads:

Service menu right