Holland Fruit House | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Holland Fruit House

Holland Fruit House Roemenië van start

Meer artikelenOp 19 mei 2015 is het Holland Fruit House Roemenië van start gegaan. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Den Haag werd een Partners for International Business (PIB) samenwerkingsovereenkomst getekend.

Met hulp van Europese fondsen zal Roemenië de komende jaren € 9,3 miljard investeren in de agrarische sector. Fruitteelt is daarbij een van de prioriteiten.

Marktkansen fruitteelt
Roemenië is een fruitland bij uitstek: het land heeft een gunstig klimaat, vruchtbare grond en goed toegepast onderzoek naar fruitteelt. Toch importeert Roemenië 50 procent van de geschatte nationale  fruitconsumptie. Het streven van de Roemeense regering is om  in eerste instantie zelfvoorzienend te worden in de fruitteelt. Dat betekent dat de eigen productie  omhoog moet naar  760.000 ton appels. Dat betekent een flinke investering in de fruitteelt de komende jaren. In het nieuwe National Rural Development Plan wordt 260 miljoen euro gealloceerd voor de fruittteelt. Samen met een verlaging van het BTW-tarief betekent dit een goede stimulans voor de Roemeense fruitteelt.

Holland Fruit House
Nederland is een wereldspeler in de fruitteelt, de grootste in de wereldhandel. De sector levert topkwaliteit fruit van eigen bodem, maar de Nederlandse kweeksector is een grote  leverancier van gecertificeerd en virusvrij uitgangsmateriaal. In Holland Fruit House zijn de volgende Nederlandse bedrijven vertegenwoordigd: Verbeek Boomkwekerijen, VBG Watertechniek, Van Oostrum, AgruniekRijnvallei, GJ Van Doorn, Burg, FFT, IVL van Leeuwen Techniek en CAF.

Vraagstukken waarvoor de Nederlandse sector in samenwerking met de Nederlandse overheid bij zal ondersteunen is het verbeteren van het kennisniveau onder telers en overheidsinstellingen. Verder wordt ingezet op het demonstreren van de Nederlandse expertise op het gebied van fruitteelt en het geven van bekendheid aan de succesvolle Nederlandse aanpak.

Partners for International Business
Partners for International Business (PIB) is een programma van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Met deze dienstverlening sluit de Nederlandse overheid een partnerschap met het bedrijfsleven. PIB richt zich op groepen van bedrijven, eventueel aangevuld met kennisinstellingen, die gezamenlijk een buitenlandse markt willen betreden. Daarbij wordt gewerkt vanuit een afgestemde strategie in plaats van losstaande activiteiten.

Met economische diplomatie kan de overheid handels- en investeringsbelemmeringen proberen weg te nemen, zodat ondernemers kansen kunnen verzilveren. PIB richt zich op Nederlandse bedrijven uit de Topsectoren (Energie, Life Sciences & Health, Creatieve Industrie, Water, Agrofood, Tuinbouw en Uitgangsmaterialen, High Tech Systemen en Materialen, Logistiek en Chemie) en op een aantal focuslanden.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.