Onderzoek naar transparante CIS zonnecellen voor toepassing op daken van kassen | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Onderzoek naar transparante CIS zonnecellen voor toepassing op daken van kassen

Transparante zonnecellen zouden het enorme kassengebied in Nederland (10.000 ha) geschikt maken voor winning van zonne-energie. In dit project wordt onderzoek gedaan naar een mogelijke transparante CIS-zonnecel.

Aanleiding: geen transparante zonnecellen
Er bestaan op dit moment geen transparante zonnecellen. Daardoor kunnen zonnecellen niet gebruikt worden op de daken van kassen, in Nederland goed voor 10.000 hectare oppervlak.

Project: ontwikkeling transparante zonnecellen
In dit project is onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om transparante zonnecellen te ontwikkelen voor gebruik op de daken van kassen. Voor deze klasse van zonnecellen valt het niet transparante silicium af. Het licht in de kleuren blauw en rood is nodig voor de groei van de planten en moet dus doorgelaten worden. De aanvrager heeft aanwijzingen dat een transparante CIS-zonnecel ( koperindiumsulfide ) binnen de mogelijkheden ligt. Om dit te realiseren moeten er een aantal technische vraagstukken worden opgelost:

1) Behalve het lichtabsorberend materiaal moet ook de geleidende laag aan de achterkant van de cel transparant zijn. Goede kandidaatmaterialen zijn zogenoemde TCO's (transparant conductive oxides) maar voor het maken van dunne lagen TCO is geen technologie beschikbaar.

2) Het doorlaten van een deel van het licht (blauw en rood) moet te realiseren zijn door middel van interferentie tussen verschillende lagen CIS. Ook dit is innovatief.

3) Om interferentie te veroorzaken moeten in elk geval zeer dunne lagen CIS aangebracht kunnen worden met een zeer homogene dikte en weinig shunts .

Doel: inzicht verkrijgen in lichtdoorlatende zonnecellen
Doelstelling van dit project is kennis te verwerven om een zonnecel te maken die 60 à 80 procent van het licht in blauw en rood doorlaat.

Winst: zonnecel met verhoogd rednement van 3 tot 5 procenct
Uiteindelijk moet dit in 2015 leiden tot een cel met een rendement van 3 tot 5 procent en een kostprijs van € 0,40 / Wp. Plaatsing van dergelijke cellen op alle kassen in Nederland zou (bij 3 procent rendement) 2.250 MWh per jaar opleveren. Door reflectie van infrarood licht is bovendien 25 procent op verwarming en koeling van de kassen zelf te besparen.

Titel:

Onderzoek naar transparante CIS zonnecellen voor toepassing op daken van kassen

Penvoerder:

Thin Film Factory B.V.

Contactpersoon:

Dr. M. Nanu

Adres:

Foeke Sjoerdswei 3, 8914 BH Leeuwarden

Telefoonnummer:

E-mail:

Website:

Partners:

geen

Looptijd:

1 november 2008 - 31 oktober 2010

EOS-regeling:

Nieuw Energieonderzoek

Projectnummer:

NEOT05011



Geplaatst op: 04-09-2012 | Gewijzigd op: 21-01-2013

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.